Christian Engström, Pirat

2 april 2021

Basinkomst: Alla ska med — Lika för alla — Det ska löna sig att arbeta

Filed under: basinkomst — Christian Engström @ 9:52

Jag har tänkt presentera ett konkret förslag på ett system för basinkomstgaranti för Sverige. Som motton för basinkomstsystemet har jag valt tre politiska slogans:

  • Alla ska med
  • Lika för alla
  • Det ska löna sig att arbeta

Den som är bra på politisk historia känner igen det som valslogans från tre olika partier: Socialdemokraterna, Moderaterna och dåvarande Folkpartiet. Att det går att använda slogans från både höger och vänster för att beskriva basinkomst är ingen slump. Basinkomst är varken höger eller vänster. Det är framåt.

Låt oss se vad det här betyder i praktiken.

Alla ska med

Ett stort problem idag är att människor som behöver samhällets hjälp bollas runt mellan olika trygghetssystem.

Försäkringskassan tycker du är så frisk så du kan jobba, Arbetsförmedlingen tycker du är för sjuk för att få ett jobb, och socialtjänsten tycker att du ska vända dig till Föräkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Det finns hur många skräckhistorier som helst om människor som nekas ersättning och bollas runt i en omänsklig labyrint av godtycke och otrygghet. Att bli utförsäkrad är oftast ett dråpslag mot den det drabbar. För några år sedan dök ordet ”försäkringssjälvmord” upp i de nyordslistor som brukar publiceras. Det är inte okay. Så ska det inte vara i ett land som Sverige.

Basinkomst kan man inte bli utförsäkrad från. Det är ingen handläggare som ger tummen upp eller ner på subjektiva grunder. Istället sker en automatisk utbetalning av basinkomsten om Skatteverkets datorer ser att man tjänar så lite att man har rätt till den. Gig-arbetare och ensamföretagare får samma skyddsnät som fast anställda. Ingen faller mellan stolar längre.

Lika för alla

Idag har vi ett lapptäcke av olika bidragssystem. A-kassa, sjukförsäkring, försörjningsstöd, etableringsstöd och studiemedel är några av de större systemen. Alla syftar de till att ge pengar till människor som inte har tillräckligt stora inkomster själva. Men nivåerna och reglerna för vad man måste och inte får göra är olika. Ingen, inte ens handläggarna på de olika myndigheterna, kan alla regler eller har en fullständig överblick av våra bidragssystem.

Det stöd man får från samhället när man står utan inkomst varierar kraftigt. Vissa får bidrag på en ganska generös nivå utan alltför stränga krav på motprestation. Andra får betydligt lägre ersättning kombinerat med betydligt hårdare krav. Och andra får ingenting alls, trots att de bevisligen inte har egna inkomster så att de kan klara sig, och trots att även de behöver äta och bo precis som alla andra.

Basinkomst ersätter flera av de stora bidragssystemen helt eller delvis. Det blir samma nivå och samma regler för de flesta som behöver samhällets stöd ekonomiskt. Vissa delar av dagens system får finnas kvar där dagens system ger bättre förmåner än vad basinkomsten skulle ge. Det är för att undvika att göra försämringar för vissa grupper, till exempel de långtidssjukskriva som idag har den högsta inkomstrelaterade sjukersättningen.

Men a-kassa, studiemedel, försörjningsstöd och etableringsersättning för nyanlända kan ersättas av basinkomsten. Det blir samma regler och samma nivå för alla.

Det ska löna sig att arbeta

Den som är försörjd med bidrag idag är i praktiken förbjuden att jobba vitt.

Har man försörjningsstöd och lyckas tjäna ett par tusenlappar själv sänks bidraget med precis lika mycket som man jobbade ihop. Man får exakt noll kronor mer i plånboken om man inte lyckas ta sig hela vägen till ett riktigt heltidsjobb i ett steg.  Går man på a-kassa eller sjukersättning kan man straffas med ännu större sänkningar av bidragen om man lyckas tjäna lite extra pengar. Det är det här som är bidragsfällan, som låser fast människor i utanförskap.

Med basinkomst lönar det sig alltid att jobba om man kan och får chansen. Basinkomsten trappas ner gradvis när man börjar tjäna egna pengar. Men den trappas aldrig ner med 100%, så man får alltid något extra i plånboken om man lyckats tjäna egna pengar. Det finns heller inget förbud mot att arbeta som tvingar människor att jobba svart. Ett incitament till svartjobb försvinner med basinkomst.

Att det alltid lönar sig att jobba är bra både för dem som berörs direkt och för Sverige som helhet.

Ett realistiskt system som vi kan börja införa här och nu

Problemen med dagens trygghetssystem finns här och nu. Varje vardag blir nya människor utförsäkrade av Försäkringskassan. Hundratusentals människor i Sverige går runt med en klump av ångest i magen inför nästa möte med sin handläggare på Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller soc, eftersom de inte kan veta om de kommer fortsätta få tillräckligt för att klara mat och hyra.

Många som pratar om basinkomst är mest intresserade av att drömma om visioner om ett framtida lyckorike, där maskinerna gör allt jobb och alla människor lever på basinkomst. Och vem vet, kanske kommer det bli så om 50 eller 100 år. Men det är i vart fall inte så det kommer börja. Jag är intresserad av ett system som vi kan börja införa här och nu.

För att ett system ska vara realistiskt måste det vara finansierat i statens budget på ett verklighetsnära sätt. Förslag som inte uppfyller det kravet är det ganska meningslöst att ens diskutera. De kommer ju i alla fall aldrig bli verklighet, om de inte är möjliga av ekonomiska skäl.

Till att börja med kan vi rensa bort alla förslag som går ut på att ”alla ska få, även de som har jobb och försörjer sig själva”. Det är fullständigt omöjligt. Att ge 100.000 om året till 10 miljoner människor kostar 1000 miljarder. Det är lika mycket som hela statens budget idag. Något så verklighetsfrämmande går inte ens att använda som utgångspunkt för vidare diskussioner.

Men att ge exempelvis 10.000 i månaden till alla i arbetsför ålder som saknar inkomster, det är möjligt att räkna hem på ett realistiskt sätt. Vi betalar redan idag ett par hundra miljarder om året för att bekosta Arbetsförmedling, Försäkringskassa och socialtjänst. Men vad får vi för pengarna? Jo, ett lapptäcke av byråkratiska regler och godtycke från handläggare som gör att ingen kan känna sig trygg, och risken för utförsäkring eller avslag hela tiden hänger i luften.

För ungefär samma pengar kan vi skapa ett heltäckande basinkomstsystem som man alltid kan lita på i alla väder, och där ingen faller mellan stolar. Vi kan eliminera både hemlöshet och barnfattigdom genom att garantera alla en basinkomst som går att leva på för dem själva och deras familj. Vi kan förpassa det vidriga ordet ”försäkringsjälvmord” till historiens soptipp.

Förslaget jag tänker presentera är realistiskt när det gäller finansieringen. Jag har inte räknat på det i detalj, så jag kan inte säga exakt vad notan kommer gå på. Men jag har räknat på en tidigare version av ett basinkomstsystem byggt på samma principer. Utifrån den erfarenheten är jag övertygad om att även den här uppdaterade versionen går att räkna hem. Det kommer alldeles säkert behövas detaljjusteringar, och det är möjligt att det blir nödvändigt att snåla in en aning på nivåerna jag presenterar för att få det att gå ihop i slutändan. Det får vi se när den dagen kommer. Men förslaget är i vart fall tillräckligt realistiskt för att tjäna som utgångspunkt för en diskussion om basinkomst.

Jag hoppas vi kommer få se en sådan diskussion, för basinkomst är en idé vars tid har kommit.

I nästa blogginlägg kommer jag presentera en översikt av det konkreta förslaget.

Kommentarer på Facebook

Nästa inlägg: Förslag: Basinkomst 12.000 i månaden före skatt till vuxna utan inkomst

Innehållsförteckning: Alla inlägg i serien

1 kommentar

  1. […] Basinkomst: Alla ska med — Lika för alla — Det ska löna sig att arbeta […]

    Pingback av Förslag till basinkomst – Innehåll | Christian Engström, Pirat — 6 april 2021 @ 13:03


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: