Christian Engström, Pirat

22 februari 2021

Vad kostar barn enligt reglerna för studiemedel?

Filed under: basinkomst — Christian Engström @ 15:45
Man kan få tilläggsbidrag från CSN om man studerar och har barn, men beloppen är för låga för att försörja barnen

Om man studerar på högskola har man rätt till studiemedel, som är på 10.000 kronor i månaden (obeskattat). Det kan man klara sig på som ensamstående. Nätt och jämnt, visserligen. Men det går bevisligen, för det är hundratusentals studenter som gör det.

Men har man barn går det inte att försörja sig på studiemedel. I och för sig får man ett tilläggsbidrag från CSN om man har barn. Men det är inte i närheten av vad ett barn kostar, utan bara några hundralappar i månaden. Så billigt äter ingen unge.

Studerar man på helfart är tilläggsbidraget:

 • 1 barn: 628 kronor
 • 2 barn: 628 + 396 = 1024 kronor
 • 3 barn: 628 + 396 + 208 = 1232 kronor
 • 4 barn: 628 + 396 + 208 + 208 = 1440 kronor

Mellan 208 och 628 kronor i månaden per barn, alltså. Det är inte mycket. Det finns också en regel som säger att om båda föräldrarna studerar samtidigt, då kan bara den ena av dem får tilläggsbidrag för barnen. Varför det finns en sådan regel är oklart, men resultatet är förstås att det blir ännu svårare att försörja sina barn om båda föräldrarna studerar.

Man kan få bostadsbidrag som studerande med barn, men det löser ju inte problemet om man inte har råd att köpa mat till barnen.

Som en jämförelse ligger förjningsstödet (socialbidrag)mellan 2.320 och 4.110 för varje barn man har, beroende på hur gamla de är. Riksnormen för försörjningsstöd är satt så snålt som myndigheterna har kunnat, när de har räknat på hur mycket (alltså hur lite) man behöver för att kunna förse ett barn med livets absoluta nödtorft.

Mot den bakgrunden är det uppenbart att tilläggsbidraget från CSN inte är avsett att täcka den faktiska kostnaden för ett barn. Därför är siffrorna från CSN oanvändbara för att ta fram ett förslag på hur mycket extra basinkomst som vore rimligt att ge till föräldrar med försörjningsansvar. Studiemedelssystemet är inte konstruerat för att föräldrar som pluggar ska kunna försörja sina barn.

Att studiemedelssystemet inte fungerar för barnfamiljer får betraktas som ett systemfel. Väldigt ofta är politikernas råd till människor som blivit arbetslösa att de ska skaffa sig en bättre utbildning för att öka sina chanser på arbetsmarknaden. Men har man barn att försörja räcker inte studiemedlen till det. För att kunna sätta sig på skolbänken igen som förälder behöver man i praktiken ha endera en make/maka som kan försörja en, eller tillräcklgt med pengar på banken för att klara sig ändå. Har man inte det har man inte råd att vidareutbilda sig, hur gärna man än skulle vilja, och hur mycket man än skulle behöva en utbildning för att ta sig in på arbetsmarknaden.

Med ett rimligt utformat basinkomstsystem kan vi rätta till den här bristen. Att människor som vill vidareutbilda sig får den praktiska möjligheten att göra det är bra för alla, både för dem som utbildar sig och för Sverige som helhet.

Alla inlägg i serien:

5 kommentarer

 1. […] Vad kostar barn enligt reglerna för studiemedel? […]

  Pingback av Vad kostar barn enligt reglerna för underhållsstöd? | Christian Engström, Pirat — 24 februari 2021 @ 12:33

 2. […] Vad kostar barn enligt reglerna för studiemedel? […]

  Pingback av Vad kostar barn enligt reglerna för existensminimum? | Christian Engström, Pirat — 30 mars 2021 @ 12:14

 3. […] Vad kostar barn enligt reglerna för studiemedel? […]

  Pingback av Vad kostar barn enligt reglerna för försörjningsstöd? | Christian Engström, Pirat — 30 mars 2021 @ 12:20

 4. […] Vad kostar barn enligt reglerna för studiemedel? […]

  Pingback av Förslag till basinkomst – Innehåll | Christian Engström, Pirat — 6 april 2021 @ 13:03

 5. […] Barntillägget i studiemedelssystemet är bara några hundralappar, så det är inte till någon hjälp. Det går inte att försörja ett barn enbart på tilläggsbidraget från CSN. Barntilläggen i försörjningsstödet och Kronofogdemyndighetens existensminimum ligger på mer realistiska nivåer, men bägge är satta så att boendekostnaderna inte ingår i beloppet. Det bästa förslaget på vad ett barn kostar, inklusive boende, får vi genom att titta på reglerna för underhållsstöd. […]

  Pingback av Vad kostar barn enligt reglerna för underhållsstöd? | Christian Engström, Pirat — 14 april 2021 @ 12:37


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: