Christian Engström, Pirat

12 november 2020

EU har infört strafftullar på flipperspel från USA

Filed under: övrigt — Christian Engström @ 13:46


EU har infört strafftullar på flipperspel från USA. Mina egna två spel importerades dock på 90-talet, och berörs inte av beslutet.

EU har infört strafftullar på flipperspel som importeras från USA. Strafftullen är på 25%, och gäller från den 10 november 2020.

Den här nyheten har knappast toppat löpsedlarna, och det får jag erkänna att jag har viss förståelse för. Det kanske inte är en fråga som berör så väldigt många. Men eftersom jag själv dels har arbetat i Bryssel som EU-parlamentariker, dels är stolt ägare av två flipperspel (The Addams Family och Twilight Zone), känner jag att jag bör rapportera det nu när jag hört talas om det.

Det är ett pågående handelskrig mellan EU och USA som har lett till att EU infört de här straffrullarna. Handelskrig är någonting dåligt, men åtminstone vi europeer anser att det var president Trump som började. Jag har hittills inte tyckt jag hade så mycket att tillföra i kategorin Trump-bashing, men när hans presidentskap får sådana här konsekvenser, då kan jag inte vara tyst längre! 🙂

Jag såg nyheten i facebookgruppen Flipper- & Arkadspel, och där källan var en sida hos finska tullverket. Att det är en finsk sida och inte en svensk spelar ingen roll, för det gäller på precis samma sätt hos oss som i Finland. Det är EU som har makten över allt som har med tullar att göra. Beslut om tullar tas alltid i form av en EU-förordning som gäller på samma sätt i alla medlemsländer, utan att den svenska riksdagen eller andra nationella parlament har något med saken att göra.

Man får gräva lite för att inse att flipperspel är en av de produkter som omfattas av den här nya förordningen, för det är inte något som finska tullverket lyfter fram på sin sida. Förståeligt, kanske – men ändå! 😉

Letar man runt hos den svenska tullen hittar efter visst besvär att flipperspel ingår i varukoden 9504.90. Därefter får man gå till EU:s tullsystem TARIC och skriva in varukoden ”950490” (utan punkt), ursprungslandet ”Förenta staterna US”, och klicka på ”Visa åtgärder”. Klickar man därefter på koden ”9504 90 80 – Andra” ser man:

 Förenta staterna (US)
– Import:    
Tilläggstullar (10-11-2020 – ) :      25.00 %     –   R1646/20

R1646/20 tycks alltså vara numret på den aktuella EU-förordningen.

Reservdelar till flipperspel (som det kanske är vanligare att man vill direktimportera från USA) är såvitt jag förstår belagda med strafftullar även de. Det är i alla fall vad jag gissar på efter att ha läst sidan hos svenska tullverket där det står att flipperspel har koden 9504.90. Där står att:

Detta nummer omfattar bl.a.:

[…]

13. vissa andra tillbehör som är gemensamma för spel enligt detta nummer, t.ex. tärningar, tärningsbägare, spelmarker, trumfangivare för kortspel samt speciellt utformade dukar för spelbord (t.ex. för roulett).

Även om reservdelar till flipperspel inte nämns uttryckligen, gissar jag (som fullständig amatör på tullförordningar) att de faller under den här punkten.

Om du har läst så här långt vill jag verkligen tacka för visat intresse för någonting riktigt supernördigt. Tulltarifferna för flipperspel berör inte särskilt många väljare, och är ingen het politisk fråga. Inte ens Piratpartiet (som iofs inte har något emot tekniknörderi) lär göra avskaffandet av den här strafftullen till en huvudfråga i EU-valet 2024.

Men när nu jag råkade snubbla över frågan och hittade ett antal länkar till källor, då tyckte jag att jag kunde blogga om det också. Har du läst ända hit är du mer än välkommen att engagera dig i Piratpartiet om du vill! 🙂


Mer:

Kommerskollegium: Strafftullar har införts på varor från USA

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: