Christian Engström, Pirat

10 november 2020

Gott Snack om narkotikapolitik

Filed under: droger — Christian Engström @ 10:48

Diskussion om narkotikapolitik i podden Gott Snack

Podden Gott Snack tog upp ämnet narkotikapolitik igår, och jag fick vara med som representant för Piratpartiet. Ett utdrag ur podden (30 min) finns här.

I första halvan av inslaget berättar Sabina om sin bror som dog av en överdos – och hur samhället i praktiken vägrade att ge honom någon hjälp innan det var för sent.

Jag kommer in ca 18 minuter in i programmet, för att diskutera narkotikapolitik med Jessica Vikberg, ordförande för Riksförbundet narkotikafritt samhälle, och Ted Goldberg, som är professor i sociologi och under många decennier forskat om vår narkotikapolitik.

Jag (och Piratpartiet) vill lägga om Sveriges narkotikapolitik på framför allt två punkter:

  • Avkriminalisera allt personligt bruk och innehav av droger, även de allra tyngsta som till exempel heroin. Att polisen är inriktad på att jaga brukare är en bidragande orsak till att Sverige har EU:s högsta narkotikadödlighet, med nästan fyra gånger så hög dödlighet som EU-snittet. Tunga droger är jättefarliga, men Sveriges politik gör dem ännu farligare och dödligare. Istället för att ge hjälp till människor som har problem med narkotikabruk skickar vi polisen på dem för att straffa dem. Det gör bland annat att brukare inte vågar ringa efter ambulansen när en kamrat tagit en överdos, eftersom de vet att samtidigt med ambulanspersonalen kommer det poliser som sätter dit alla i rummet för ringa narkotikabrott. Följden blir att människor som hade kunnat räddas om de fått hjälp i tid istället dör. Det är dags att vi slutar betrakta beroendeproblematik som ett brott och istället ser det som ett medicinskt problem, där målet ska vara att hjälpa personen till ett bättre liv. Ingen blir hjälpt av att tvingas till förnedrande pissprover och få dagsböter och indraget körkort.
  • Legalisera cannabis och sälj det under kontrollerade former, exempelvis på Systembolaget. Idag är försäljningen av cannabis en ”basinkomst” för de kriminella gängen. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning uppskattar att cannabismarknaden är värd mellan 1 och 3 miljarder om året. Obs! miljarder – inte miljoner – så det är riktigt stora pengar som gängen får varje år. Det gör att de både har råd att köpa automatvapen och anledning att använda dem för att försvara sina marknadsandelar på den lukrativa narkotikamarknaden. Legaliserar vi cannabis och säljer det på Systemet blir gängen av med de här inkomsterna. Då kan polisen få en sportslig chans att återta kontrollen och upprätta ordningen i förorterna.

Utan att spoila alltför mycket för den som tänkt lyssna, kan jag väl säga att Jessica Vikberg från RNS inte höll med. 🙂

Alldeles på slutet av programmet fick jag också frågan om hur det går för Piratpartiet nu. Det utmynnade i att programledarna bestämde sig för en ny politisk slogan för Piratpartiet. Men vad den var tänker jag inte berätta här. 😉

——

Länk:

Gott Snack, avsnitt 206. Stora Knarkspecialen (podd 31 min)

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: