Christian Engström, Pirat

19 augusti 2016

Basinkomst på Frihetsfrontens sommarseminarium

Filed under: basinkomst — Christian Engström @ 10:24

333Imorgon lördag ska jag prata om basinkomst på Frihetsfrontens sommarseminarium.

Här är de powerpoint-slajds jag har tänkt använda:
Basinkomst 05 Frihetsfronten Barnens Ö.ppt

Själva förslaget till basinkomst finns i sammanfattning här:
Sammanfattning: Ett konkret, genomräknat förslag till basinkomst

Annonser

2 kommentarer

 1. Har du räknat in att genom att stänga arbetsförmedlingen, så blir en massa arbetsförmedlare arbetslösa, för det är väll en ganska stor arbetsgivare. Behovet av ersättning kan vara högre så att säga, även om dom där 10 miljarderna som för tillfället är över, bör nog täcka upp. Samma sak bör även gälla stora delar av försäkringskassan och delar av socialtjänsten som bör bli överflödiga.
  (inlägget jag gör baseras på att jag tolkar det som du vill lägga ner arbetsförmedlingen, inte bara ersätta den grundläggande (lägsta) ersättningen för arbetslösa)

  Kommentar av Thomas — 20 augusti 2016 @ 23:07

 2. @Thomas,

  Nej, jag har inte räknat med arbetsförmedlarna som kommer bli arbertslösa. De ska ju vara experter på hur man skaffar jobb — det är ju hela vitsen med Arbetsförmedlingen som den ser ut idag. Om de inte ens kan ordna jobb åt sig själva… 😉

  Men annars har Arbetsförmedlingen ca 15.000 anställda. Om ingen av dem kan fixa ett jobb och alla behöver basinkomst, då är det helt korrekt att det tillkommer en kostnad på 1,5 miljarder för att ta hand om dem.

  I finansieringen har jag inte räknat in några besparingar på personalen i socialtjänsten och Försäkringskassan, utan räknat som att all personal där ska fortsätta. Visar det sig att förenklingen av trygghetssystemen gör att man kan minska personalen där, då blir det förstås ytterligare besparingar, även om det skulle göra att en del av de fd tjänstemännen får basinkomst. Men den här potentiella besparingen har jag som sagt inte med i kalkylen.

  Kommentar av Christian Engström — 21 augusti 2016 @ 16:11


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: