Christian Engström, Pirat

9 maj 2016

Svikna löften och rena lögner – här är MP:s nya språkrör Isabella Lövin

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 16:01

nyheter24 lövin

Isabella Lövin föreslås till nytt språkrör för Miljöpartiet. Jag får erkänna att jag är förvånad. Under sin tid i EU-parlamentet slogs hon med näbbar och klor för en skärpt fildelarjakt, tvärtemot vad Miljöpartiet hade gått till val på.

Med anledning av det skriver jag hos Nyheter24:

Svikna löften och rena lögner – här är MP:s nya språkrör

Jag är alldeles säker på att upphovsrättslobbyisterna jublar och öppnar champagneflaskorna. Men är det verkligen den sortens politiker Miljöparitet behöver som språkrör för att återfå förtroendet från väljarna?

Läs min debattare hos Nyheter24

Annonser

6 kommentarer

 1. Miljöpartiet en demokratisk förening där språkrören är ålagda att representera vad som slagists fast på kongress eller i partistyrelse. Gör hon inte det åker hon bort illa kvickt.

  En invald representant har inte samma skyldigheter gentemot ett parti. En invald representant är folkvald och representerar antingen sina väljare eller de intressen som mutat representanten.

  Visserligen finns det en partipiska, men den gäller inte om inte representanten väljer att följa den.

  Kommentar av Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet — 9 maj 2016 @ 16:29

 2. @Martin Gustavsson,

  Helt rätt, rent formellt är ledamotsstadgan för EU-parlamentariker väldigt tydlig med att som ledamot bestämmer man själv hur man röstar helt enligt eget huvud. Så är och ska det vara. Som folkvald har man alltid det fulla ansvaret för hur man röstar, och kan man aldrig skylla på någon annan.

  Men även om ledamoten rent formellt är fri att rösta hur som helst, är det en väldigt dålig och ohederlig ledamot om hen röstar mot vad hen lovade sina väljare före valet. Som ledamot har man frihet för att man ska kunna ta ansvar, men tar man inte det ansvaret utan missbrukar friheten, då är man en dålig representant för dem som valt en.

  Om väljare blir blåsta av sin ledamot finns det ingenting de kan göra åt saken under mandatperioden. Men de kan ju ha det i åtanken nästa gång personen ställer upp i val till någon förtroendepost.

  Kommentar av Christian Engström — 9 maj 2016 @ 18:57

 3. Vad Isabella har gjort är en sak, men ni glömmer lite vad Isabella har sagt, det mest anmärkningsvärda hon gjorde var att hon försvarade sina handlingar(när hon röstade emot partiets politik) med att hon själv var monopolinnehavare, med följande välkända mening, ”-Som journalist sedan 25 år och författare så röstade jag idag för Gallorapporten”, hon gick alltså emot partiets politik för att skydda sina personliga ekonomiska intressen i egenskap av självvald vinstsökande entreprenör.

  Jag tror närmast det är en unik händelse att en sittade politiker öppet erkänner att den är så integritetsbefriad så den röstar emot partiets politik för att i egenskap av självvald vinstsökande entreprenör skydda sin egna plånbok.

  Kommentar av Fredrika — 10 maj 2016 @ 11:49

 4. @Fredrika,

  Ja, man får ju åtminstone ge henne att hon var ärlig (den gången).

  Men visst är det sanslöst av en politiker att bete sig så när man har fått ett förtroende från väljarna.

  Kommentar av Christian Engström — 10 maj 2016 @ 21:39

 5. Man kan väl kanske förmoda att hon även trejdade bort fildelningen i någon deal för något annat – inskränkta fiskekvoter eller något liknande tycks hon ju vara förtjust i. Leta där istället – om det hon valde har kostat europeiska arbetstillfällen, eller svenska arbetstillfällen, så blir hon genast en större belastning för både regeringen och sitt eget parti i nästa val.

  Kommentar av Peter Andersson — 11 maj 2016 @ 8:58

 6. @Peter Andersson,

  Jag tror inte att Isabella trejdade fildelningen mot någonting. Det handlade om rent egenintresse: Hon är Författare (till en rätt framgångsrik bok om fiskepolitik), och ser därför copyright som någonting som ligger i hennes intresse rent ekonomiskt, och som hon därför vill försvara. Även om både hon och hennes parti gick till val på motsatsen.

  Kommentar av Christian Engström — 15 maj 2016 @ 9:44


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: