Christian Engström, Pirat

20 april 2016

SD vill ”låglönesatsa” på dem som har högst lön

Filed under: basinkomst — Christian Engström @ 9:47
sd debattare 150000

Jimmie Åkesson (SD) och Oscar Sjöstedt (SD) säger sig vilja låglönesatsa, men ger pengarna till dem med hög lön

Sverigedemokraterna har presenterat ett förslag om att höja grundavdraget, så att de första 150.000 kronorna man tjänar blir skattefria. ”De 10 procent som tjänar minst i Sverige är de som skulle gynnas mest av förslaget” enligt Sverigedemokraterna.

Men i verkligheten är förslaget precis tvärtom. SD-förslaget ger mellan 0 och 200 kronor i månaden till de 10 procent som tjänar minst. Däremot ger det 6.600 kronor i månaden till de 5 procent som tjänar mest. Och alla måste vara med och betala den gigantiska notan på 180 miljarder om året.

Nyhet hos SVT: SD: Skattefria inkomster upp till 150.000 kronor
SD-debattare hos SvD: Låga inkomster bör inte beskattas

Vi kan börja med notan på 180 miljarder om året. Det är riksdagens utredningstjänst som tagit fram den siffran åt SD, så den stämmer antagligen ganska bra.

180 miljarder är väldigt mycket pengar, till och med för staten. Som en jämförelse är det mer än vad staten sammanlagt spenderar idag på försvaret (48 miljarder), hälso- och sjukvård (62 miljarder) och utbildning och universitetsforskning (64 miljarder). Har man tänkt sänka inkomstskatten med så mycket krävs det en hel del nedskärningar och skattehöjningar på andra områden.

Men det är fördelningsprofilen som är det riktigt märkliga med förslaget. Trots att SD presenterar det som en låglönesatsning, går det allra mesta av skattesänkningarna till medel- och höginkomsttagare. Jag vet inte om de har förstått det själva.

Att SD-förslaget ger mest pengar till de rika beror på att det är ett avdrag från skatten. Avdrag är jättetrevliga för dem som har inkomster.

Men avdrag är helt värdelösa för dem som inte har någon inkomst. De har ju inget att göra avdrag från, så för dem innebär förslaget exakt noll kronor i förbättring. De 10 procent som tjänar minst skulle nästan inte inte få något alls med SD-förslaget.

Alla som tjänar över 150.000 om året (13.000 per månad) få fullt avdrag med förslaget. Hur mycket det avdraget är värt beror på vilken marginalskatt man har.

Den som tjänar 13.000 i månaden betalar idag 2.300 kronor i månaden i skatt, och skulle alltså tjäna 2.300 per månad på förslaget. Men höginkomsttagare får ännu mer.

Allra mest får höginkomsttagare som tjänar över 625.000 om året (52.000 i månaden). De skulle få sitt grundavdrag höjt från 13.000 kronor idag, till 150.000 kronor med SD-förslaget. Eftersom den här gruppen höginkomsttagare har en marginalskatt på 58%, skulle ett höjt grundavdrag ge dem 79.000 kronor extra om året i plånboken, eller 6.600 kronor i månaden.

För att få ett grepp om hur många som ligger i olika inkomstnivåer kan vi titta på statistiken över hur inkomsterna för vuxna i Sverige är fördelade. I diagramform ser det ut så här. Varje stapel motsvarar en procent av befolkningen i åldern 20-64 år. (Källa: SCB via SVT Pejl)

10 Inkomstfördelning

I diagrammet ser man att ca 7 procent saknar inkomster helt. De får inte en enda krona genom SD-förslaget. De betalar ingen skatt idag, så de har inget att göra avdrag från, så de har noll kronor i plånboken både med och utan Sverigedemokraternas förslag.

De nästföljande 3 procenten tjänar upp till 2.900 kronor i månaden. Den som tjänar 2.900 kronor betalar idag 216 kronor i månaden i skatt. Med Sverigedemokraternas förslag skulle han eller hon få en skattesänkning på 216 kronor i månaden. Trevligt, kanske, men inget som löser några problem för någon. Det går inte att överleva på vare sig 2.900 eller 2.700 kronor i månaden.

I diagrammet ser vi också att det är ungefär 5 procent som tjänar mer än 50.000 i månaden, och får maximala 6.600 i månaden i skattesänkning. De skulle vara de verkliga vinnarna.

Tvärtemot vad Sverigedemokraterna säger, är det alltså ett förslag som gynnar medel- och höginkomsttagarna, på låginkomsttagarnas och de arbetslösas bekostnad.

Frågan är om Sverigedemokrater har förstått det här, eller om de har råkat villa bort sig när de satte ihop sitt förslag. Det vet jag inte, så det får de svara på själva. Skulle det vara en medveten luring tycker jag den är lite väl grov.

Men jag hoppas förstås att de bara har villat bort sig, och att de faktiskt skulle vilja genomföra förändringar för att hjälpa dem som har det svårt. I så fall är höjt grundavdrag fel väg, för det gynnar mest de rika. Men om de har en uppriktig vilja, då finns det vägar.

Vill man hjälpa de arbetslösa och dem som tjänar allra minst, då kan man göra det genom att införa ett grundbidrag istället för grundavdrag för låginkomsttagare. Då får man ett basinkomstsystem enligt modellen ”negativ inkomstskatt”. Men det är något helt annat än det här SD-förslaget. 🙂

Kommentarer på Facebook

 

Annonser

8 kommentarer

 1. Birger Schlaug (MP) verkar lustigt nog hålla med SD om att det är en låglönesatsning att sänka skatten för dem med högst löner:
  http://schlaug.blogspot.se/2016/04/sd-tar-over-gammalt-mp-krav-medan-mp.html

  Kommentar av Christian Engström — 20 april 2016 @ 14:11

 2. I Danmark är socialförsäkringen = skattepliktig inkomst, så där har alla en inkomst. Och alla har ett grundafdrag som betyder att de första 43.000 DDK är skattefria och därför har det ett (stort) värde.

  https://da.wikipedia.org/wiki/Personfradrag

  Kommentar av Jan Bruun Andersen — 20 april 2016 @ 16:02

 3. Om man nu skulle vilja hjälpa de som tjänar under 150000kr per år skulle det väl vara bättre att istället för ett generellt grundavdrag för alla, inklusive höginkomsttagare, helt enkelt göra all lön under 150000kr per år/13000kr i månaden, helt skattefria. De som tjänar mer, får betala skatt från första kronan, eller från dagens grundavdrag.
  Det skulle ju iofs förmodligen sätta ett lönetak för låginkomsttagare på 150000kr per år, då ingen vill tjäna ”lite mer”, då det egentligen blir mindre efter skatt. Men det går att lösa med progressiv skatt.

  OBS, jag är ingen ekonom och jag tror inte jag vet något om varken ekonomisk politik eller skattesystem. Jag är bara en fattig pensionär med ca 100000kr om året före skatt som tänker högt, i skrift…

  Kommentar av GalaxyCurse — 21 april 2016 @ 12:19

 4. @GalaxyCurse,

  Precis som du är inne på skulle ett sådant system få absurda följder:

  – Den som tjänar 150.000 betalar ingen skatt, och får behålla 150.000 i plånboken
  – Den som tjänar 150.100 kronor betalar 33% skatt från första kronan, och får bara behålla 100.067 kronor

  Så kan man inte ha ett skattesystem, det skulle ju vara helsjukt.

  Och dessutom löser det inte huvudproblemet, nämligen att 7% av befolkningen i arbetsför ålder helt saknar inkomster (och är beroende av endera anhöriga eller bidrag för att överleva). De skulle inte få en enda krona, eftersom avdrag är helt värdelösa för den som saknar inkomster att dra av ifrån.

  Vill man på riktigt hjälpa både låginkomsttagare och inkomstlösa (utan några absurda trappstegseffekter) kan man istället ersätta grundAVDRAGET med grundBIDRAG för dem med lägst inkomster. Då får man följande fördelar:

  – Alla (även inkomstlösa) får så de klarar sig varje månad
  – Alla låginkomsttagare får det bättre än idag
  – Ingen råkar ut för några knasiga marginaleffekter som gör att de får mindre i plånboken om de tjänar mer
  – Medel- och höginkomsttagare betalar precis samma skatt som idag

  Jag har skrivit mer om den här konstruktionen i det här blogginlägget:
  https://christianengstrom.wordpress.com/2016/02/23/basinkomst-grundbidrag-istallet-for-grundavdrag-for-laginkomsttagare/

  Kommentar av Christian Engström — 21 april 2016 @ 13:20

 5. Är de slopade jobbskatteavdragen medräknade i din uträkning?
  Jag lyckas inte se om de är det eller inte.
  Dvs, jobbskatteavdragen skulle tas bort enligt Oscar Sjöstedt

  Kommentar av Lars Karlsson — 21 april 2016 @ 17:22

 6. @Lars Karlsson,

  Nej, jag har inte räknat själv på om storleken 180 miljarder är rätt, så jag har inte tagit hänsyn till jobbskatteavdraget.

  Det enda jag säger är att riktningen på pengaflytten i SD-förslaget är från fattiga till rika. Drar man bort (typ) 90 miljarder jobbskatteavdrag från de 180 miljarderna blir beloppet mindre, men riktningen blir densamma. Det blir i så fall 90 miljarder netto som går i riktning -> höginkomsttagare.

  Kommentar av Christian Engström — 22 april 2016 @ 10:01

 7. […] Sverigedemokraternas förslag var inte särskilt genomtänkt alls. De presenterade det som en ”låglönesatsning”, men nästan alla pengar skulle gå till dem med högst lön. Ibland kan man ha otur när man sätter ihop politiska […]

  Pingback av Bakgrundsmaterial: Riksdagens utredningstjänst om enhetlig moms och jobbskatteavdrag | Christian Engström, Pirat — 25 april 2016 @ 13:31

 8. Kan det vara ett helt normalt borgerligt förslag som är en del i att skapa högre kriminalitet och ökad utvandring eftersom andra bidrag också skulle tas bort eller sänkas?

  Vet du förresten varför Birgers blogg är censurerad?

  Kommentar av Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet — 5 maj 2016 @ 18:48


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: