Christian Engström, Pirat

4 maj 2015

Krönika: Citizenfour visar hur källskyddet urholkats av massövervakningen

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 11:32
Läs krönikan hos Frihetssmedjan

Läs mer hos Frihetssmedjan

I dagarna visar SVT (och SVT Play) den Oscarsvinnande dokumentären Citizenfour. Den berättar om de svårigheter visselblåsaren Edward Snowden ställdes inför när han hade bestämt sig för att blåsa i visselpipan, och läcka material om USA’s massavlyssning av oss alla. Hur gör man rent praktiskt för att i förtroende kontakta en journalist och berätta att allt avlyssnas — när allt avlyssnas?

Den här frågan skulle traditionella media behöva ta tag i, skriver jag i en krönika hos Frihtssmedjan.

Läs min krönika hos Frihetssmedjan

Annonser

2 kommentarer

 1. En mycket mer skrämmande del tyckte jag var juristerna beskrivning av Snowdens möjlighet till en rättvis rättegång. På det sätt som man utnyttjar Espionage Act och det sätt man använder hemligstämpling så är det olagligt att avslöja brott mot konstitutionen, eftersom all bevisning om detta är olaglig att avslöja. Eller annorlunda uttryckt, i ett fall där ett solklart brott mot konstitutionen begåtts blir det olagligt att beivra detta om den som gör det har NSAs befogenheter.

  Detta gör också att sådan bevisning inte utan svårigheter kan användas i domstol. Man börjar helt enkelt undanta allt större områden där konstitutionen helt enkelt inte gäller.

  Systemet har klara likheter med Sovjet, ett land som också hade en bra konstitution. Vilken man lät bli att tillämpa.

  Kommentar av Anonym — 4 maj 2015 @ 22:03

 2. ”Hur gör man rent praktiskt för att i förtroende kontakta en journalist och berätta att allt avlyssnas — när allt avlyssnas?”

  Man får spana på journalisten en stund, så man lär känna dennes rutiner. Så när journalisten är på typ Hemköp/Coop så får du gå fram och fråga ”var mjölken finns”, och på det sättet försöka att inleda en konversation. Du bör dessförinnan vidta en del andra säkerhetsåtgärder. Vilka det är torde du komma på själv. STASI-folket får allt ta och anstränga sig en smula. 🙂

  Kommentar av Small Town Reporter — 5 maj 2015 @ 1:30


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: