Christian Engström, Pirat

11 mars 2015

Färsk statistik som samtidigt talar för och emot arbetslinjen

Filed under: basinkomst — Christian Engström @ 13:17
Rykande färsk statistik från SCB talar både för och emot arbetslinjen

Rykande färsk statistik från SCB talar både för och emot arbetslinjen på samma gång

SCB har publicerat en rykande färsk statistiknyhet om hur många vuxna i Sverige som försörjs av bidrag. Det är jätteintressanta siffror när man funderar på hur man kan utforma och räkna hem olika system för garanterad basinkomst.

Men statistiken ger också intressant näring till diskussionen om arbetslinjen. Den övergripande statistiken visar att antalet bidragsförsörjda 20-64 år har sjunkit från ca 1.1 miljoner före 2006, till runt 800.000 idag. Det är en minskning med ca 300.000.

Den som är för arbetslinjen tolkar förstås det här diagrammet som att linjen fungerar, eftersom det är 300.000 färre bidragsförsörjda nu. Jag vet inte i vad mån det stämmer att minskningen beror på arbetslinjen och inte på några andra faktorer. Det skulle vara mycket intressant att höra kommentarer om det.

Men själv tycker jag att den viktigaste observationen är den motsatta, nämligen att arbetslinjen inte fungerar. Efter 8 år av hård arbetslinje är det alltså fortfarande 800.000 människor som inte har något jobb. Finns det någon som tror att det finns 800.000 lediga jobb i Sverige idag?

Om inte, så är det ju uppenbart att det inte går att kräva att alla ska försörja sig på att ha ett jobb. Vi är ju överens om att de inte finns. Varför är det då så viktigt att utsätta de här 800.000 människorna för förnedring och otrygghet?

Men hur man än väljer att resonera om den saken, är i alla fall statistiksidan som nyheten från SCB bygger på ett jätteintressant underlag. Där kan man se hur många som försörjs idag av de olika bidragssystemen. Det är precis den sortens siffror som vi behöver för att kunna föra en konstruktiv diskussion om garanterad basinkomst.

Jag har räknat, och tror att det är helt realistiskt att finansiera garanterad basinkomst för alla. Men det behövs fler som räknar och deltar i debatten.

…………

Uppdatering: Statistik över sysselsättningsgraden från Ekonomifakta som visar att sysselsättningsgraden varit i princip konstant runt 66% sedan 2001. Att färre fått bidrag innebär alltså inte att fler har fått jobb, enligt den statistiken.

Martin Jordö ger intressanta kommentarer och fler länkar i ett Facebookinlägg.

Annonser

13 kommentarer

 1. Antalet personer som jobbar är idag på högsta nivån den varit någonsin. http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Arbetsmarknad/Arbetskraftsundersokningar/Arbetskraftsundersokningarna-AKU/23265/23272/Behallare-for-Press/385078/

  En stor del av dessa 800 000 är människor som inte klarar av att jobba. Antalet arbetslösa är 375 000 personer. Resten är då sjukskrivna, förtidspensionerade, vab-ar eller har föräldraförsäkring etc.

  Majoriteten av dessa skulle få mycket lägre ersättning om man införde ditt förslag till basinkomst.

  Kommentar av Anders S Lindbäck — 11 mars 2015 @ 13:36

 2. Vabbande räknas väl för h*lv*te inte som arbetslösa i någon statistik!!!?

  Kommentar av Peter Andersson — 11 mars 2015 @ 17:25

 3. Så här ser nedbrytningen ut

  Sjukpenning 144240
  Sjuk- och aktivitetsersättning 292772
  Arbetslöshet 87567
  Arbetsmarknadsåtgärder 184471
  Ekonomiskt bistånd 96319

  Behovet av en reform tycks alltså vara väldigt litet, och som dessutom redan påpekats skulle resurser som idag går till sjuka eller förtidspensionerade omfördelas till friska personer som helt enkelt inte vill jobba.
  Det är väl klart att man kan argumentera för det, men kom inte och säg att det är av omsorg för de som inte arbetar i så fall.

  Kommentar av Johan Tjäder — 12 mars 2015 @ 10:20

 4. Spontant tycker jag basinkomst är en attraktiv idé. Jag bara funderar över nivån 8333kr. Är inte det lite högt? Socialbidragsnivån är ju 3000kr/mån + bostadskostnader. Med nivån 6500 kr/mån skulle basinkomsttagaren kunna lägga 3500 kr på boende, kommuner med hög arbetslöshet skulle då kunna specialisera sig på att husera basinkomsttagare och hyran för en ensam person a 20 kvadratmeter torde kunna komma ner i 3500 kr. Om basinkomsten är lägre blir också de dynamiska effekter (som nog är att vänta) att bli lägre.

  Kommentar av Heidegger — 12 mars 2015 @ 21:45

 5. På lång sikt är jag väldigt svag för den här modellen:

  http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/medborgarlon-en-alternativ.html

  Inga dynamiska effekter – ingen onödig byråkrati, på kort sikt är det dock naturligtvis en omöjlighet, rent politiskt..

  Kommentar av Heidegger — 12 mars 2015 @ 21:55

 6. Hej Johan Tjäder. De flesta av de posterna kan mycket väl vara arbetslösa som blivit sjuka av sin arbetslöshet, satta i meningslösa eller direkt kontraproduktiva ”åtgärder” eller helt enkelt får socialbidrag pga sin arbetslöshet (ekonomiskt bistånd). 8 hundra tusen är faktiskt 1 av 7 i arbetsför ålder.

  Och då är ändå många av de heltids-arbeten vi har fyllda av facebookande, lååånga fikapauser, låtsas-jobb, Ärlig dötid och Fullkomligt Meningslösa arbetsuppgifter.

  Men det är sant, vi känner oss ju mycket duktigare än andra. Det är väl viktigt för en del förstås..?

  Kommentar av gurrfield — 12 mars 2015 @ 22:07

 7. Siffran ”bidragsförsörjda” lär väl minska ytterligare som följd av den aktualiserade upprustningen av krigsmakten… eller ?

  Kommentar av Nils Ivar Tenmann — 13 mars 2015 @ 12:49

 8. @Heidegger Socialbidragsnormen är inte 3000 plus boendekostnader, den är 3880 plus boendekostnader (hyra, el, hemförsäkring och fackavgift). Och vid fler boende under samma tak så går normen per hushåll upp.

  Drägligt boende är förresten klassat som komplett kök, rum och badrum.

  Kommentar av T. Robert Ljung — 18 mars 2015 @ 6:09

 9. Tack Christian, för att du driver denna fråga!

  Kommentar av Dennis Nilsson — 22 mars 2015 @ 19:52

 10. Den dag basinkomst införs i Sverige kommer jag att emigrera. Jag tänker inte arbeta hårt och betala massor av skatt för att fullt arbetsföra personer ska kunna välja att gå och dra och inte bidra med eget arbete. Om det nu blir så i framtiden att färre arbetande behövs så är det rimligare att istället dra ner på arbetstiden, men att grunden ska vara att de som är arbetsföra också ska jobba. Hur ska man motivera människor att gå upp tidigt och släpa sig till jobbet med vetskapen om att vissa väljer att ligga och dra sig och sen spendera dagen med ”semesterliv”, kanske kryddat med lite svartjobb, spritresor eller andra sätt att förstärka inkomsten på?

  Kommentar av nejtillpirater — 28 mars 2015 @ 11:19

 11. Hej nejtillpirater.

  Jag håller visserligen med dig om att det vore bättre att dra ner på arbetstiden i den mån som det är möjligt och att hushålla eller dela mer rättvist på de jobbtimmar som finns än att vissa ska jobba i rädsla för arbetslöshet och andra ska ”gå och dra” och bli förnedrade och känna sig värdelösa.

  Dock är det ju lika olagligt för folk som går på dagens bidrag att arbeta svart i dagsläget. Men jag ser inga förslag inom riksdagspartierna på att avskaffa eller reformera bidragen. En stor del av anledningen till svart-arbete inom bidragssystemet är just att marginaleffekten är 100%. Om du får bidrag så blir du av med 100% av det du tjänar vitt. I ett basinkomst-system skulle marginaleffekten vara lägre, kanske 60-70%. Då skulle det löna sig betydligt mer att jobba vitt och folk skulle inte fastna i ”bidragsfällan”. Om du åtminstone fick behålla 4 hundralappar per tusenlapp så skulle det löna sig litegranna att jobba några timmar i veckan ( vitt ).

  Det måste finnas mer hälsosamma och konstruktiva sätt att förmå folk att jobba än rädsla för att bli socialt och ekonomiskt utslagen. Många av arbetsuppgifterna i nya jobb handlar om att vara uppfinningsrik eller kreativ på olika sätt. Få saker hämmar kreativitet effektivare än rädsla och skam.

  De flesta förslag på basinkomst som jag har sett kan du inte leva något så kallat ”semesterliv” på. 8-9 tusen räcker till snor-billig lgh och mat i Lidl eller Netto klassen (inget illa mot de firmorna, men du fattar nog vad jag menar). Du har råd med en billig lägenhet och mat så du slipper svälta och kanske rena kalsonger som lyx ibland. De flesta vill nog få ut lite mer av livet än så. Smart telefon är ju populärt, att resa, alkohol, lite guldkanter på tillvaron, rentav bil kanske.

  Reklam har funkat allderles perverst bra i att förmå folk att konsumera mer än livsnödvändigheterna under hela 1900-talet. Jag är inte det minsta orolig att det magiskt skulle sluta funka idag eller imorgon eller om 10 år.

  Kommentar av gurrfield — 30 mars 2015 @ 19:39

 12. ”Jag har räknat, och tror att det är helt realistiskt att finansiera garanterad basinkomst för alla.”

  Jo… – Christian – det tror jag med – därför att: ”LUFT ATT ANDAS OCH PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV !”

  Kommentar av Josef Boberg — 22 april 2015 @ 11:48


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: