Christian Engström, Pirat

6 mars 2015

Miljöpartiet försöker förklara sitt svek om FRA-lagen

Filed under: FRA — Christian Engström @ 9:44
Miljöpartiet gruppledare Maria Ferm försöker förklara varför MP röstade nej till att riva upp FRA-lagen

Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm försöker förklara varför MP röstade nej till att riva upp FRA-lagen

I veckan röstade Miljöpartiet nej till att riva upp FRA-lagen. Så mycket var alltså Miljöpartiets motstånd mot massövervakningen värt när de väl hamnade i regeringsställning. Nu stödjer de FRA.

Det var en motion från Vänsterpartiet som föreslog att samarbetet mellan FRA och amerikanska spiontjänsten NSA ska granskas av en parlamentarisk utredning, och att FRA-lagen ska rivas upp. Men det röstade Miljöpartiet alltså nej till.

Jag ställde en fråga på Twitter till ett par miljöpartistiska ledamöter som har haft en hög svansföring i integritetsfrågorna och motståndet mot FRA-lagen:

Riksdagen: @Miljopartiet röstade MOT att riva upp #FRA-lagen. Varför gjorde ni det, @CarlSchlyter och @MariaFerm ? http://henrikalexandersson.blogspot.se/2015/03/riksdagen-miljopartiet-rostade-mot-att.html

Nu på morgonen svarade Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm på varför de röstat mot motionen. Jättebra att hon svarade. Men det hon skriver är fullständigt motbjudande:

regeringspartier röstar ej på reservationer som uppmanar regeringen att göra ngt utan vi för diskussionen direkt m regeringen. [länk]

ett tillkännagivande innebär nämligen en uppmaning till regeringen, men vi sitter i regering och påverkar i regering.[länk]

som regeringsparti tar man fram skrivelser, propositioner etc. [länk]

i regeringsförklaringen står att skyddet för den personliga integriteten ska stärkas. Vi jobbar såklart med det. [länk]

detta är inte unikt för integritetsområdet, utan så fungerar regeringspartiers arbete på alla områden. [länk]

@HAX @Engstrom_PP ni verkar inte förstå hur regeringspartier påverkar. Väldigt annorlunda mot Bryssel såklart. [länk]

Maria Ferm har rätt i att jag inte förstår hur man kan gå till val på att skydda integriteten och riva upp FRA-lagen, och sedan, så fort valet är över, rösta emot precis det man gick till val på. Hon har också rätt i att det är väldigt annorlunda mot hur jag och Piratpartiet agerade i Bryssel när vi satt i EU-parlamentet. Då röstade jag i enlighet med vad vi hade gått till val på.

Men Miljöpartiet väljer att göra tvärt om, och väljer att strunta i allt de lovat om FRA i opposition och valrörelser. Ingen enda miljöpartist stödde Vänsterns förslag om att riva upp FRA-lagen.

Fy fan, rent ut sagt.

Om någon väljare får en stark känsla av illamående och politikerförakt när det gäller Miljöpartiet, är det inget att oroa sig för. Det är en fullständigt befogad känsla.

Läs mer hos Hax: Sorglig och enfaldig FRA-debatt i riksdagen

12 kommentarer

 1. Vilken otrolig arrogans Maria Ferm visar upp. Man får osökt en känsla av att hon tycker att det är svårt att vara ödmjuk när man är så jäkla duktig som hon tror sig vara.

  Kommentar av mgonja — 6 mars 2015 @ 10:39

 2. Titta, det är Dumme-Calles ”Tysta Diplomati” igen. Den som innebar att en svensk medborgare ruttnat i utländskt fängelse i ett drygt decennium. Den svåra konsten att sitta med armarna i kors och göra INGET medan man lyfter lön.
  Lycka till med din påverkan, Maria, och lycka till med att få någon att tro på MP:s vallöften igen.

  Kommentar av Webster — 6 mars 2015 @ 11:18

 3. Tänk om vi hade haft ett nyval denna månad. Och jag som valarbetare för socialdemokraterna skulle tala varmt för det andra regeringspartiet Miljöpartiet. Hemska tanke. Som valarbetare måste jag följa valledningens direktiv. I valet 2010 löste jag dilemmat genom att inte ställa upp i valarbetet.

  I senaste valkampanjen 2014 ställde jag upp som valarbetare i tron att min partiledare kan sätta sig på de två språkrören (provrören) i Miljöpartiet. Och jag fick rätt. Miljöpartiet är rena skämtet. Miljöpartiet är ingenting.

  I onsdags rösta de miljöpartister som sitter i riksdagen JA till FRA. Jag måste upprepa detta två gånger till.

  I onsdags rösta de miljöpartister som sitter i riksdagen JA till FRA.

  I onsdags rösta de miljöpartister som sitter i riksdagen JA till FRA.

  Socialdemokraterna har ett problem som parti när vi står bredvid ett miljöpartistiskt statsråd. Förtroende handlar om luftsmitta.

  Skon heter Miljöpartiet. Den skon som klämmer.

  Kommentar av Tommy Rådberg — 6 mars 2015 @ 11:52

 4. Jo det vore en intressant markering att rösta för (v)-motionen. Som dom säger bryter det mot praxis och har ingen omedelbar betydelse eftersom s och m håller ihop här – sossarna behöver inte mp. Risken är att sossarna blir så sura att dom slutar lyssna på mp i frågan överhuvudtaget. Grundproblemet var nog att sätta sej i en sån regering, i en tid där s och m försvarar industrisamhället tillsammans och det finns en borgerlig majoritet med sd i de flesta vänster-högerfrågorna. VI får se vad det blir kvar av mp. Faktum är ändå att man stuckit ut lite med än vad moderaternas bihang gjorde under 4 år, alltså i ord, när man blivit överkörda och kapitulerat i sina hjärtefrågor, senast saudiavtalet. Man kunde ju ha prioriterat att göra det kring integriteten också. Men det finns folk som jobbar internt för integriteten, så gott det går.

  Kommentar av onkel a — 6 mars 2015 @ 12:39

 5. till Tommy Rådberg:… det gjorde väl Socialdemokraterna också? Det var väl bara Vänsterpartiet och en folkpartist som röstade för förslaget.
  Om den ena skon heter Miljöpartiet så heter den andra Socialdemokraterna, och båda sparkar på den personliga integriteten.

  Kommentar av Samuel Björk — 6 mars 2015 @ 12:51

 6. Till Samuel Björk. FRA initierade av Socialdemokraterna. Mona Sahlin som röstade NEJ till FRA fick sparken. Nu är det Morgan Johansson (S) som vänt socialdemokratin. Miljöpartiet är ett hycklarparti. Hoppas att de får som valresultat under fyra procent 2018. Jag har på min blogg arbetat för Bod(s)trömsamhället i tio år.

  Kommentar av Tommy Rådberg — 6 mars 2015 @ 14:58

 7. […] Det visade sig att Miljöpartiet i själva verket var superpositivt inställda till FRA, trots att det var en kärnfråga. (christianengstrom) […]

  Pingback av Länksamling 2015:10 | — 6 mars 2015 @ 16:52

 8. Min konversation med Maria:

  Kommentar av Anonym — 6 mars 2015 @ 18:11

 9. Det är en sak att inte rösta för andra partiers förslag. Det är nästan bara SD och V som gör det.
  Det intressanta är att S+MP-regeringen är ense med Alliansen om betänkandet.

  Den stora frågan är snarare att nu när Ferm kan ”föra kommunikationen direkt med regeringen” det kan komma sig att regeringspartierna ställer sig bakom följande skrivningar i Försvarsutskottets betänkande 2014/15:FöU5 Integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet

  Om Signalspaningen och integritetsskyddet

  ”Utskottet har inte funnit skäl för en annan uppfattning än att systemet för att värna den personliga integriteten vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet fungerar på det sätt som avsetts i lagstiftningen.”

  Detta är vad MP aktivt har ställt sig bakom. Ingen nedlagd röst. Ingen egen reservation. Man har aktivt ställt sig bakom detta.
  Och det man säger är att det fungerar som det är tänkt. Jaha, och det är gott nog då?

  Om samarbetet med USA

  ”Utskottet kan konstatera att ovannämnda lagar ger FRA stöd för internationellt samarbete inom försvarsunderrättelseverksamheten inklusive signalspaningen. […] Därtill kommer de bestämmelser och krav som regeringen beslutar om. Utskottet avstyrker av dessa skäl motionen.”

  Jahapp. Vanligen är det så att man tar till lagstiftning när man vill att sådant som inte redan är olagligt ska upphöra. Således räcker det ju inte med att konstatera att ett visst förfarande är lagligt. Varför har MP ställt sig bakom detta. Och vilka beslut kan man vänta sig att regeringen tar nu när Ferm kan ”föra kommunikationen direkt med regeringen”?

  Kommentar av Johan Tjäder — 10 mars 2015 @ 14:08

 10. Är någon förvånad? Det borde vem som helst ha kunnat räkna ut när Åsa Romson sade att man skulle förbjuda anonyma bloggar. Nejnejnej, det var ett ”misstag”, ett ”snedsteg”, och det medförde ingen åtgärd heller.

  Miljöpartiet är lika goda kålsupare som resten, nu har de inga pirater att visa upp sig för i EU-parlamentet heller, i alla fall inga svenska.

  Kommentar av antimon555 — 13 mars 2015 @ 18:39

 11. En intressant fråga är om MP även stödjer inblandning av FRA för Nya Zeelands Groser försök att sno åt sig WTO director general från Brasiliens Azevêdo.

  https://firstlook.org/theintercept/2015/03/22/new-zealand-gcsb-spying-wto-director-general/

  Kommentar av Anonym — 23 mars 2015 @ 2:56

 12. Efter att Wikileaks och Pirate bay placerats i terrorist-kategorin är det uppenbarligen dags för organisationer som Greenpeace att hamna där, terrorismlagarna ska utvidgas i Kanada: https://firstlook.org/theintercept/2015/03/30/new-canadian-counter-terrorism-law-threatens-environmental-groups/

  Kommentar av Anonym — 31 mars 2015 @ 21:33


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: