Christian Engström, Pirat

4 februari 2015

Fortfarande inget svar från Säpo om bristen på terrorister

Filed under: FRA — Christian Engström @ 14:22
Läs frågan som Mathias Sundin (FP) ställer till Säpo

Läs frågan som Mathias Sundin (FP) ställer till Säpo

Om Säpo har ”avvärjt ett antal terroristattentat i Sverige i närtid”, som de själva påstår, varför har det då inte dömts några terrorister? Den frågan har jag ställt flera gånger här på bloggen och på andra ställen. Men jag har aldrig fått något svar.

Härom dagen ställde den folkpartistiske riksdagsmannen Mathias Sundin samma fråga i en debattartikel i Aftonbladet: Berätta Säpo – hur har ni stoppat terrorbrott? Han skrev:

Jag bad riksdagens utredningstjänst titta på hur många personer som dömts i Sverige för terroristbrott sedan 1 januari 2009 (då FRA-lagen trädde i kraft). Svaret är noll. Noll personer dömda och ändå menar Säpo att de stoppat terrorism.

Det vore intressant att förstå hur det går till.

Jag tycker också att det skulle vara otroligt intressant att få höra hur Säpo kan förklara det här. Förberedelse till terrorism är brottsligt, även om angreppet aldrig blev fullbordat. Varför finns det i så fall inga domar mot terroristerna?

För om Säpo inte kunde gå till en åklagare med det de avslöjat för att det inte var brottsligt, då var det ju uppenbarligen inte förberedelse till terrorism som det hade avslöjat. Då ljög Säpo om att de har avvärjt terroristattentat.

Är det därför Säpo tiger som muren och inte har svarat riksdagsman Sundin på hans fråga?

2 kommentarer

 1. Frågan blev tydligen inte brännande för Mathias förrän han hamnade i oppositionsställning. Som han själv antyder har reglerna gällt sedan 2009 och MÖJLIGEN kunde han ha ifrågasatt det här medan hans egen justitieminister satt och ljög, förlåt mig INFORMERADE i ärendet.
  Det känns nästan som om längtan att ta en riskfri politisk poäng vägde tyngre än själva sakfrågan i Mathias fall.
  Så professionellt av honom.

  Kommentar av Webster — 4 februari 2015 @ 14:57

 2. De har redan larvigt starka lagliga möjligheter att åtala folk för ”förberedelse till” diverse brott. Svaret måste vara att antingen suger de, eller så finns det i princip inga terrorister att jaga.

  Om man har full koll på folk och kan klippa och klistra fritt bland den informationen så är det inte ett dugg svårt att få vem som helst att se ut som en farlig brottsling.

  Jaså han vässar kökskniven Lördag kl. 19:45 och så var motorvärmaren på samtidigt och en rulle soppåsar i bakluckan som han köpt tidigare under helgen på Biltema… Ingen annan med livlig fantasi som har läst för många kriminalromaner och kan leka gissningslekar med den informationen?

  Kommentar av gurrfield — 4 februari 2015 @ 16:22


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: