Christian Engström, Pirat

11 januari 2015

Vad gjorde Säpo med terroristerna de påstår sig ha avslöjat? Slängde i Östersjön?

Filed under: datalagringen,FRA — Christian Engström @ 19:28
Säpo påstår att de avvärjt två terroristangrepp. Men var är de dömda terroristerna i så fall?

Säpo påstår att de avvärjt två terroristattentat. Men var är de dömda terroristerna i så fall?

Två terroristattentat mot Sverige har avvärjts ”i närtid”, enligt Säpo-chefen Anders Thornberg skriver Expressen. Det ska ha skett med hjälp av information insamlad av FRA.

Om det är sant, vad gjorde Säpo i så fall med de skyldiga terroristerna? Slängde ut dem ur ett flygplan över Östersjön? Drogade dem och satte på ett CIA-plan? Eller lät dem gå fria, trots att de var bevisligen skyldiga?

För några stora terroristrättegångar har vi inte haft i Sverige på senare tid. Hade vi haft det skulle vi alla ha vetat om det. Dels för att en avvärjd riktig terroristattack skulle ha varit sprängstoff i nyhetsflödet på rent sakliga grunder. Men också för att om det hade hänt, då skulle naturligtvis Säpo och alla andra ha allt intresse i världen av att berätta hur duktiga de hade varit (så att de kunde motivera mer pengar och befogenheter i framtiden). Men det har inte varit några rättegångar i Sverige om avbrutna terroristkomplotter.

Förberedelse till terrorism är ett mycket allvarligt brott, som ofta kan ge lika långa straff som ett genomfört terroristangrepp. Även utan att ta till den speciella terroristlagstiftningen, rör det sig ju om brott som förberedelse till mord och/eller förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Det är ingenting som polis och åklagare får se genom fingrarna med ens om de skulle vilja.

Om det är sant att Säpo avvärjt två terroristattentat, var är domarna och de dömda?

För om det inte är något brottsligt som Säpo har upptäckt, då är det faktiskt inte sant att de har avvärjt något terroristangrepp. Terrorism är brottsligt, så saker som inte är brottsliga är inte terrorism.

Jag hoppas
Säpo-chefen Anders Thornberg vill svara på de här frågorna.

…………

Läs också:
Henrik Alexandersson: Sluta mumla i lösskägget, Säpo!
Rick Falkvinge: Charlie Hebdo: And Out Come The Surveillance Services Demanding More Budget, Powers

12 kommentarer

 1. ”Enligt Thornberg har Säpo avvärjt två terrordåd i Sverige det senaste året. Det har dock skett på ett så tidigt stadium att inget brott hunnits begås.”

  Följdfrågan: Varför Säpo stoppar laglig verksamhet? Är det lagligt?

  Kommentar av Aeeeee — 11 januari 2015 @ 20:53

 2. Det är förmodligen MPs nya dialogpoliser som agerat och fått terroristerna på andra tankar. 😉

  Kommentar av Anonym — 12 januari 2015 @ 1:30

 3. Aeeeee: Det är faktiskt olagligt i Sverige att ”förbereda” eller ”planera” brott.

  Så om bara SÄPO (eller ”vanliga” polisen för den delen) är tillräckligt paranoida så kan de välja att tolka någonting som förberedelse till ett brott ( med tillräckligt insamlat underrättelse-material kan de ju i praktiken vinkla vad som helst som de vill ). Det är förstås helt sjukt orättssäkert. Men så är alltså läget i Sverige 2014.

  Kommentar av gurrfield — 12 januari 2015 @ 7:27

 4. […] Christian Engström från Piratpartiet kunde sätta ord på tomrummet genom att ifrågasätta vad Säpo egentligen gjorde med de misstänkta terroristerna: […]

  Pingback av Hoforsbloggen – Lokalt Formaterad » Var Tog Terroristerna Vägen? — 12 januari 2015 @ 9:47

 5. Två personer dömda för förberedelse till terroristbrott i gtb. 4 års fängelse. Men varför skriva om att polisen lyckas?

  Kommentar av Christer — 12 januari 2015 @ 11:20

 6. gurrfield: Min poäng var att Säpo måste avvärjt terrordåden redan innan terroristerna börjat planera sina terrordåd, eftersom om de hade börjat planera något så hade de gjort någonting brottsligt.

  Kommentar av aeeeee — 12 januari 2015 @ 17:25

 7. Problemet är ju just att vad som är en ”förberedelse” eller ej är en tolkningsfråga. Ta en tillräckligt paranoid person och hen kan tolka nästan vad som helst som förberedelse till ett brott.

  Vad en person gjort går inte att ha så många olika tolkningar av. Vad en person försöker eller avser att göra kan det däremot finnas väldigt många olika uppfattningar om. Den som har tolkningsföreträdet (i kombination med informationsövertaget som FRA-lagen innebär) får då en helt orimligt stor makt.

  Kommentar av gurrfield — 13 januari 2015 @ 9:43

 8. Blir nästan lite skrattretande när man ser hur de kräver ökade övervakningsresurser och befogenheter för att hitta terroristerna och i nästa videoklipp hoppar det ut några nissar ur en bil och skriker och viftar med kalashnikovs mitt i en stad. Svåra att hitta liksom… LOL…

  Kommentar av gurrfield — 14 januari 2015 @ 14:17

 9. Tror att det bottnar i att dom vill rättfärdiga användningen av FRA som dom säger detta. sen vill dom ju inte säga vad det var för nått, för att inte avslöja vad dom påstår sig veta. tror att det bara är en dimridå som dom lägger ut, för att kunna öka användningen av FRA, så skyller dom på terroristerna . tror det inte är så långt från sanningen. Det är ju allför lätt att påstå saker utan att ha nått konkret att visa upp.. ”Hemligstämplat” säger dom bara.

  Kommentar av Stefan Johansson — 18 januari 2015 @ 19:11

 10. I Sverige råder åtalsplikt. Vanligen innebär det att allmän åklagare måste åtala för brott som kommer till myndighetens kännedom. Regeringen kan dock förbjuda åtal i vissa fall, men då torde det finnas ett regeringsbeslut.

  Kommentar av Johan Tjäder — 19 januari 2015 @ 12:49

 11. @Johan Tjäder

  ”…men då torde det finnas ett regeringsbeslut.”

  Och ett sådant hör inte till vanligheterna, är svårt att genomföra diskret, och borde rimligtvis ha lyfts av samma media som behagade rapportera om SÄPO’s uttalanden. Alternativt gapats om i riksdagen.

  Då har vi alltså återigen en SÄPO-chef som står på lådan och bedyrar att ospecificerade hot mot Sverige ”avvärjts” utan att man arresterat någon, häktat någon, kan avslöja vad det rörde sig om…
  …vilket sammanfattningsvis givet vår åtalsplikt innebär att han framstår som lika trovärdig som en homeopat som påstår att hans preparat botar cancer och lepra utan att kunna peka på något annat än sin helt egna åsikt.

  Låter mycket trovärdigt givet att riksåklagaren officiellt fått erkänna att SÄPO är för inkompetent att åtala för brott mot medborgarna.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 19 januari 2015 @ 16:11

 12. […] varför har det då inte dömts några terrorister? Den frågan har jag ställt flera gånger här på bloggen. Men jag har aldrig fått något svar. Härom dagen ställde den folkpartistiske riksdagsmannen […]

  Pingback av Fortfarande inget svar från Säpo om bristen på terrorister | Christian Engström, Pirat — 4 februari 2015 @ 14:22


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: