Christian Engström, Pirat

2 januari 2015

Vad gör vi när allt fler jobb försvinner?

Filed under: basinkomst — Christian Engström @ 15:31

Datorerna blir allt mer fantastiska för varje dag som går, och tar över fler och fler arbetsuppgifter. Även jobb som tidigare räknades som kvalificerade börjar försvinna. Att den tekniska utvecklingen går framåt är förstås bra. Att det går åt mindre mänskligt arbete för att skapa den ekonomiska basen för välstånd är i grunden någonting positivt.

Men vad händer med samhället och arbetsmarknaden om allt fler jobb försvinner, utan att nödvändigtvis ersättas med lika många nya, i vart fall inte på kort eller medellång sikt?

Piratpartisterna Emma på bloggen Opassande och Jacob Hallén har skrivit var sitt mycket intressant blogginlägg om frågan. De landar i ungefär samma slutsats. Vare sig vi vill det eller inte, finns det mycket som talar för att det under överskådlig framtid helt enkelt inte kommer att finnas jobb till alla som är i arbetsför ålder. Så är det ju redan idag, och de närmaste decennierna talar allt för att problemet kommer bli mångdubbelt större snarare än mindre.

Vi står inför en stor samhällsomvandling. Det här är inte ett problem som går att hantera genom att bara ändra några detaljer i bidrags- eller skattesystem, som de rödgröna och blå blocken i riksdagen lägger så mycket tid på att käbbla om.

Vi behöver få igång en både djupare och bredare diskussion om den här frågan. Emmas och Jacobs inlägg är en bra början på den debatten.

Läs

Annonser

3 kommentarer

 1. VI har en intressant utveckling – inte tu tal om detta. Men vi har faktiskt varit med om den förut. Industrialiseringen var i mångt och mycket lika omvälvande som den kommande automatiseringen. I den omvandlingen kom fördelningspolitik och en stark arbetarrörelse att bli kännetecknande för Sverige och Norden. I stort har den gynnat oss väl åtminstone fram till industrialiseringens kraft började vika av mot mitten av 70-talet.

  Men det var då det. I dag är vi med i en trögrörlig handelsunion och är en integrerad del av den globaliserade ekonomin. De metoder och verktyg som fungerade då behöver inte nödvändigtvis fungera idag. Andra politiska lösningar måste till. Men hur, och på vilken nivå – ty nationalstatens nivå lär inte räcka.

  Högersidans successiva lönepressning kommer inte i längden att fungera. Tvärtom riskerar den bara att så i vägen för den automatisering som kommer och bör komma. Med många låglönearbetare lönar det sig inte lika mycket att automatisera – men det kommer att löna sig och det kommer att ske. Så vad högersidan ska ta sig före för att möta detta är inte lätt att se.

  Vänstersidan är ännu så länge förlamad av minnen om den tid som flytt. Där tycks heller inte finnas någon beredskap.

  Kanske är det politikens villkor som gör att vi inte klarar av att diskutera riktigt långsiktiga frågor. I dagens politiska samtal är fokus nästa opinionsundersökning. Möjligen kan man se så långt som till nästa val, men bortom det? Intet. Kanske behöver vi nya demokratiska institutioner som tar sikte på de stora framtidsfrågorna.

  Kommentar av Johan Tjäder — 3 januari 2015 @ 13:35

 2. Till att börja med skulle PP ju kunna ta in nya poster från http://basinkomst.nu/ på Piratpartiet Live…

  Kommentar av Peter Andersson — 3 januari 2015 @ 20:24

 3. […] Någon™ borde göra en sådan sådan utredning för att få igång en mer konstruktiv debatt om vad vi ska göra när allt fler jobb bara försvinner. Att fortsätta stoppa huvudet i sanden och hoppas på att arbetslösheten kommer försvinna av sig […]

  Pingback av Bra MP-motion om garanterad basinkomst | Christian Engström, Pirat — 5 januari 2015 @ 13:02


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: