Christian Engström, Pirat

20 oktober 2014

Hur blir det med datalagringsdirektivet, Miljöpartiet?

Filed under: datalagringen — Christian Engström @ 14:02

Före valet var Miljöpartiet förespråkare för personlig integritet, och motståndare till massövervakning. Efter att ha suttit fem år i den Gröna gruppen i EU-parlamentet uppfattar jag det som något de uppriktigt tycker. Vi arbetade på alla sätt vi kunde mot alla former av massövervakning, och vi blev jätteglada när EU-domstolen ogiltigförklarade datalagringsdirektivet för att det kränker de mänskliga rättigheterna som står inskrivna i EU-stadgan.

Men i Sverige sitter Miljöpartiet numera i regeringen. Och plötsligt har det blivit knäpptyst från dem vad de tänker göra med den svenska datalagringslagen, som bygger på det olagliga och numera upphävda datalagringsdirektivet från EU.

Kommer regeringen lägga en proposition för att avskaffa den svenska datalagringslagen?

Jag skulle verkligen uppskatta ett rakt svar från Miljöpartiet på den frågan. För jag börjar bli väldigt oroad av den bedövande tystnaden.

1 kommentar

  1. I regeringsförklaringen sades det ”Regeringen ska i Sverige och EU verka för att stärka rättssäkerheten och den personliga integriteten, bland annat när det gäller datalagring. Datainspektionen och den parlamentariska integritetskommissionen ska göra en översyn av befintlig lagstiftning, också i ljuset av att allt fler privata aktörer samlar in information om konsumenter.”

    Sen är det faktiskt så att det är justitieminister Morgan Johansson som äger frågan, så det kommer nog att vara ganska så tyst – åtminstone tills den pågående processen mellan PTS och Tele2 kommit i mål.

    Det känns då mer angeläget att evaluera den svenska datalagringen i förhållande till den nya dataskyddsförordningen. De nya bestämmelserna kan antingen bekräfta eller helt omkullkasta planerna på fortsatt svensk datalagring.

    Det känns ju jättebra nu att två pirat-mandat gick till två lallande sverigedemokrater som numer grupplösa får vandra i EU-korridorerna utan att så värst mycket blir gjort. De som röstade in dem kan ju känna sig jävligt nöjda – INTE.

    Kommentar av Johan Tjäder — 21 oktober 2014 @ 15:03


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: