Christian Engström, Pirat

6 oktober 2014

Att tysta politisk kritik med copyright

Filed under: Copyright Reform — Christian Engström @ 9:01
Enligt upphovsrätten har Expressen inte rätt att visa den här bilden där Åsa Romson målar med giftig miljöfarlig båtfärg

Enligt upphovsrätten har Expressen inte rätt att visa den här bilden där Åsa Romson målar med giftig miljöfarlig båtfärg

Miljöminister Åsa Romson (MP) har målat sin båt med giftig bottenfärg som är förbjuden av miljöskäl i Östersjön, avslöjar Expressen. Beviset är bilder från 2011 där Åsa Romson står och målar båten, och den olagliga färgburken syns. Bilderna är publicerade av Åsa Romson själv.

När Expressen träffade Romson och konfronterade henne med bilderna svarade hon, enligt Expressens artikel

”Det är copyright på de bilderna. Det vet du eller?”

Här har Åsa Romson lagen helt på sin sida. Under förutsättning att hon (eller hennes man) äger upphovsrätten på bilderna, har hon all rätt i världen att förbjuda Expressen att publicera dem. Det är själva kärnan i upphovsrättsmonopolet, att den som har copyright har rätt att förbjuda publicering.

Men borde det vara så? Är det rätt att en politiker som blir konfronterad med bildbevis försöker använda upphovsrätten för att undertrycka bilderna, och därmed kritiken?

Eftersom jag suttit tillsammans med Miljöpartiet i den Gröna gruppen i EU-parlamentet i fem år vet jag att Miljöpartiet brukar tycka att det är rent förjävligt att upphovsrätten kan missbrukas på det här sättet för att tysta legitim politisk kritik. Miljöpartiet har mycket goda grunder att tycka att det är förjävligt. Det här är nämligen ingen ovanlig taktik som olika storföretag brukar använda mot politiska aktivister.

Aktivistorganisationen Greenpeace råkade till exempel ut för precis det här för några år sedan i Finland. Greenpeace ville kritisera det finska oljebolaget Neste Oil, och satte upp en parodisajt. Neste Oil svarade med att stämma Greenpeace för upphovsrättsintrång (eftersom parodisajten påminde om Neste Oils riktiga sajt, som ju är copyrightskyddad). Oljebolaget kontaktade också den internetleverantör som Greenpeace använde, och såg till att den politiska parodisajten blev nedtagen omedelbart.

I både Miljöpartiets och mina ögon var det här en perfekt illustration på ett av felen med dagens upphovsrätt, att den så lätt kan användas för att tysta legitim politisk kritik. När det gällde ett oljebolag som trakasserar Greenpeace med upphovsrättsstämningar tyckte Miljöpartiet precis som vi i Piratpartiet: det här är omoraliskt och fel.

Men nu försökte Åsa Romson alltså skrämma Expressen till tystnad genom att hota med upphovsrätten på precis samma sätt.

Var står egentligen Miljöpartiet när det gäller copyright vs. yttrandefrihet?

Läs artikeln hos Expressen

…………

Uppdatering: Läs också Emma på Opassande: Att måla över sina misstag

Uppdatering 2: Bra artikel med fler exempel på när upphovsrätten använts så här: Åsa Romson och friheten

12 kommentarer

 1. På ett sätt är det dock bra att Romson tar till det här knepet – ju mer av ett problem i samhället detta faktiskt blir, och ju mer problemet synliggörs, desto snabbare kommer förändringen.

  Men som du säger – vad gör MP egentligen när de tar till dessa knep?

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 6 oktober 2014 @ 9:39

 2. Reblogga detta på Pirate Party Activist och kommenterade:
  .se | In Swedish about using copyright as a censorship tool by former EU MEP Engstrom

  Kommentar av RayJoha — 6 oktober 2014 @ 11:48

 3. Miljöpartiet sitter i Regeringskansliet nu. Gör all skillnad i världen.

  Kommentar av Johan Tjäder — 6 oktober 2014 @ 12:29

 4. Mycket bra belysning Christian. Om det vore som så att expressen brytit mot lagen i annat avseende för att komma över bilderna, t.ex. dataintrång, så borde det förstås vara olagligt. Men upphovsrätten i sig bör inte kunna användas för censur.

  Kommentar av gurrfield — 6 oktober 2014 @ 12:44

 5. Vad Åsa är för dum för att förstå är att en stämningsansökan mot Expressen är det samma som en avskedsansökan som vice statsminister. Det är bara att publicera och den s.k. storyn blev ju bara bättre.

  Kommentar av Björn — 6 oktober 2014 @ 15:17

 6. Med all respekt för Christian så skulle jag nog säga att hon inte alls har rätt när hon hotar med copyright. Vid det laget har inte Expressen publicerat någonting, de har gjort en helt laglig utskrift som de tar med och konfronterar henne med. Att dessutom vara disputerad (t.om inom juridik har jag för mig) och inte känna till att det vi har i Sverige är ”upphovsrätt” och vad den innebär är i sig lite pinsamt.
  Att Expressen senare väljer att ta risken att fällas för olovlig publicering är inte så konstigt. Prislistan för det är låg jämfört med spridning av torrents så det är säkert värt det. Dessutom är chansen rätt stor att hon helt enkelt inte vill figurera mer än nödvändigt i en process om hennes lagbrott (iaf inte om hon får sitta kvar).

  Kommentar av fredriksvaren — 6 oktober 2014 @ 16:24

 7. … fast när jag läser postningen igen så ser jag ju att det inte heller det CE menade.

  Kommentar av fredriksvaren — 6 oktober 2014 @ 16:27

 8. […] läste jag bland annat hos Christian Engström och på Opassande om hur Miljöpartiets Åsa Romson målat sin båt med förbjuden, giftig […]

  Pingback av SVT tiger godtyckligt om vissa sorters ”hot mot demokratin” | Integritetsnytt — 6 oktober 2014 @ 19:25

 9. Både PETER SUNDE KÅLSOPI OCH GOTTFRID WARGHOLM SWART sitter visst i fängelse …

  Kommentar av anonym@dot.com — 7 oktober 2014 @ 11:31

 10. […] Att tysta politisk kritik med copyright […]

  Pingback av Den enda sanningstalaren? | bekveam — 7 oktober 2014 @ 13:36

 11. anonym@dot.com : Ja, unga high-tech folk tänker sig nog lite extra för innan de startar företag i Sverige efter den domen.

  Kommentar av gurrfield — 7 oktober 2014 @ 18:14

 12. Vad jag förstod så hade hon lagt upp bilderna på Facebook. Har hon inte automatiskt skrivit över rättigheterna till bilden till Facebook då? Eller har Facebook ändrat sina villkor när det gäller publicerade bilder?

  Kommentar av Jesper — 9 oktober 2014 @ 8:57


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: