Christian Engström, Pirat

9 september 2014

Grattis på födelsedagen, Kammarkollegiet, från Det Missionerande Kopimistsamfundet!

Filed under: kopimism — Christian Engström @ 10:36
Läs Ett Kopimistiskt evangelium

Läs Ett Kopimistiskt evangelium

Runt vintersolståndet 2011 blev Det Missionerande Kopimistsamfundet officiellt erkänt som religion av den statliga myndigheten Kammarkollegiet — helgat varde dess namn!

Idag fyller Kammarkollegiet 475 år som myndighet. Grattis på födelsedagen! Kammarkollegiet är den äldsta fortfarande existerande myndigheten i världen. Det är faktiskt rätt så cool.

Det är en konstig ordning, kan man tycka, att vi i Sverige har en sekulär (alltså icke-religiös) myndighet som bestämmer om en religion är en ”riktig” religion eller inte. Jag tänker inte säga emot om någon har principiell kritik mot det här systemet.

Men givet att det är som det är, då gillar jag det faktum att det åtminstone är världens äldsta sekulära myndighet som står för de religiösa bedömningarna.

475 år är en lång tid för en myndighet att finnas, oavsett hur man ser det. För fundamentalistiskt bokstavstroende kristna, som menar att jorden och universum är 6000 år gamla, har Kammarkollegiet i så fall funnits en tolftedel av tiden som förflutit sedan skapelseögonblicket.

Har man den världsbilden kanske det inte alls är orimligt att tro att Gud och Kammarkollegiet ändå skulle har någon form av speciell relation till varandra, trots att Kammarkollegiet för vanliga icke-troende är en vanlig statlig myndighet som styrs av ett regleringsbrev från regeringen. Någon som man har känt en tolftedel av sitt liv brukar man ju tycka att man känner ganska väl. Det borde gälla även för den abrahamitiska Guden, om han nu finns.

Kopimismens skapelseberättelse bygger på den vetenskapliga bilden av evolution och kosmologi. Vi kopimister tror inte att världen skapades av en lynnig och oberäknelig vit man med skägg för 6000 år sedan. Vi lutar nog snarare åt att vårt universum är typ 13 miljarder år gammalt, precis som vetenskapen säger.

Jämfört med 13 miljarder är ju 475 år inte riktigt lika imponerande, så vi har inte riktigt samma möjlighet som kristna fundamentalister att förklara Kammarkollegiets särställning i svensk religion med att de skulle ha existerat under en tolftedel av världsalltets historia.

Men vi gillar Kammarkollegiet ändå. De har ett coolt namn, och även om 475 år är mycket mindre än 13 miljarder, så är det ändå en imponerande ålder för en myndighet.

Men framför allt gillar vi förstås det faktum att de godkände Det Missionerande Kopimistsamfundet som en officiell religion i Sverige, likställd med till exempel protestantism, katolicism eller buddism.

Grattis på 475-årsdagen, Kammarkollegiet, och tack för att ni godkände Det Missionerande Kopimistsamfundet!

Om ni på Kammarkollegiet vill läsa mer om kopimismens teologiska grund (trots att just det inte ingår bland kriterierna ni tillämpar när ni bedömer ansökningar från nya religioner) är ni mycket välkomna. Se det som en födelsedagspresent från Sveriges nyaste kyrka, Det Missionerande Kopimistsamfundet.

Läs Ett kopimistiskt evangelium
(pdf på 80 A5-sidor, men med ganska stora bokstäver, så det är inte alltför långt. Eller en executive summary på 1 sida.)

Sharing is Caring! Kopiera och sprid!

14 kommentarer

 1. ”Vi lutar nog snarare åt att universum är typ 13 miljarder år gammalt, precis som vetenskapen säger.”

  Förutom då att det inte alls är vad vetenskapen säger… Vetenskapen säger nämligen 13,772 miljarder, plus minus 59 miljoner… Vill du avrunda så avrundas det till 14miljarder, inte 13…
  Jag föreslår ytterligare en gång att avhålla dig från att göra påståenden om vad vetenskapen och individuella forskare säger när du inte ens kan hålla dig till sanningen om dessa… Du förstör bara partiets förtroende på det viset… Inte konstigt att partiet fullkomligt faller samman…

  Kommentar av ether009 — 9 september 2014 @ 10:42

 2. ether009: ”Vetenskapen” säger ingenting. Enskilda vetenskapsmän säger saker. Vet du inte ens det så gör du ju själv bort dig när du uttalar dig i sådana frågor. Det är vidare oseriöst av dig att ange siffror utan källa om du inte själv kommit fram till siffrorna. Om så vore fallet att du själv kommit fram till siffrorna ska du ju redovisa ditt tillvägagångssätt på ett sätt som är reproducerbart. Så i vilket fall är du inte särskilt vetenskaplig själv…

  Kommentar av gurrfield — 9 september 2014 @ 11:28

 3. ether009,

  Jag avrundade inte alls 13,8 till 13, jag avrundade det till ”typ 13″. Då behöver man inte vara lika noga med matematikens lagar. 😉

  I vilket fall som helst är det kopimistiska evangeliet inte bundet till någon exakt siffra på universums ålder. Det vore ju tämligen oklokt att göra det, eftersom den vetenskapligt accepterade skattningen tenderar att ändras när vetenskapen går framåt.

  Ur metafysiskt perspektiv räcker det med att säga att vi håller med vetenskapen om att det är jättelänge — miljarder år snarare än några tusen, som en del bokstavstrogna kristna hävdar.

  Vill man ha fler decimaler än så är det bättre att gå direkt till den kosmologiska vetenskapen direkt. Syftet med den kopimistiska skapelseberättelsen är inte att säga emot den vetenskapliga beskrivningen av universums eller livets uppkomst. Det som är intressant ur ett metafysiskt och/eller religiöst perspektiv är att undersöka hur man kan bygga en meningsfull världsbild på den grund som den moderna vetenskapen erbjuder.

  Kommentar av Christian Engström — 9 september 2014 @ 12:01

 4. @gurrfield
  När man pratar om ”vad vetenskapen säger”, så menas ”den inom vetenskapen allmänt accepterade teorin”.. Angående att inte ange var jag får siffran ifrån… Du menar precis som Engström angav var han fått sina 13 miljarder ifrån? Men have fun, http://bit.ly/YBauZm så svårt är det inte att ta reda på vad vetenskapsvärlden anser… Men, jag finner det framförallt intressant att du väljer att kritisera för det när du uppenbarligen inte ställer samma krav på Engström…

  @Christian Engström
  Att du inte är bundet till någon siffra spelar ingen roll… Fortfarande kvarstår att du ljuger friskt, gång på gång på gång igen om vad forskare och vad som är den inom vetenskapen accepterade teorin är… Om du vill göra anspråk på att hålla med vetenskapen, så måste du också veta vad den vetenskapen säger, och inte komma med slumpmässiga påståenden tagna ur arslet… Det är nämligen just detta som ”intelligent design” rörelsen håller på med och att bli associerad med dessa är INTE något som jag tror partiet vill… Jag har inget problem med kopimismen som sådan… Men att sprida lögner om vetenskapen och forskare, får bara partiet och alla medlemmar att framstå som fundamentalistiska idioter på precis samma nivå som de creationists som du kritiserar… Håll dig till sanningen… Vet du inte vad vetenskapen säger, låt då bli att uttala dig om det…

  Kommentar av ether009 — 9 september 2014 @ 12:18

 5. ether009: ”inom vetenskapen accepterade teorin” – enligt vem? Det finns ingen enskild teori som alla vetenskapsmän är helt överens om i ens något område. Om ”alla” är överens så är det knappast ett särskilt intressant område.

  Sen kanske du menar ”enligt alla artiklar som är ”bra” nog för att komma med i Prestigefyllda Tidsskriften X”. Men det är en helt annan sak.. Argumentationsfelet ”appeal to authority”. Vilket är precis samma argumentationsfel som prästerskapen i de gamla organiserade religionerna som du bashar så hårt gjorde sig skyldiga till.

  Kommentar av gurrfield — 9 september 2014 @ 16:33

 6. Utöver detta: ang. kritiken som du riktade mot min kritik mot Engström så gjorde Engström knappast i sitt språkbruk sken av att göra anspråk på att vara särskilt precis i sin återgivning – vilket du däremot gjorde. Därför är det mer relevant att ställa frågan till dig.

  Kommentar av gurrfield — 9 september 2014 @ 16:36

 7. När ska du sluta föra fram lögnen om ”erkänd” av kammarkollegiet, svenska staten osv? Detta stämmer inte. Det som har hänt är att denna låtsasreligion har uppfyllt kraven på registrering och således har blivit, just det, registrerad till sitt namn. Statsreligioner erkänns, detta är icke fallet för låtsasreligioner som pastafarianismen och kopimismen.

  Kommentar av nejtillpirater — 9 september 2014 @ 17:09

 8. @gurrfield
  Där finns bara en teori inom vetenskapen på varje given sak… Där finns enbart en teori om heliocentricitet, där finns enbart en teori om evolution osv osv… Där finns också inom forskning fakta, vilket är resultatet av teorier. Evolutionsteorin t.ex, leder till faktan att djur och växter får genetiska förändringar över tid som byggs på och till slut skapar nya arter när dessa förändringar byggts på tillräckligt mycket… På samma sätt leder ett flertal olika teorier till faktan om universums ålder… Detta är INTE ett argument from authority och det är sorgligt dålig kunskap på dig om du tror det… Argument from authority är att hävda att det är sant, för att någon forskare säger det… Jag har inte gjort ett påstående angående sanning, och deffinitivt inte för att någon forskare säger det… Att vetenskapen inte alls hävdar 13 utan 13,772, är väldigt enkelt bevisat och det är ingen hänvisning till någon sanning utan påståendena gäller vad vetenskapen säger… Bevisen som ges, i varenda länk som går att hitta, är att vetenskapen säger 13,772 och inte 13…

  Kommentar av ether009 — 9 september 2014 @ 17:25

 9. Ja, det värsta av alltihop är att den kristne guden är en VIT man! FY FAAN! Men det lär väl Antje Jackelen råda bot på snart får vi hoppas, så att Gud får ett mer politiskt korrekt kön och hudfärg.

  Kommentar av Totalliberal — 9 september 2014 @ 18:24

 10. ether: ”i varenda länk som GÅR ATT HITTA” (mina versaler) är ditt nya argumentationsfel. Du kan säkert själv räkna ut varför. Jag tänker inte bidra till ngt sådant manipulativt längre. Det värsta av allt är att det i dagens rådande vetenskapliga systemet är ”peer-review”, ett ytterst centraliserat system som syftar till att skydda status quo. Åtminstone ”sanningar” som är tillräckligt unga för att någon som upptäckt dem fortfarande är vid liv.

  Kommentar av gurrfield — 9 september 2014 @ 19:15

 11. @gurrfield dvs du är mot vetenskap… Eftersom systemet med peer review (som för övrigt inte är ett dugg centraliserat som du hävdar…) är det som i grund och botten ÄR vetenskap… och med ”går att hitta”, hade varit ett argumentationsfel, om innebörden hade varit någon annan än just under länken jag gav dig tidigare… Där återfinns nämligen enbart bevisen på 13,772… Du kan säkerligen hitta länkar på andra ställen och på andra sätt som hävdar annat, men jag tvivlar att du hittar några bevis, men du får gärna försöka… Oavsett, är påståendet enbart gällande för kontexten det ges i, vilket alltså är googles resultat på ”age of the universe”…

  Kommentar av ether009 — 9 september 2014 @ 19:53

 12. ether: Peer-review har ingenting med vetenskapliga metoden att göra utan snarare tvärt om och det vet du säkerligen. Informationsrestriktion och informationskontroll har alltid varit det viktigaste maktmedlet, genom krig och politik… som du säkert vet. ”men jag tvivlar att du hittar några bevis” – återigen fokus på informationskontroll. Ja syftar återigen på att… ja vadå?

  Informationskontroll!

  Kommentar av gurrfield — 9 september 2014 @ 21:10

 13. Tror nog att mitt föregående inlägg blev ”lite” informationskontrollerat… och därmed svårt att läsa. Ironi? 😛

  Kommentar av gurrfield — 12 september 2014 @ 5:10

 14. LOL
  Ooops Christian… Inte bra idé att åberopa sig på ”precis som vetenskapen säger”.
  Har du inte märkt att Vetenskapen (stort V) är vår tids religion med sina fundamentalistiskt bokstavstroende seloter? Nu fick du räfst av en av dem.
  Kul inlägg i alla fall. 🙂

  Kommentar av subsistens — 18 september 2014 @ 15:52


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: