Christian Engström, Pirat

15 juli 2014

Internet och informationsteknologin är på både gott och ont

Filed under: political ideology — Christian Engström @ 14:31

Internet är fantastiskt, men all teknologi kan användas för både goda och onda syften. Det gäller i allra högsta grad även för informationsteknologin.

Internet är det bästa bibliotek som någonsin skapats. I princip all världens kultur och kunskap finns tillgänglig ett musklick bort för var och en som har en uppkoppling. Det här är Alexandria 2.0 med dubbelt extra allt.

Internet är den bästa mötesplats för människor som någonsin skapats. Det spelar ingen roll hur udda ditt specialintresse är. Någonstans därute finns det likasinnade människor och via internet kan du hitta dem, vare sig du letar efter kärleken, eller bara vill ha några att prata strunt med, eller vill bygga någonting fantastiskt tillsammans med andra.

Internet är den bästa plattformen för samarbete som någonsin skapats. Det gör den möjligt för tusentals människor som inte en känner varandra att tillsammans bygga stora komplicerade skapelser. Wikipedia, som är världens största och snabbast uppdaterade uppslagsverk. Linux och annan fri programvara, som utgör ryggraden i internet självt. Eller politiska rörelser som kämpar för demokrati i länder där det behövs.

Internet är den bästa offentliga scen som någonsin skapats. Det är ett globalt Speaker’s Corner, öppet 24 timmar om dygnet för var och en som har något som hon dela med sig av — det må vara vad som helst från politiska åsikter till nyskapande kultur till användbar kunskap till knäppa filmklipp till söta kattungar.

Internet är den bästa marknadsplats som någonsin skapats. Som konsument kan du hitta exakt vad du letar efter, och inte bara det som en lokal affär hade råkat ta hem och ha på hyllan. Som säljare är du inte begränsad till att erbjuda vad som får plats på en hylla i en butik. Och även mycket smala specialprodukter kan hitta sina köpare, även om de är utspridda över hela världen.

Hittar vi rätt väg in i informationssamhället finns det enorm potential. Det vi har sett hittills av internet är bara början. Vi har fått världens bästa verktyg för att sprida kultur, kunskap och demokrati, och för att föra människor närmare varandra.

Men det är inte förutbestämt att det blir den här vägen som Sverige, Europa eller världen tar in i det nya århundradets informationssamhälle. Samma teknologi som givit oss internet som ett verktyg för frihet och öppenhet kan också användas för att bygga ett övervakningssamhälle som är raka motsatsen.

Och tyvärr håller det på att hända framför våra ögon. George Orwells 1984 filmen V för Vendetta är inte framtidsdystopier som vi måste akta oss för att hamna i. Det är betydligt värre än så. Övervakningssystemen som beskrivs där visar sig redan vara byggda, installerade och satta i drift. Verkligheten har redan överträffat dikten, och utbyggnaden går vidare i oförminskad takt.

Det här vet vi nu med säkerhet, tack vare avslöjandena som visselblåsaren och hjälten Edward Snowden kommit med. Under FRA-striden i Sverige 2008 varnade vi i Piratpartiet för riskerna med ett framtida övervakningssamhälle, och citerade 1984 tills vi blev blåa i ansiktet. Många kallade oss för foliehattar och konspirationsteoretiker, eller tyckte att vi överdrev och ropade varg för att skrämmas.

Tack vare Snowdens avslöjanden vet vi nu att allt vi varnade för 2008 stämde på pricken, och att vi bara hade fel på en enda punkt. Vi underskattade hur långt marschen mot storebrorssamhället hade gått redan då. Nästan allt som vi målade ut som framtida hot i ett worst case-scenario fanns i själva verket redan installerat och i drift. Och under de sex år som gått sedan dess har det blivit ännu värre.

Medan vi andra gladde oss åt nya vänner och söta kattungar och drömmar om en bättre värld, har västvärldens demokratiska regeringar och deras säkerhetstjänster passat på att i tysthet bygga upp en global infrastruktur för att övervaka oss alla hela tiden.

Det handlar om makten över informationen. Om hur mycket kontroll staten och säkerhetstjänsterna ska ha över medborgarna. Svaret på den frågan avgör vilket samhälle vi får det här århundradet.

Vi i Piratpartiet vill gärna diskutera det här inför riksdagsvalet 2014. Vi tycker det är en fråga som ska avgöras av upplysta medborgare i en demokratisk process, och inte av övervakarna själva i slutna rum.

Finns det någon annan som är intresserad?

…………

Läs också Emma på Opassande: Ett år med Snowdenläckan

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: