Christian Engström, Pirat

30 juni 2014

Tack för den här mandatperioden! Kampen går vidare!

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 11:25
Ladda ner och läs rapporten om vad Piratpartiet gjorde i EU-parlamentet 2009-2014 (pdf)

Ladda ner och läs rapporten om vad Piratpartiet gjorde i EU-parlamentet 2009-2014 (pdf)

Idag är sista dagen på mandatperioden 2009-2014 i EU-parlamentet. Tyvärr blev ju inte svenska Piratpartiet omvalt, så jag och Amelia Andersdotter slutar vara ledamöter. Kontoret i Bryssel är nu tömt.

Men Piratpartiet är fortfarande representerat i EU-parlamentet genom Julia Reda, som valdes in för tyska Piratenpartei. Hon kommer sitta i rättsliga utskottet JURI som har hand om upphovsrätt och patent, och i utskottet för inre marknad och konsumentskydd IMCO, som hanterar många frågor som berör friheten på internet.

Det är samma utskott som jag själv satt i under den gångna mandatperioden.

Julia Reda håller som bäst på att sätta upp sitt kontor i EU-parlamentet. Som kontorschef har hon anställt Gilles Bordelais från tyska Piratenpartei. Men för att lyckas med arbetet i parlamentet den här mandatperioden kommer hon behöva stöd från aktivister på utsidan.

Julia Reda skriver till alla pirataktivister:

Ställ in er på att vi regelmässigt kommer fråga er om er mening, för att ge er en möjlighet att själva påverka och för att be om er hjälp när det gäller crowdsourcing. Spoiler: det kommer ofta handla om upphovsrätten, så läs gärna in er på den redan nu 😉

Svenska Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet och ett antal kommun- och landstingsval i september.

I riksdagsvalet har vi målet att komma över 1%. Det räcker visserligen inte för att vi ska komma in i riksdagen den här gången, men det skulle göra att vi får gratis valsedlar distribuerade till alla vallokaler 2018.

Politik är alltid ett maratonlopp, och de informationspolitiska frågorna finns fortfarande kvar olösta. Det är ännu långt kvar tills den tjocka tanten sjunger.

För min egen del har jag inga särskilda planer för vad jag ska göra nu när jag inte längre representerar Piratpartiet som EU-parlamentariker. Jag tänker fortsätta blogga och twittra om piratrelaterade frågor, men i övrigt får framtiden utvisa vad jag kommer ägna mig åt.

Det har varit fantastiskt roligt att få representera Piratpartiet i EU-parlamentet, och jag vill tacka alla som på olika sätt hjälpt till under mandatperioden.

Tillsammans har vi lyckats uträtta mer under de här fem åren än vad jag egentligen trodde skulle vara möjligt. Vi stoppade ACTA, vi har hållit three strikes borta, vi har försvarat nätneutraliteten och vi har fått den Gröna gruppen i EU-parlamentet att officiellt anta Piratpartiets inställning till fri fildelning.

Fastän jag och Amelia bara var 2 ledamöter av över 750, lyckades vi leverera konkreta i EU-parlamentet.

Men inget av det här hade varit möjligt om jag och Amelia hade varit ensamma pirater i kampen för friheten i det digitala samhället. Det var tack vare hundratusentals engagerade medborgare över hela Europa som vi kunde vinna ACTA-striden. Även i fortsättningen kommer det krävas aktivism på utsidan för att piraterna i EU-parlamentet ska kunna fortsätta leverera segrar den kommande mandatperioden.

Piratrörelsen är i grunden en aktiviströrelse, och det kommer vi fortsätta vara.

Vi fortsätter kämpa för ett fritt internet i ett öppet samhälle, och för att försvara de grundläggande medborgerliga rättigheterna i det framväxande informationssamhället.

Förr eller senare kommer vi att vinna. Nu fortsätter vi jobba för att det ska bli förr snarare än senare. Den digitala revolutionen går vidare!

Copy and Share!

14 kommentarer

 1. Bra jobbat de senaste 5 åren. Tack för den här tiden!

  Kommentar av En liberal en — 30 juni 2014 @ 11:34

 2. Tack för ett bra utfört jobb. Jag har aldrig ångrat en sekund att jag röstade PP förra EU-valet.

  Kommentar av JohJoh — 30 juni 2014 @ 14:36

 3. Tusen tack, CE, för ett enastående arbete. Du har slagit in porten på ett enastående sätt. Nu får vi helt enkelt kavla upp ärmarna och nöta vidare.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 30 juni 2014 @ 15:30

 4. Tack för ett väl utfört jobb!

  Någon som kan rekommendera en svensk-/engelskspråkig blogg att följa om vad som händer i parlamentet framgent ur ett piratperspektiv?

  Kommentar av Markus — 30 juni 2014 @ 17:53

 5. Markus: i dagsläget finns ingen sådan, men jag planerar att starta en.

  Kommentar av Mattias Bjärnemalm — 30 juni 2014 @ 18:12

 6. Thank you again for your service. I’d vote for you if I could!

  Kommentar av robjonson — 30 juni 2014 @ 23:28

 7. Bra jobbat Christian! Quite a few really good wins during this period!

  Kommentar av Kung CG — 1 juli 2014 @ 6:41

 8. […] så klart att vi kan kunna återuppliva funktionen efter nästa EU-val. Läs gärna Christians fina bloggpost om mandatperiodens slut och om framtiden i […]

  Pingback av Två förändringar i ledningen och en utanför « Ledningsbloggen — 2 juli 2014 @ 15:34

 9. […] så klart att vi kan kunna återuppliva funktionen efter nästa EU-val. Läs gärna Christians fina bloggpost om mandatperiodens slut och om framtiden i […]

  Pingback av Två förändringar i ledningen och en utanför « Piratpartiet — 2 juli 2014 @ 15:39

 10. Tack för allt.

  Kommentar av jerkermontelius — 2 juli 2014 @ 21:04

 11. Utmärkt jobbat, Christian. Ha nu en angenäm sommar!

  Kommentar av Dennis Nilsson — 4 juli 2014 @ 9:21

 12. Tack Christian för ett strålande arbete och för en informativ och trevlig blogg. Hoppas vi får se lika mycket av dig i framtiden, det är personer som du som gör att man vågar tro på en ljusare framtid.

  Kommentar av Ulla — 4 juli 2014 @ 16:19

 13. Jag instämmer helhjärtat i alla goda ord och vill tacka både dig och de andra ”där nere” för ert utmärkta arbete under de här åren.

  Kommentar av Kristina Svartholm — 5 juli 2014 @ 16:21

 14. Tur att några inte står för interncensur. Väl jobbat!

  Kommentar av Kalle — 10 juli 2014 @ 12:03


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: