Christian Engström, Pirat

13 juni 2014

Seger för innovation och tillväxt: Nej till straffskatt på internetanslutna datorer

Filed under: copyright levies — Christian Engström @ 9:45

En dator är inte en tv-mottagare, och ska därför inte beläggas med tv-avgift. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i dag, rapporterar Computer Sweden.

SVT har försökt utvidga vad man måste betala tv-licens för till att också omfatta datorer, men de förlorade alltså i rätten idag.

Det här är mycket glädjande, och en seger för det sunda förnuftet.

Domen får positiva konsekvenser för den digitala utvecklingen i Sverige, eftersom den slår fast att SVT inte får belägga användningen av internet och modern teknologi med en straffskatt. Det är bra, och det enda vettiga.

Ska vi få fart på innovation och tillväxt i Sverige behöver vi uppmuntra användningen av den nya teknologin, inte lägga straffskatter på den. Man kan diskutera hur stor skada just SVT’s föreslagna straffskatt skulle ha fått om domstolen godkänt den, men att den skulle varit skadlig är självklart.

Vi har straffskatter på till exempel tobak och alkohol för att försöka hålla dem tillbaka, och vi ger skatterabatter på till exempel miljöbilar för att uppmuntra och snabba på deras införande. Det är bra att förvaltningsdomstolen sa nej till att lägga en straffskatt på användandet av internet, när internet är något som vi vill uppmuntra för att få fart på innovation, ekonomi, och därmed jobben.

Nu hoppas jag att förvaltningsdomstolens kloka dom också får stå som förebild i den närliggande frågan om privatkopieringsersättningen (kassettskatten) som insamlingssällskapet Copyswede tar ut på datorer, minnen och mobiltelefoner.

Privatkopieringsersättningen berörs inte direkt av dagens dom, eftersom det är en annan lag och andra organisationer som får pengarna. Men principen är densamma som SVT försökte får igenom men misslyckades.

Privatkopieringsersättningen är också en straffskatt på internetanvändning och modern teknologi. Den bör avskaffas omedelbart.

Att organisationer som bara tänker på sitt egenintresse, som SVT när det gäller tv-licensen och Copyswede när det gäller kassettskatten, det är en sak. Ser de en chans att sno åt sig mer pengar så slåss de förstås med näbbar och klor för den.

Men politiker och domstolar ska se till allmänintresset, och inte bara följa den part som skriker högst. Ska vi få fart på ekonomin i Sverige ska vi inte tillåta olika privata organisationer att belägga internet och datorer med olika straffskatter.

Idag var det en seger att förvaltningsdomstolen sa nej till SVT’s girighet och försvarade den fria marknaden och den nya teknologin.

När det gäller privatkopieringsersättningen behövs det ett politiskt beslut för att få bort den. Nu är det upp till politikerna att ta sitt ansvar i den frågan.

Läs om domen hos Computer Sweden

…………

Andra om ämnet: Högsta förvaltningsdomstolen, Henrik Alexandersson, Emil Isberg, Expressen, Bahnhof, Piratpartiet, Anna Troberg (PP),

6 kommentarer

 1. […] Läs mer på Högsta Förvaltningsdomstolens nyhetssida. Media: ComputerSweden, SvD, Aftonbladet, SR, DN, GP, Expressen, Metro, IDG, Nyteknik, VA, Börsforum Bloggar: HAX, Christian Engström […]

  Pingback av Högsta Förvaltningsdomstolen förklarar Radiotjänsts tolkning som felaktig | Emil Isberg — 13 juni 2014 @ 9:54

 2. […] SvD, Aftonbladet, SR, DN, GP, Expressen, Metro, IDG, Nyteknik, VA, Börsforum Bloggar: HAX, Christian Engström, […]

  Pingback av Radiotjänst blir återbetalningsskyldig genom dagens dom | Emil Isberg — 13 juni 2014 @ 10:54

 3. Det här är en av mycket få frågor där min uppfattning stämmer med PP:s, vilket motbevisar vissas påstående om att jag är emot allt som PP gör.

  Det rimliga är att man tar ut avgiften via skatten, förhoppningsvis utan att öronmärka via någon skum post som dyker upp i deklarationen såsom begravningsavgiften. Att göra public service politiskt oberoende när det gäller hur medlen ska fördelas på olika programinslag osv känns inte som en svår uppgift, jag förstår inte alls hur detta skulle påverkas av hur man samlar in pengarna. Hur stor avgift man samlar in totalt sett kan förstås ha en påverkan.

  På samma sätt är jag emot Copyswedes avgifter för påstådd privatkopieringsersättning, av flera olika skäl. Det är obegripligt att man kan få en dom som exempelvis säger att en iPhone är särskilt ägnad för privatkopiering. Nej, bort med privatkopieringslagen och ta krafttag mot piratkopieringen istället. Lär av hur man gör i Storbritannien där man drar in piratdomäner, blockerar piratsajter osv. Sverige borde vara ett föregångsland när det gäller brottsbekämpning av immaterialbrott, tyvärr ligger vi långt efter många andra länder här. Sen måste det till ett effektivare samarbete mellan polismyndigheterna i olika länder så att man kan släcka ner piratsajterna, detta ska vara grundläget, lyckas man inte med detta så får man ta till indragning av domäner och blockering av olika slag.

  Kommentar av nejtillpirater — 14 juni 2014 @ 9:11

 4. Man ska nog inte dra för stora växlar på den här domen i HFD. Visserligen innebär det att Radiotjänst måste backa, men HFD har inte tagit ställning till om det är LÄMPLIGT att ta ut en avgift, bara om det är LAGLIGT.

  HFD drar ett kraftigt streck i backen mot ändamålsglidning sådan som vi har sett den nu. Men riksdagen kan förstås ändra lagen och därmed införa denna avgift på internetanslutningen apparater, även om det förstås bär med sig en rad gränsdragningsproblem, typ skärm på kylskåpsdörren och så vidare…

  Kommentar av Johan Tjäder — 14 juni 2014 @ 20:37

 5. @Johan Tjäder #4

  Visst skulle man kunna ändra lagstiftningen för att åter ge möjlighet att ta ut avgift för internetuppkopplade datorer men jag tror att det är mer eller mindre politiskt omöjligt att få igenom, plus att det skulle ta tid innan det är på plats.

  Vi får hoppas att det här är början på slutet för tv-licensen i nuvarande tappning och att beslutet även på sikt smittar av sig på privatkopieringsfrågan. Då kan vi bli av med den otidsenliga privatkopieringslagen och istället satsa hårt på att komma åt piratkopieringen.

  Kommentar av nejtillpirater — 15 juni 2014 @ 8:07

 6. Komma åt piratkopieringen? ”Komma åt” ngt som 30 % av de uppväxande generationerna gör nästan dagligen? Det är önsketänkande, nejtillpirater.

  Satsa istället på att skaffa bra proffstjänster som folk tycker är värda pengarna jämfört med hobbydelnings-alternativen. Det verkar ju funka eftersom folk tydligen använder iTunes, spotify, netflix och andra betal-alternativ i allt mer ökande utsträckning.

  Kommentar av gurrfield — 16 juni 2014 @ 15:11


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: