Christian Engström, Pirat

9 juni 2014

Telia fortsätter datalagra trots allt. Vilka andra operatörer gör samma sak?

Filed under: datalagringen — Christian Engström @ 9:30

EU’s högsta domstol förklarade i april att datalagringen kränker de mänskliga rättigheterna och är olagligt. Kort efter domen meddelade de stora telekomoperatörerna, som Telia och Tele2, att de hade slutat lagra data om vilka vi har kontakt med.

Men det var inte sant, visar en undersökning som Ekot har gjort. En talesman för Telia bekräftar att de fortsätter lagra datat, men säger att de nu gör det frivilligt och inte för att lagen tvingar dem.

Det gör ju bara saken ännu värre.

Telia fortsätter medvetet att kränka dina mänskliga rättigheter varje gång du använder dem som tele- eller internetoperatör. Och de gör det för att de vill och kan, inte för att någon tvingar dem.

Hade Telia hållit fast vid att den svenska lagen tvingade dem att datalagra hade det inte heller varit något försvar. Det är väl etablerad internationell rättspraxis att ”jag lydde bara order” inte är ett giltigt försvar för den som begår kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Men att Telia inte ens försöker skylla ifrån sig visar tydligt att de inte har förstått frågans allvar, och att de inte är att lita på som företag.

Tre och Telenor gör precis som Telia, och fortsätter datalagra fast de har gått ut och givit sken av att de har slutat.

Bahnhof och Tele2 har däremot slutat lagra data förutom det de behöver för att kunna debitera telefonsamtal, enligt Sveriges Radio.

Jag hoppas det kommer förklarande pressmeddelanden från alla de stora operatörerna under dagen. Både konsumenter och medborgare förtjänar ett svar. Fortsätter de att datalagra eller inte?

Läs mer hos Sveriges Radio

…………

Andra om ämnet: Expressen, SVT,

9 kommentarer

 1. Hmm att lagra data ”för att de vill” är väl olagligt!?
  Det finns en lag som styr att data INTE får sparas längre än vad som krävs för att uppreätthålla fakturering och säkerhet.

  Kommentar av JohJoh — 9 juni 2014 @ 9:43

 2. Teleoperatörer har rätt att lagra trafikuppgifter så länge som de behövs för utförande av tjänsten och för fakturering. Det framgår av direktivet om integritet och elektronisk kommunikation och indirekt även av dataskyddsdirektivet, som föreskriver att personuppgifter får behandlas utan samtycke om det sker i syfte att fullgöra ett avtal, i detta fall ditt abonnemangsavtal.

  Att få samtalslistor är t.ex. en inte helt okänd tjänst som ju bygger på lagring av trafikuppgifter. Polisen har alltid kunnat få tillgång till sådana uppgifter om de funnits, men det har inte varit standardiserat och operatörerna har kunnat ta betalt för det. Sådana uppgifter kan också bli föremål för s.k. informationsföreläggande i mål som rör intrång i upphovsrätten.

  Det register som byggs upp enligt det tidigare datalagringsdirektivet betraktas ju som en särskild datakälla som bara polisen får nyttja. Inte ens teleoperatören får använda den informationen, utan sådan data har alltså alltid dubbellagrats.

  Men eftersom det inte finns några tvingande regler och telekommarknaden är fri så är det ju upp till var och en att välja den operatör man tycker om.

  Dessutom så utvecklas ju marknaden. Skype och motsvarande tar över allt mer av traditionella telefonitjänster, och i 4G då finns det ju bara VoIP så då får man logga varenda IP-paket om man vill veta vem som pratar med vem. Om det ens är möjligt.

  Kommentar av Johan Tjäder — 9 juni 2014 @ 13:27

 3. Bredband2 har enligt uppgift via mail (direkt efter PTS beslut om att inte följa upp de som slutade lagra) påstått sig ha upphört med lagringen. For the record.

  Kommentar av Timmy Larsson — 9 juni 2014 @ 13:35

 4. Det är bra att de fortsätter att datalagra så att polisen får instrument att klara upp brottslighet.

  Det har även kommit fram att man via datalagring kan fria personer från misstanke, det har varit minst ett fall där en person ville åberopa positionsdata för sin mobil som stöd för personens påstående att han inte var på brottsplatsen. Utan datalagring skulle man inte kunna fria en person via sådana data. Nu behöver man inte bevisa sin oskuld men finns det tillräckligt med andra bevis eller indicier så kan frånvaron av dessa data faktiskt vara det som gör skillnaden mellan en fällande dom eller en friande dom. Även om man inte kan veta att det är den misstänkte personen som varit där mobilen registrerats vara, den kan ju vara planterad där eller bäras av någon annan, så kan det vara tillräckligt för att nå fram till en nivå av rimliga tvivel som räcker för att fria personen.

  Kommentar av nejtillpirater — 9 juni 2014 @ 16:37

 5. Nejtillpirater; Detta börjar bli pinsamt. Du vet mycket väl att uppgifterna till 99% används för att ta reda på (lagliga) pinsamheter om folks surf som kan användas för att jäklas med folk.

  Kommentar av gurrfield — 9 juni 2014 @ 23:07

 6. Nu när jag hunnit ta del av mer av den rapportering som förevarit så är min slutsats att Rikspolischefen borde sparkas (fast han ska gå i pension till nyår). Han har i media framställt EU-domstolens beslut och teleoperatörernas efterlevnad av det beslutet som ett hinder för brottsbekämpningen. När det i själva verket varit klart från dag ett att polisen har tillgång till i stort sett samma uppgifter som tidigare. Bara det att nu vill operatörerna ha betalt, när de tidigare varit tvungna att tillhandahålla informationen kostnadsfritt.

  Rikspolischefen har därmed på ett tämligen allvarligt sätt vilselett svenska folket om behovet av integritetskränkande datalagring. Jag har icke längre förtroende för Bengt Svenson.

  När det gäller operatörernas trafikdatalagring så tycker jag nog att man kan säga att det inte framkommit någonting som framstår som obefogat. Visst, en del operatörer klarar sig utan vissa data, men det kan beror på att de har ett smalare utbud av tjänster, eller att man offrar förmåga att felsöka till förmån för integritetsskydd. Det är ju förvisso ett val som man har att göra som kund vad man värderar mest.

  Kommentar av Johan Tjäder — 9 juni 2014 @ 23:17

 7. @nejtillpirater

  Det är fullständigt okej om du vill ha en app på din mobil som loggar var du är. Vad är problemet?

  Kommentar av Johan Tjäder — 9 juni 2014 @ 23:19

 8. ”Det är bra att de fortsätter att datalagra så att polisen får instrument att klara upp brottslighet.”

  Enligt EU’s domstolar är datalagringsdirektivet i nuvarande form ett brott mot mänskliga rättigheter och därmed lagvidrigt i alla medlemsländer.

  Du förespråkar alltså synnerligen grov brottslighet för att den ”kan användas av polis”.

  Du hycklar med god vigör i dag ser jag.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 12 juni 2014 @ 14:18

 9. Ju fler som kör bl.a Firefox-pluginen ”TrackMeNot”, desto mer meningslös blir datalagringen, enligt mottot ”information overload”:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Information_overload

  TrackMeNot emulerar sökningar på Internets sökmotorer, och besöker slumpmässigt websiter, åt dig. Därmed blir den lagrade information om dina surfvanor meningslös, eftersom den druknar i den stora mängden information skapad av TrackMeNot.
  Lär mer här: http://cs.nyu.edu/trackmenot/

  Kommentar av Dennis Nilsson — 13 juni 2014 @ 17:34


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: