Christian Engström, Pirat

5 juni 2014

SD tycks bli grupplösa och maktlösa i EU-parlamentet

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 10:51

Sverigedemokraterna blir grupplösa i EU-parlamentet, tyder det mesta på enligt SvD. Sverigedemokraterna hade helst velat sitta i samma grupp som Dansk Folkeparti och/eller brittiska UKIP.

Men Dansk Folkeparti kommer gå med i den lilla konservativa gruppen ECR, där brittiska Tories är den ledande medlemmen. Där är Sverigedemokraterna inte välkomna.

Och UKIP, med partiledaren Nigel Farage i spetsen, vill inte ha med Sverigedemokraterna i sin EU-kritiska grupp EFD, enligt SvD.

Så även om det inte är helt klart ännu, verkar det just nu som om Sverigedemokraterna blir grupplösa under den här mandatperioden.

Grupplösa har nästan inget inflytande alls i EU-parlamentet. Det vet jag av egen erfarenhet från att ha suttit i parlamentet i fem år i den Gröna gruppen, och varit gruppens skuggrapportör (alltså ansvarig ledamot i den politiska gruppen)  för ett antal ärenden. Det är helt enkelt ingen från de politiska grupperna som lägger någon tid på att prata med de grupplösa.

Det beror på två orsaker.

För det första representerar de flesta (men inte riktigt alla) grupplösa ledamöter partier som är mer eller mindre öppet rasistiska och tämligen osympatiska. Det gör att mer rumsrena ledamöter som är med i politiska grupper inte känner sig särskilt sugna på att solka ner sig med att prata med de grupplösa av det skälet.

Men för det andra är det ett fullständigt slöseri med tid att försöka övertyga en grupplös ledamot i någon sakfråga, vare sig den grupplöse representerar ett osympatiskt parti eller inte. Skulle man lyckas med övertalningen har man ju i så fall fått en (1) ytterligare röst (av 751 i plenum).

Lägger man istället samma tid på att försöka övertyga rätt ledamot som ansvarar för sakfrågan för någon av de politiska grupperna, då kan man normalt räkna med att man får med sig hela den gruppen (eller i vart fall huvuddelen) om man lyckas med övertalningen.

Därför pratar de olika gruppernas skuggrapportörer för olika ärenden med varandra, och bryr sig inte ens om att lyssna på vad eventuella grupplösa ledamöter kan tänkas ha för åsikter. Vare sig grupplösingen är fascist eller inte, är det i alla fall för dålig tjatekonomi i att ägna sig åt henom.

Så just nu ser det ut som att de väljare som stoppade Sverigedemokraternas valsedel i valurnan lika gärna kunde ha stannat hemma.

Om de två sverigedemokratiska ledamöterna blir grupplösa kommer de få lyfta lön och åka limousine på skattebetalarnas bekostnad under fem års tid, men de lär inte få mycket uträttat politiskt.

För oss som inte är Sverigedemokrater är i alla fall det en tröst.

…………

Andra om ämnet: Henrik Alexandersson

Annonser

12 kommentarer

 1. Detta bevisar vilket odemokratiskt skitsystem EU Är.

  Känns som att jag valde rätt när jag valde SD över PP.

  Spelar förövrigt inte ngn roll om SD hamnar i grupp eller inte. Parlamentet har ingen reell makt utan kan bara rösta ja eller nej till det den odemokratiska eliten bestämmer.

  Kommentar av IT-supportaren — 5 juni 2014 @ 13:54

 2. Hade PP kommit in i parlamentet så hade vi denna period slagits för ett reformerat EU – istället fick vi in ett par järnrörskillar som inte kommer kunna säga till om någonting alls utom ”lägg ner skiten” – något de inte kommer få gehör för.

  Men men, nu är läget som det är!

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 5 juni 2014 @ 14:49

 3. Om även F! hamnar i den ”grupplösa gruppen” ihop med SD så blir det ju i alla fall lite roligt – på något konstigt karmatiskt vis…

  Kommentar av Peter Andersson — 5 juni 2014 @ 14:53

 4. Att blankröster inte räknas är djupt odemokratiskt. Blankröster borde representeras genom tomma stolar. Att det kanske är vad som kommer hända med de två rasistiska partierna sd och fi! Ärju faktiskt mkt bättre resultat än väntat.

  Kommentar av guaponi — 5 juni 2014 @ 18:56

 5. ”Så just nu ser det ut som att de väljare som stoppade Sverigedemokraternas valsedel i valurnan lika gärna kunde ha stannat hemma.”

  Gäller väl i så fall också de som röstade på svenska Piratpartiet, PP fick ju inget mandat alls.

  @wertigon

  Angående järnrörskillar, det är väl ungefär som Falkvinge och Anders Troberg då som vill att det personliga priset för att ha fel åsikter ska vara hårt. Anders Troberg vill att poliser och åklagare som var inblandade i TPB-målet ska få sina karriärer avslutade och resten av sina liv förstörda. Detta är långt mycket värre än att bli hotad med ett järnrör. Jag försvarar absolut inte att SD-folk viftar med järnrör och säger rasistiska saker men långt värre saker anses vara OK av Falkvinge & Co. Och själv har jag blivit hotat till livet flera gånger och även fått hot om att mitt hus kan börja brinna om jag fortsätter att skriva på TorrentFreak, samt att bli ”outad” om jag polisanmäler detta olaga hot.

  Jag gillar inte SD men de verkar åtminstone i betydligt högre grad respektera den demokratiska processen än vad vissa pirater gör. På TorrentFreak diskuterades det dessutom att leja mördare via insamling med bitcoin, så att man kan eliminera de värsta meningsmotståndarna. Respekt för de mänskliga rättigheterna? Nej!

  Kommentar av nejtillpirater — 5 juni 2014 @ 19:41

 6. Hej, idag startar ”Reset the Net” som svar på massövervakningen,
  men jag har inte sett en enda pirat twittra om det ännu. Varför twittrar ni inte om det?

  https://www.resetthenet.org/

  Kommentar av Anonym — 5 juni 2014 @ 20:17

 7. Reblogga detta på Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 5 juni 2014 @ 20:53

 8. NTP, varje politiskt parti har sina egna svarta får. Finns tokstollar i varje parti inte mer med det.

  Men mig veterligen har Rick aldrig förespråkat odemokratiska metoder (endast frågat om det verkligen kommer bli nödvändigt i framtiden för att värna demokratiska friheter), och Anders Troberg sitter inte på någon betrodd post alls i partiet, mig veterligen.

  Ska du klumpa ihop folk som gör dumma saker är det väl mer ärligt att ta alla skinnskallar och extremrasister med SD vs alla arga pirater som du ideligen tycks reta upp med dina trollmetoder, och PP?

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 5 juni 2014 @ 23:45

 9. Nejtillpirater glömmer visst att han fått häcka på Torrentfreak under en rätt lång tid där han hävt ur sig nesligheter och förtal till alla och envar ända tills sinnet rann för ett fåtal personer.

  Hade han gjort likadant på öppen gata skulle han blivit utsatt för både hot och våld ett tjogtal gånger om och hade väl då börjat beskriva ”Svenskar i allmänhet” som våldsverkare.

  Du är alltid lika roande när du ställer dig och gnäller efter att framgångsrikt ha lyckats provocera slagskämpen i hörnet till aktion, NTP.

  Och med det sagt nöjer jag mig med att konstatera att din hycklande dubbelmoral fortsatt fungera lika bra som den alltid gjort, med tanke på att du hett försvarar copyrightkultens anhängare när de valt åtskilligt hårdare toner än du blivit utsatt för. Jag är ärligt talat inte förvånad alls att en person som kontinuerligt ljuger, hycklar och flörtar med förtalslagen så ivrigt som du har gjort de senaste fyra åren till slut fått en eller flera personer av samma skrot och korn som du själv att reagera.

  Varpå du försöker beskriva dem som ”pirater”. Tack för den skrattsalvan. 🙂

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 12 juni 2014 @ 14:15

 10. http://www.samtiden.nu/1273/sd-i-nybildad-eu-grupp/

  Kommentar av Putte — 18 juni 2014 @ 17:45

 11. @IT-supportaren

  Grattis. Det är idioter som du som gör att vi nu får två stolpskott i EU som kommer skämma ut Sverige, istället för att Christian och Amelia kunde ha fortsatt i sitt arbete som de gjort mycket bra i fem års tid. Smart beslut, verkligen.

  Kommentar av Christoffer — 18 juni 2014 @ 21:44

 12. Jag sitter iaf inte och kallar de jag inte är överens med för stolpskott. Förövrigt kan ju alla piratpartister som kategoriskt kallar alla SDsympatisörer för rasister tänka på vad det gjort för sammanhållningen i piratpartiet.

  Förövrigt var det SVT och annan vänstermedias pushande av Fi som kostade PP sin välförtjänta plats.

  Kommentar av It-Supportaren — 19 juni 2014 @ 17:57


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: