Christian Engström, Pirat

4 juni 2014

Fildelningen planar ut men är mer självklar än någonsin

Filed under: Copyright Reform — Christian Engström @ 9:48

Fildelningen har planat ut visar en studie gjord vid Lunds universitet. Men andelen unga (mellan 15 och 24 år) som tycker att det är moraliskt fel att bryta mot fildelningsförbudet har fortsatt att falla drastiskt.

De som fildelar dagligen eller nästan dagligen har sjunkit från 32,8 procent 2012 till 29 procent 2014, enligt studien. Fildelningen har planat ut. Men det betyder inte att fildelningen är död. Tvärtom.

Den exponentiella ökningen år från år har upphört. Det är ingenting konstigt med det. Exponentiell ökning kan av matematiska skäl inte pågå för evigt.

Men nästan en tredjedel av unga mellan 15 och 24 år fildelar alltså fortfarande dagligen eller nästan dagligen. Det är väldigt många som fildelar väldigt ofta. Saker som man gör dagligen blir ju oundvikligen en viktig del av ens livsstil. Det gäller enligt undersökningen för bortåt en tredjedel av alla unga.

Sedan tillkommer förstås en stor grupp som fildelar regelbundet, men inte riktigt varje dag.

Det betyder att fildelningen stabiliserat sig som en av Sveriges i särklass populäraste fritidsaktiviteter bland unga.

Vad finns det för andra aktiviteter som överhuvudtaget kommer i närheten i popularitet?

Och attityden till olaglig fildelning har enligt studien blivit ännu mer accepterande. Andelen som anser att man inte bör fildela, eftersom det är olagligt, minskat från 24 procent (år 2009?) till 16,9 procent.

Det är en glädjande utveckling som inte är ett dugg förvånande. Personerna i den här åldersgruppen har växt upp med fildelning ända sedan de fick sin första internetuppkoppling, och ser det som något fullständigt självklart och väldigt positivt.

Snart är det bara politikerna från ett antal politiska partier som fortfarande går i upphovsrättsindustrins ledband som tycker att förbudet mot icke-kommersiell fildelning är rimligt.

Men om fildelningen är en komplett icke-fråga ur moralisk synvinkel för unga, är den fortfarande ett politiskt problem. Verkligheten är det inget fel på, för fildelningen lever och frodas och fungerar hur bra som helst. Men att fildelningen är olaglig, i strid mot det allmänna rättsmedvetandet, har ett antal negativa konsekvenser.

Fildelningsförbudet gör att upphovsrättslobbyn sällar sig till dem som arbetar för mer massövervakning på nätet. Det urgröper respekten för rättsväsendet. Det innebär en risk för katastrof för den som har maximal otur och döms till astronomiska skadestånd för något som nästan alla gör, och som nästan ingen tycker är fel.

Våra tankar går till Peter Sunde från The Pirate Bay, som i dagarna gripits av polisen för att avtjäna ett längre fängelsestraff för medhjälp till medhjälp till upphovsrättsintrång.

Så ska det inte få vara. Peter Sunde (och alla de andra hjältarna från The Pirate Bay och andra fildelningssajter) borde inte bli straffade. De borde få medalj för sina insatser för kulturen.

Det allra minsta vi kan göra är att se till att lagarna ändras så att fildelning äntligen blir lagligt. Det tjänar både medborgare och kulturskapare på.

Läs mer hos Jacob Hallén (PP): Fildelning för en bättre värld

6 kommentarer

 1. Det är så populärt med hobbyfildelning så det borde göras fildelningprogram i TV 😉 (jfr ”matlagningsprogram”)

  Kommentar av gurrfield — 4 juni 2014 @ 11:01

 2. @gurrfield: Och självklart har programledaren förberett en färdig torrent som redan är nerladdad 😛

  Kommentar av Brooke — 4 juni 2014 @ 11:19

 3. Jag tror det är väldigt få som tycker att det är en tjusning i sig att bryta mot lagen, utan det mest troliga är att det här har fått status som att gå mot röd gubbe. Det var också förbjudet en gång i tiden, men är inte det längre därför att det var så vanligt så att det var meningslöst för polisen att hålla på.

  Tänk vilket ramaskri om man hade försökt med upphovsrättsmaffians linje och lagstiftat om miljonböter om ens barn går mot röd gubbe. Det hade inte hållit särskilt länge.

  Vanligt folk ska inte behöva fundera på om de bryter mot lagen när de kopierar en fil, eller lägger ett ljudspår till sin film eller remixar eller vad de nu hittar på med sin kreativitet. Så länge det inte är kommersiellt så ska man känna sig säker.

  Kommentar av Johan Tjäder — 4 juni 2014 @ 12:57

 4. Teveprogramsidén är ju lysande! Tänk typ ”den arga fildelaren” med programledare Rick Falkvinge eller ”Hells Pirate Kitchen” med någon typ a la Gordon Ramsey som går på; ”i dagens tävling skall ni servera hemrippade filer som ni remixar själva, gästdomare är Christian Engström och en motvillig Beatrix Ask som kommer att försöka vara hipp och vinna röster inför riksdagsvalet i höst…” 🙂

  Kommentar av Peter — 4 juni 2014 @ 16:00

 5. Cue ”nejtillpirater” som kommer och hackar på Christian för att vara för otydlig med skillnaden på fildelning och ”copyrightbrott”

  Kommentar av Ano Nym — 4 juni 2014 @ 19:36

 6. Reblogga detta på Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 23 juni 2014 @ 20:26


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: