Christian Engström, Pirat

3 juni 2014

Socialdemokraterna stödjer Moderaterna om fortsatt datalagring

Filed under: datalagringen — Christian Engström @ 9:27
Se inslaget om datalagringen med början 19:30 in i videon

Se inslaget om datalagringen med början 19:30 in i videon

Socialdemokraterna vill göra upp med Moderaterna om att fortsätta datalagringen i Sverige, trots att EU-domstolen har konstaterat att det bryter mot de mänskliga rättigheterna.

I gårdagens Rapport (från 19:30 in i videon) framträdde Morgan Johansson (S), som är Socialdemokraternas rättspolitiska talesman, och alltså deras kandidat till justitieminister efter valet.

Morgan Johansson nämnde inte med ett ord att datalagringen kränker mänskliga rättigheter. Istället uttryckte han sin oro över att stora internetoperatörer har valt att följa EU-domstolen, och slutat masslagra data om medborgarnas kontakter med varandra.

– När det nu uppkommer en sådan här situation, det vill säga när bevismaterial kring väldigt viktiga brott kastas, så att man inte kan utreda grova brott, då måste regeringen agera mer kraftfullt än den har gjort hittills, sa Morgan Johansson.

Regeringen är splittrad i frågan om datalagringen, eftersom Centern är emot (även om de röstade för att införa datalagringen i Sverige 2012). Men nu sträcker Socialdemokraterna ut en hand till Moderaterna för att fortsätta datalagringen, trots EU-domen.

– Det är i exakt sådana här frågor som man ska arbeta över blockgränsen. Jag hade gärna sett att vi kan sätta oss ner tillsammans och gå igenom situationen, och se vad man kan göra tillsammans, sa Morgan Johansson i Rapportinslaget.

Justitieminister Beatrice Ask (M) har tillsatt en utredning som ska undersöka om Sverige ska följa EU-domstolens dom eller inte. Påpassligt nog kommer den utredningen att presenteras två veckor efter riksdagsvalet i höst.

Men det handlar inte alls om att gömma undan frågan tills valet är över, hävdar Beatrice Ask i inslaget:

– Det här är ett snabbspår för att analysera domens eventuella effekter på svensk lagstiftning. Utifall att man skulle behöva göra någonting får man ta fram ett förslag till oktober. Det är att göra någonting väldigt snabbt, så det handlar inte om att gömma undan någonting, tvärtom.

Notera språkbruket som Moderaterna använder när de pratar om datalagringen. Justitieministern pratar alltså om eventuella effekter på svensk lagstiftning när EU-domstolen har konstaterat att den bryter mot de mänskliga rättigheterna, och att man efter valet ska presentera ett förslag utifall att en utredning kommer fram till att Sverige kanske borde bry sig om EU’s högsta domstol.

Moderaterna vill ha kvar datalagringen i Sverige. Och nu får de uttryckligt stöd av Socialdemokraterna, som alltid har varit anhängare av datalagringen. Fast både M och S tänker vänta tills efter valet innan de berättar rakt ut för undersåtarna vad de tänker göra.

Piratpartiet kräver besked av de övriga partierna var de står i datalagringsfrågan. Men om inte både Moderaterna och Socialdemokraterna gör totala katastrofval i höst, räcker ju M+S för en mycket stabil majoritet för fortsatt datalagring.

Då är risken överhängande att Sverige fortsätter legitimera alla övervakningsdiktaturer i världen genom att helt frankt strunta i domstolsutslag om de mänskliga rättigheterna när det råkar passa regimen och den politiska majoriteten.

…………

Andra om ämnet: Henrik Alexandersson, Den hälsosamme ekonimisten,

Uppdatering: Danska regeringen stoppar datalagringen i Danmark eftersom det visat sig att den inte är effektiv mot brottsligheten

18 kommentarer

 1. Länken i uppdateringen är bruten, ser ut som att den pekar på en sida som finns på din wordpress.

  Kommentar av Martin a.k.a. NPC]Otyg — 3 juni 2014 @ 10:20

 2. Tack, fixat!

  Kommentar av Christian Engström — 3 juni 2014 @ 11:06

 3. Någon som är förvånad?
  Men jag förstår inte hur de ska kunna komma undan med detta (mer än kortsiktigt). Det räcker ju att någon sedan driver frågan till EU-domstolen (t.ex. Banhof om de vägrar att lämna ut data) så kommer regeringen (oavsett ”färg”) åka på stryk (på ett rätt förnedrande sätt).

  Kommentar av JohJoh — 3 juni 2014 @ 11:54

 4. Bli inte förvånad om regeringen sätter nån sorts press på Banhof så att de viker sej. Vi har korrupta politiker idag så bli inte förvånade.

  Kommentar av Mikke Svensson — 3 juni 2014 @ 13:35

 5. BaHnhof står nog pall! Väldigt många av deras kunder förväntar sig att de håller en stenhård linje i frågan. Mer allvarligt är att TeliaSonera och Tele2 är medlöpare i den kränkande allmänna övervakningen. Enda anledningen att alls lagra något metadata är för att kunna genomföra en uppkoppling och för att senare kanske kunna debitera för denna. Jag och väldigt många fler har ”flatrate” på både telefoni och data. Då behövs lagring enbart så länge som uppkopplingen eller samtalet pågår och kan raderas sekunden efter att dessa avslutats.

  Kommentar av Hans Johansson — 3 juni 2014 @ 15:21

 6. Det är bra att man vill hitta sätt att behålla datalagringen, även om det kan behöva göras någon justering i svensk lagstiftning för att adressera kritiken mot datalagringsdirektivet i nuvarande utformning.

  Det som på ett konkret sätt kränker människors integritet är kriminalitet, det måste finnas verktyg att komma åt den. Datalagring som är bra utformad kommer att medföra en försumbar påverkan på människors privatliv men ger viktiga verktyg att komma åt de kriminella när de utsatt vanliga hederliga människor för sin kränkande brottslighet.

  Regeringen handlar helt korrekt och ansvarsfullt i denna fråga och det är jag oerhört tacksam för. Hittar man allvarliga brister i utformningen efter snabbutredningen så förutsätter jag att man skyndsamt korrigerar lagstiftningen så att den kan fortsätta att verka men utan de eventuella problem som kan finnas i nuvarande tappning.

  Kommentar av nejtillpirater — 3 juni 2014 @ 19:14

 7. @ntp
  ”Det som på ett konkret sätt kränker människors integritet är kriminalitet”

  Detta är ett klassiskt argument för en total polisstat och nedmontering av alla våra fri- och rättigheter.
  Det är ju såklart inget konstigt att du skriver så eftersom du inte ser en sådan utveckling som problematisk.
  När det allt mer klassas som kriminellt att säga/avslöja obehagliga sanningar dras snaran åt ytterligare under applåder från NTP.

  Kommentar av JohJoh — 4 juni 2014 @ 8:40

 8. @nejtillpirater jag måste verkligen fråga dig hur du tänker? Kan du utveckla dina tankar mer och ge mig konkreta bevis på att Datalagring är nått positivt? Och ge mig konkreta punkter som skulle göra att Datalagring är OK och inte kränker det privata livet? Ge mig också några punkter till vad datalagring ska användas till? Och kom inte och säg terrorism och brottslighet. Den ända orsaken till att Datalagrin, IPred, ACTA osv har blivit så stora frågor är just kring den fildelning som har varit inne och gjort lag brått emot Upphovsrätten. Jag ser inte att vi har nått behov för datalagring eller någon annan övervakning.

  Har du sett filmen V for Vendetta? Ska vi leva i ett sådant samhälle? Är det du tycker? Är det du vill?

  Kommentar av Jocke Med Kniven — 4 juni 2014 @ 9:04

 9. ”Regeringen handlar helt korrekt och ansvarsfullt i denna fråga och det är jag oerhört tacksam för. Hittar man allvarliga brister i utformningen efter snabbutredningen så förutsätter jag att man skyndsamt korrigerar lagstiftningen så att den kan fortsätta att verka men utan de eventuella problem som kan finnas i nuvarande tappning.”

  Talar NTP om DDR’s regering (1945 – 1989)?

  Eller gäller det bara vissa regeringar?

  Kommentar av Kung CG — 4 juni 2014 @ 9:06

 10. Det här påminner om 1921, när riksdagen utan omröstning fattade beslut att upprätta ett Statens institut för rasbiologi. Både socialdemokraten Hjalmar Branting och högerledaren Arvid Lindman samt framträdande liberaler stödde beslutet.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Statens_institut_f%C3%B6r_rasbiologi

  Det lade grunden till den mustaschprydde herrens gaskammare i ”Arbeit macht frei”-lägren.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 4 juni 2014 @ 10:44

 11. Intressant att ni hela tiden kommer till paralleller med ”polisstat”, ”nedmontering av ALLA fri- och rättigheter”, ”Vendetta”, ”DDR”, Stasi”, ”Hitler”. Detta tyder på en mycket skev verklighetsuppfattning, jämförelserna saknar grund.

  Vi måste ha verktyg för att komma åt kriminalitet typ Gottfrid Svartholm Warg som annars kan få fortsätt att begå brott mot miljontals människor på nätet. Han har redan dömts till två allvarliga brott och fått fängelsestraff, nu kräver åklagaren 4 års fängelse för brotten han misstänkts ha begått i Danmark. Vi behöver datalagring för att komma åt kriminalitet av denna typ, det är inte ett dugg kränkande om man har bra rutiner för utlämning av informationen till polisen. Jag tror inte många svenskar ser något DDR utan att vi lever i ett modernt informationssamhälle där de flesta drar nytta av alla de positiva möjligheter detta innebär, medan ett fåtal väljer den kriminella vägen och missbrukar rättigheter,teknik osv i syfte att kränka andra människors rättigheter. Piratpartiet har bara lösningar för att skydda de kriminella, inte för att skydda brottsoffren.

  Kommentar av nejtillpirater — 5 juni 2014 @ 6:19

 12. @ntp
  ”det är inte ett dugg kränkande om man har bra rutiner för utlämning av informationen till polisen”

  Som så många gånger förut slås jag av den oerhörda naiviteten och det förbehållslös förtroenden för ”makten” som ntp uppvisar.
  Så om vi samlar in och lagrar allt om alla är det ”inte ett dugg kränkande”!? Med ditt resonemang finns inga hinder alls för ökad övervakning på alla fronter bara någon ”maktperson” sedan säger till dig ”vi har bra rutiner för utlämnande. Det används bara för att lösa grova brott” (Där grova brott t.ex. kan vara att läcka uppgifter om missförhållanden som politiker i allt högre grad hemligstämplar).

  Som tur är kan vi konstatera att EU domstolen inte alls håller med dig. Självklart är det en kränkning att samla in och lagra data om alla oavsett misstanke.

  Kommentar av JohJoh — 5 juni 2014 @ 7:18

 13. @NTP #11

  Men snälla NTP. Byt ut namnet Gottfried Svartholm Warg mot nagon av de östtyska dissidenterna, och dina argument kunde komma fran DDR’s underrättelsetjänst.

  ”Vi måste ha verktyg för att komma åt kriminalitet typ Joachim Wenzel som annars kan få fortsätt att begå brott mot miljontals människor i DDR. Han har redan dömts till två allvarliga brott och fått fängelsestraff, nu kräver åklagaren…”

  Parallellerna kommer upp eftersom din argumentation är bara grader fran den som användes av Stasi. DDR hade ocksa lagar, och dessa lagar användes för att fängsla meningsmotstandare. Bara för att ett land har antagit en lag betyder det inte att lagen är rättfärdig,

  Allvarligt talat, kan du säga att din argumentation är annan än den Stasi använde? I sa fall – hur?

  Joachim Wenzel var en känd dissident, född 1927 in Chemnitz. Han dog i Haftkrankenhaus Leipzig-Kleinmeusdorf 1958.

  Kommentar av Kung CG — 5 juni 2014 @ 14:18

 14. @NTP

  För övrigt kan jag varmt rekommendera den tyska filmen Das Leben der Anderen (http://www.imdb.com/title/tt0405094/).

  Se den filmen, sen kan vi ha en diskussion om frihet, övervakning, skuld och ”rent mjöl i pasen”.

  Fiimen finns pa Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=hllyMOGVzvI

  Kommentar av Kung CG — 5 juni 2014 @ 14:27

 15. @JohJoh #12

  ”Som så många gånger förut slås jag av den oerhörda naiviteten och det förbehållslös förtroenden för ”makten” som ntp uppvisar.”

  Jag slås av din paranoia. Jag har absolut inte något förbehållslöst förtroende men jag är heller inte djupt misstänksam, baserat på det jag sett om hur ”makten” fungerar. Vi på verkar ”makten” via demokratin, allt går att ändra i olika riktningar.

  ”Så om vi samlar in och lagrar allt om alla är det ”inte ett dugg kränkande”!?

  Men att samla in och lagra ALLT har ju aldrig varit föremål för diskussion!?

  ”Som tur är kan vi konstatera att EU domstolen inte alls håller med dig.”

  EU-domstolen har inte uttalat sig om mina åsikter. Vad de säger är ju att datalagringen inte får vara för bred och att man ska ha bra rutiner för hur man kommer åt informationen. Exakt vad detta är kan ju diskuteras.

  ”Självklart är det en kränkning att samla in och lagra data om alla oavsett misstanke.”

  Det beror på vad det är för data och hur det görs. Telekomoperatörerna gör ju redan exakt detta i syfte att kunna debitera korrekt och dessutom ibland för marknadsinformation. Denna information kan polisen begära ut även utan datalagringsdirektivet. Du ser saker i svart eller vitt, det är en glidande skala. Att lagra lite mer än vad telekomoperatörerna redan gör är inte någon stor förändring.

  @Kung Cg #13

  ”Men snälla NTP. Byt ut namnet Gottfried Svartholm Warg mot nagon av de östtyska dissidenterna, och dina argument kunde komma fran DDR’s underrättelsetjänst.”

  Detta är ett icke-argument, Gottfrid är kriminell, inte någon dissident från DDR.

  ”Parallellerna kommer upp eftersom din argumentation är bara grader fran den som användes av Stasi.”

  Oerhört många grader i från. Din egen argumentation (ALL argumentation) ju i teorin bara X grader från Stasi…

  ”Allvarligt talat, kan du säga att din argumentation är annan än den Stasi använde? I sa fall – hur?”

  Ja, absolut. För det Sverige via datalagringsdirektivet vill göra är att upprätthålla lag och ordning i en av världens bäst fungerande demokratier. Stasi arbetade i något som mer liknar en diktatur. Det är en ENORM skillnad!

  Kommentar av nejtillpirater — 5 juni 2014 @ 16:27

 16. @ntp #15

  För myndigheterna i Sverige (och dess allorstädes närvarande tillskyndare ntp) är GSW kriminell.

  För myndigheterna i DDR var JW kriminell.

  Myndigheterna i respektive land behandlar sina innevanare enligt gällande lagar. Om lagarna är at helvete sa ligger en stor del av innevanarna illa till. Därför är det ytterst viktigt att protestera när myndigheterna (och dess tillskyndare) vill införa lagar som som underminerar de mänskliga rättigheterna. Detta gäller även om de nuvarande myndigheterna har goda avsikter, och du själv har rent mjöl i pasen. Underlagen för bedömning av renheten i mjöl kan ändras utan folkomröstning.

  ”Allvarligt talat, kan du säga att din argumentation är annan än den Stasi använde? I sa fall – hur?

  Ja, absolut. För det Sverige via datalagringsdirektivet vill göra är att upprätthålla lag och ordning i en av världens bäst fungerande demokratier. Stasi arbetade i något som mer liknar en diktatur. Det är en ENORM skillnad!”

  Din argumentation är alltsa den samma, men omständigheterna är andra? Ska jag tolka det som att du anser att metoderna är likvärdiga och acceptabla, men statsskicket gör att i ena fallet är det förkastligt men i andra fallet helt ok?

  Övervakning är aldrig fel om man lever i en demokrati? Privatsfär är överflödig sa länge du far rösta pa en handfull partier vart fjärde ar?

  Vad händer om Svenskarnas Parti far inflytande i regeringen? SD? Kpml(r)? Svenska Antipiratbyran?

  ”Those that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety” Ben Franklin (1706 – 1790)

  Kommentar av Kung CG — 6 juni 2014 @ 14:12

 17. @Kung CG #16

  ”Ska jag tolka det som att du anser att metoderna är likvärdiga och acceptabla, men statsskicket gör att i ena fallet är det förkastligt men i andra fallet helt ok?”

  Ja det är klart att statsskick, nivå av fungerande demokrati osv. spelar mycket stor roll. Både svensk polis och Stasi grep människor för förhör, klart att det spelar roll om brottet är enligt en lag stiftad i demokratisk ordning än om den inte är det.

  ”Övervakning är aldrig fel om man lever i en demokrati?”

  Fel och fel, övervakning kan vara ett nödvändigt ont om nivån av kriminalitet eller andra typer av hot mot vanliga hederliga medborgares trygghet är för hög. Övervakning i sig är aldrig berättigad om det inte finns vettiga skäl, grunden är att man ska ha så lite som möjligt men var balansen ligger har vi uppenbarligen helt olika uppfattningar om.

  ”Vad händer om Svenskarnas Parti far inflytande i regeringen? SD? Kpml(r)? Svenska Antipiratbyran?”

  Om fel parti får makten så är vi illa ute även om vi inte hade en massa övervakning innan detta skedde. Om fel parti får makten så kan de föra in vad som helst, inklusive massiv övervakning. Därför ska vi via demokratiska val se till att så inte sker, vare sig om det gäller nynazister eller anarkistpartier som PP.

  Kommentar av nejtillpirater — 6 juni 2014 @ 18:15

 18. ”Ja, absolut. För det Sverige via datalagringsdirektivet vill göra är att upprätthålla lag och ordning i en av världens bäst fungerande demokratier. Stasi arbetade i något som mer liknar en diktatur. Det är en ENORM skillnad!”

  Det kan rätt framgångsrikt argumenteras att ett system, oavsett bruket av det, som utgår ifrån att samtliga medborgare övervakas på ett sätt fullt jämförbart med en kombination av elektronisk fotboja och permanent telefonavlyssning borgar i sig självt urholkar hela begreppet bra fungerande demokrati

  IB-affären pekar klart och tydligt på att Svea rike inte förmår förfara korrekt med sådan information. Riksåklagarens bedömning av SÄPO’s kompetens idag understryker det påståendet.

  Och gång efter annan åker polisiär personal fast för att olovandes ha gjort bruk av statens register för eget bruk. Trots alla försiktighetsåtgärder.

  Du fortsätter alltså oavkortat propagera för att statens skall få lov att begå en rätt seriös kränkning mot 10 miljoner svenskar trots att samtliga utredningar kommit fram tills att sådan övervakning ej bistår polisarbete.

  I vilken fantasivärld lever du när du om och om igen fortsätter ljuga folk rakt upp i ansiktet om hur verkligheten ser ut, trots att det är tämligen simpelt att verifiera att du yrar i nattmössan?

  Man är tydligen enligt dig paranoid om man läser sig till fakta i stället för att blint lita på ett rättsväsende som redan bevisats fallera fullständigt när det gäller hur de lyckas säkerställa medborgarnas personliga integritet.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 12 juni 2014 @ 14:06


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: