Christian Engström, Pirat

1 juni 2014

Peter Sunde – ännu en pirathjälte fängslad

Filed under: The Pirate Bay — Christian Engström @ 11:34
Peter Sunde, tidigare talesperson för The Pirate Bay och EU-kandidat för finska Piratpartiet, har fängslats

Peter Sunde, tidigare talesperson för The Pirate Bay och EU-kandidat för finska Piratpartiet, har fängslats

The Pirate Bay‘s tidigare talesman Peter Sunde (@Brokep) har gripits av svensk polis. Han kommer nu få avtjäna 8 månader i fängelse för sitt samröre med The Pirate Bay. Högsta domstolen avslog hans resningsansökan den 21 maj i år, rapporterar TT. Expressen har mer detaljer om gripandet.

Peter Sunde var kandidat för finska Piratpartiet (Piraattipuolue) i EU-valet, men lyckades tyvärr inte bli invald han heller.

Därmed är ytterligare en av dem som stått upp för friheten i den digitala världen berövad sin egen frihet av våldsmonopolet. Dessvärre är ju Peter inte ensam om att ha fått betala det priset för sitt engagemang.

 • Gottfrid Svartholm (Anakata från The Pirate Bay) sitter i häkte i Danmark för anklagelser som han redan har blivit friad för i svensk domstol.
 • Chelsea Manning sitter inlåst i amerikanskt fängelse på 35 år för att ha avslöjat krigsförbrytelser som USA begått i Irak och Afghanistan.
 • Julian Assange sitter inlåst på Ecuadors ambassad efter juridiskt trixande en svensk åklagare, som med den svenska regeringens goda minne går USA’s ärenden.
 • Edward Snowden sitter fångad i Ryssland, eftersom ingen västlig demokrati är beredd att ge honom asyl som visselblåsare.
 • Kim Dotcom (grundare av både sajten Megaupload och vårt systerparti på Nya Zeeland) är visserligen på fri fot numera, men är djupt involverad i rättsliga processer efter att myndigheterna stängde ner hans företag och fängslade honom för en tid.
 • Barret Brown, den amerikanska journalisten som började gräva i material som läckts via Wikileaks, sitter i amerikanskt fängelse sedan ett år tillbaka, och kan komma att dömas till ett straff på hundratals år.
 • Aaron Swarz, som gjorde akademiska artiklar tillgängliga på nätet i strid mot upphovsrätten och hotades av 35 års fängelse för det, finns tyvärr inte bland oss längre, eftersom han tragiskt valde att ta sitt liv när han inte orkade med den juridiska processen längre.

Det kanske var en slump att Peter Sunde greps just veckan efter EU-valet, när det inte längre finns någon risk för att uppmärksamheten skulle få direkta politiska konsekvenser. Sammanträffanden förekommer, även när de ser ut som en tanke.

Men det är ändå svårt att frigöra sig från känslan att den politiska snaran dras åt.

Piratpartiet kräver svar av upphovsrättsindustrin med anledning av gripandet av Peter Sunde. Men jag tror inte vi kommer få några.

Så länge både upphovsrättsindustrin och övervakningsivrarna kan använda rättsväsendet för att straffa och tysta sina politiska meningsmotståndare, har de ju ingen särskild anledning att ge sig in i någon diskussion om framtiden för internet och i förlängningen det öppna demokratiska samhället.

Men så länge Piratpartiet finns kommer de i vart fall inte stå helt oemotsagda i det politiska samtalet.

Piratpartiet behövs i både svensk och internationell politik

 

24 kommentarer

 1. Håller väl med dig i stort men vad har du för grund för att åklagaren i Assange fallet går USA:s ärenden? Han är ju åtalad för ett brott i Sverige som han misstänkts ha begått i Sverige. Då är det väl rimligt att åklagarna försöker driva den processen? Eller ska man ha en juridisk gräddfil för att man gjort världen en tjänst genom Wikileaks?

  Kommentar av Johan Dahlberg — 1 juni 2014 @ 12:21

 2. […] Christian Engström kallar Peter Sunde för hjälte. […]

  Pingback av Peter Sunde gripen i Sverige | Nej till pirater och Piratpartiet — 1 juni 2014 @ 12:31

 3. ”Gottfrid Svartholm (Anakata från The Pirate Bay) sitter i häkte i Danmark för anklagelser som han redan har blivit friad för i svensk domstol.”

  Det här är inte faktamässigt korrekt. Det han är misstänkt för i Danmark har inte prövats i svensk domstol.

  Kommentar av nejtillpirater — 1 juni 2014 @ 12:36

 4. Johan: Skulle tro att han syftar på att Sverige vägrar lova att Assange inte blir utlämnad till USA om han vågar sig hit. Vad jag förstår så är det därför han h

  Kommentar av exscape — 1 juni 2014 @ 13:01

 5. … hållit sig borta.

  Kommentar av exscape — 1 juni 2014 @ 13:01

 6. @Johan Dahlberg:
  Du är felinformerad om det faktiska läget, Assange är inte åtalat. Det enda han formellt har delgivits misstanke om är ofredande, men ev. sådant brott preskriberades 2012 eftersom åtal aldrig ingavs om detta. De handlingar som han begärts överlämnad för har han inte delgivits misstanke om, och han kan därför formellt inte bemöta dem.

  Om man sätter ihop kända fakta i Assange-fallet så är det helt orimligt att svenskt rättsväsenden ensamt ligger bakom detta. Ecuador har vid en tidpunkt formellt hotas med att ambassaden skulle stormas om man inte lämnade ut Assange (vilket ledde till ett gemensamt politiskt fördömande av USA från Sydamerika), och någon som inte är svenska staten har hittills betalt mer än 70 miljoner för övervakning och avlyssning, där det senare sannolikt sker med formellt stöd av att svensk förundersökning pågår.

  Utöver detta så har Ecuador beviljat Assange politisk asyl efter att ha utrett ärendet med svenska, engelska och amerikanska myndigheter.

  Att förundersökningen pågått i snart 4 år trots att åklagarna de senaste 2 åren enbart försvarat att man inte kan göra något måste väl rimligen få varje normalt funtad människa att inse att något är fel. Än märkligare blir det att de påstådda brottsoffren inte höjt rösten för att få åklagaren att slutföra utredningen, så de kan gå vidare, om de nu upplever sig som brottsoffer.

  Kommentar av Anonym — 1 juni 2014 @ 14:30

 7. Hela spektaklet med Julian Assange är designat på ett sätt så att han hamnar i ett moment 22 där han varken kan bli rentvådd eller gå vidare.

  Gottfrid fick sitta häktad i Sverige i ett halvår före åtal väcktes (!) Det som står i lagen är att 14 dagar är maximala tiden ngn får hållas häktad. De långa häktningstiderna är ngt Sverige fått kritik för att bryta mot FNs mänskliga rättigheter.

  Det är en stor skam att vara svensk i dessa avseenden. Nästan så man tappar lusten att bidra till samhället…

  Kommentar av gurrfield — 1 juni 2014 @ 15:12

 8. @Anonym #6

  ”Det enda han formellt har delgivits misstanke om är ofredande”

  Du är felinformerad. Följande fakta i målet gäller enligt Åklagarmyndigheten:

  ”Svea hovrätt avslår överklagandet och beslutar att han ska vara fortsatt häktad, på sannolika skäl misstänkt för olaga tvång, två fall av sexuellt ofredande samt våldtäkt, mindre grovt brott.

  Den internationella efterlysningen och den europeiska arresteringsordern justeras i enlighet med hovrättens beslut.”

  Detta är det senaste som gäller från svensk sida. Den europeiska arresteringsordern omfattar alltså även misstanke om våldtäkt. Du kan läsa mer om vad som hänt här:

  http://www.aklagare.se/Media/Assangearendet/Kronologi-i-Assangearendet/

  ”Än märkligare blir det att de påstådda brottsoffren inte höjt rösten för att få åklagaren att slutföra utredningen, så de kan gå vidare, om de nu upplever sig som brottsoffer.”

  Det här tyder på en fasansfull kvinnosyn, ”om de nu upplever sig som brottsoffer”. Annars skulle de knappast ha polisanmält.

  Kommentar av nejtillpirater — 1 juni 2014 @ 15:24

 9. NTP, varför tar man bara inte och förhör Assange i London då för att få ett slut på historien? Det är den absolut enklaste lösningen och har haft flertalet tidigare prejudikat.

  Det är ytterst otroligt att Assange ens kan lämna ett detaljerat vittnesmål så här 4 år efter inträffat påstått brott. Minns du någon enstaka händelse för fyra år sedan i detalj? Minns du ens vad du gjorde då?

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 1 juni 2014 @ 18:10

 10. @Per ”wertigon” Ekström

  Det är i så fall brittisk polis som ska förhöra Assange på begäran av den svenska åklagaren. Det är i förväg överenskomna frågor som ställs utan möjlighet till följdfrågor. Dessutom blir ju knappast situationen bättre om förundersökningen avslutas med ett åtal.

  Att Assange har svårt att minnas efter fyra år är förstås beklagligt, men någonting som han själv stått för helt och hållet. Han kunde frivilligt ha kommit till Sverige och överlämnat si grill polisen.

  Kommentar av Johan Tjäder — 1 juni 2014 @ 18:36

 11. @gurrfield
  Jodå, Assange kan mycket väl få ett avslut på den här historien genom att komma till Sverige och låta rättvisan ha sin gång.

  Kommentar av Johan Tjäder — 1 juni 2014 @ 18:38

 12. @exscape:
  Givetvis lämnar inte Sverige några garantier för att Assange inte kommer att bli utlämnad till USA. Vi har nämligen ett utlämningsavtal och en fastställd ordning för hur sådana ärenden ska prövas. Enligt svensk lag och Europakonventionen kan man inte bli utlämnad för brott som som t.ex. kan medföra dödsstraff, och Assange får bara i så fall lagföras för det brott han blivit utlämnad för. Dubbel straffbarhet gäller också. Det finns åtminstone en amerikansk desertör som uppehåller sig i Sverige. Han har vare sig gripits eller blivit utlämnad, trots att han begått brott i USA, eftersom det inte är brottsligt i Sverige att undandra sig amerikansk militärtjänst.

  Utlämningsavtalet möjliggör att Sverige i USA kan söka personer som är efterlysta för brott här. Det känns inte aktuellt att säga upp det avtalet bara för att kunna garantera Assange att han inte kommer att utlämnas till USA.

  Kommentar av Johan Tjäder — 1 juni 2014 @ 18:45

 13. Jag anser förvisso att det var fel att fälla TPB-gruppen, men både tingsrätt och hovrätt har fastställt att det är bevisat att de drev sajten i syfte att bistå andra att begå brott. Det är alltså inte tekniken som sådan utan vad man gör med den som är viktig. Att man rör till den tekniska lösningen så att det ska bli svårare eller rent av omöjligt att fastslå vem som är ansvarig – det gör det inte mindre brottsligt, snarare tvärtom. Men den fildelning det då rörde sig om den är knappast aktuell idag, så i praktiken har den här domen inte betytt någonting.

  Det är inte alls konstigt att etablissemanget väljer att slå tillbaka. Vem skulle inte göra det, men historien är full av personer som brutit mot lagen för att åstadkomma utveckling och så kommer det nog att förbli. Historien får väl ge dem rätt i efterhand. Men man får verkligen hoppas att det fortfarande finns kloka politiker bland de nyvalda i Bryssel som förstår att människor inte kan styras med lagstiftning. Människor ändrar bara beteende genom demokratiska samtal.

  Kommentar av Johan Tjäder — 1 juni 2014 @ 18:59

 14. […] en slump att gripandet lät vänta på sig till efter EU-valet? undertecknad är inte ensam om att tvivla en smula på […]

  Pingback av Free and thinking » Något är ruttet i konungariket Danmark, så ock i Sverige - IDG.se - Störst på it-nyheter — 1 juni 2014 @ 19:51

 15. @NTP:
  Texten du citerar stödjer inte din tes. Är misstänkt och är formellt delgiven misstanke är två olika saker. Ett formellt delgivande

  Jag ser inte riktigt hur det skulle vara kvinnofientligt att få ett övergrepp utrett skyndsamt, om ett sådant skett.

  Jag noterar också att du skjuter in dig på detaljer istället för det uppenbara att det finns stora krafter som i verkligheten styr utredningen.

  Din inställning i Assange-fallet är intressant, och placerar dig i en smal grupp.

  Kommentar av Anonym — 1 juni 2014 @ 19:56

 16. @wertigon #9

  Preskriptionstiden för våldtäkt av den lägre graden är 10 år, då är 4 år ännu så länge inte ens hälften av den tiden. Om det är så att han behöver minnas för att formulera ett bra försvar så föreslår jag att han infinner sig i Sverige och låter sig förhöras

  @Anonym #15

  Vad menar du med att min inställning i Assange-fallet skulle placera mig i en smal grupp? Jag tror att jag resonerar som folk i allmänhet gör, dvs att det finns inga konspirationer utan helt enkelt bara att det som kvinnorna har anmält har ägt rum. Sen är det inte säkert att han skulle fällas för det om det kommer till en rättegång, eller att det blir ett lindrigt straff. Men det är det ju bara att komma till Sverige och få saken ur världen. Han beter sig som om han vore skyldig.

  OBS att tankar kring konspirationsteorier i detta fall knappast är en bred uppfattning hos allmänheten, möjligen att det är så i piratkretsar. Hos folk i gemen har hans gloria fallit och de flesta tycker nog att han beter sig korkat och har satt sig själv i ett fängelseliknande tillstånd på ambassaden istället för att reda ut det med stöd av rättvisan i svensk domstol. Jag tycker synd om honom för att han beter sig så korkat.

  Kommentar av nejtillpirater — 1 juni 2014 @ 20:46

 17. @Johan Tjäder
  Marianne Ny har vid ett tillfälle undsluppit sig att hon vill ställa frågor om saker som ej redovisats i EAW:n som hon inte har möjlighet att ställa i London. Så att det väntar någon form av överraskning i Sverige har blivit tydligt. Om man nu fortfarande lever i villfarelsen att detta är ett vanligt fall av ”våldtäkt, mindre grov”.

  Kommentar av Anonym — 1 juni 2014 @ 21:54

 18. Reblogga detta på Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 1 juni 2014 @ 22:06

 19. @Johan Tjäder
  Din bild av hur en rättshjälpsbegäran utformas är i bästa fall ofullständig. Det du beskriver motsvarar ungefär att komma in i en butik och kräva att få köpa en vara för priset som står på prislappen. Visst, det finns sådana situationer, men det är inte normalfallet. I Sverige har vi fri bevisvärdering, så i en en normal rättshjälpsbegäran talar man om vad man vill, och hoppas på ett konstruktivt och bra svar. I detta fall så skulle detta kunna innebära att man skulle beskriva vad man ville göra och fråga engelska och ecuadorianska myndigheter om det går bra, ungefär, och lämna det upp till mottagande sidan att avgöra om det är förenligt med deras lagstiftning att bevilja det. Detta att man bara skulle få ställa i förväg uppställa frågor via brittisk polis är bara ett rimligt resultat om man begär att just detta ska ske. Till saken hör att under hösten 2010 förbereddes att två personer skulle resa över till London just för att förhöra Asange, men detta stoppades av Marianne Ny.

  Om Assange kommer till Sverige i dagsläget så kommer han att frihetsberövas med automatik. Det är bara att titta på hur Anakata och Johan Falk behandlats för att inse att detta kan få förödande konsekvenser för Assange helt oavsett de anklagelser som Marianne Ny tagit upp i EAW:n.

  Kommentar av Anonym — 2 juni 2014 @ 0:02

 20. ”m Assange kommer till Sverige i dagsläget så kommer han att frihetsberövas med automatik. Det är bara att titta på hur Anakata och Johan Falk behandlats för att inse att detta kan få förödande konsekvenser för Assange helt oavsett de anklagelser som Marianne Ny tagit upp i EAW:n.”

  Eftersom han tidigare smitit från rättssystemet i England så är det väl rimligt att han häktas på grund av risk för en ny rymning. Det är ju liksom konsekvensen för att rymma första gången.

  Kommentar av Johan Dahlberg — 2 juni 2014 @ 15:07

 21. nejtillpirater skriver:

  ”Det här tyder på en fasansfull kvinnosyn, ”om de nu upplever sig som brottsoffer”. Annars skulle de knappast ha polisanmält.”

  Seriöst nejtillpirater, du menar att det inte existerar kvinnor eller män som anmäler skamliga brott utan att ett brott skett? Vad för fantasivärld lever du i?

  Kommentar av gurrfield — 2 juni 2014 @ 17:44

 22. Johan Tjäder: Du menar att han kan vänta sig en rättvis rättegång i Sverige? Även om rättegången i Sverige skulle vara rättvis så kan han inte vänta sig att Sverige inte utlämnar honom till USA efteråt.

  Kommentar av gurrfield — 2 juni 2014 @ 17:47

 23. @gurrfield 21
  NTP insinuerar att det är kvinnorna som står bakom alla brottsanklagelserna. Det finns starka indicier på att så inte är fallet.

  Kommentar av Anonym — 2 juni 2014 @ 20:31

 24. […] för mina meningslösa utgjutelser kan man läsa något med mera substans. Det är egentligen det här jag ville säga, Christian Engström och många andra säger det men hur många bryr […]

  Pingback av Smutsigtmjöl - Ännu en — 2 juni 2014 @ 20:32


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: