Christian Engström, Pirat

26 maj 2014

Tack alla fantastiska pirater!

Filed under: val — Christian Engström @ 10:24

Vi åkte ur EU-parlamentet igår, med 2,2% av rösterna. Det är en jättestor besvikelse, förstås. Både jag och Amelia var laddade till tänderna för att fortsätta slåss för frihet och öppenhet som EU-parlamentariker i fem år till, men så blev det inte. Väljarna ville annorlunda.

Men alla pirater som jobbat i valrörelsen kan känna sig riktigt stolta. Vi har gjort en bättre och större valkampanj än någonsin tidigare, resultatet till trots. Vi har stått upp för de mänskliga rättigheterna och det fria och öppna samhället i en tid när vinden blåste åt det motsatta hållet.

Tack alla fantastiska pirater som dragit strån, eller i många fall hela hölass, till stacken! Ni är hjältar. Jag känner mig stolt och tacksam över att få ha varit en del av samma svärm som ni den här valrörelsen!

VI kommer inte ge upp. Den som kämpar kan förlora, men den som inte kämpar har redan förlorat. Redan innan EU-valet visste vi att vi skulle ha mycket att göra efter valet, hur det än skulle gå. Det gäller fortfarande.

Piratpartiet är i grunden en aktiviströrelse. Vi kommer fortsätta slåss för att Europa ska välja rätt väg in i informationssamhället. I valrörelsen pratade vi mycket om att EU-parlamentet kommer ta flera viktiga ödesbeslut som rör internets framtid under nästa mandatperiod. Det gäller fortfarande. De besluten behöver vi fortfarande påverka så att de går i rätt riktning.

Det kommer inte sitta några svenska pirater i EU-parlamentet den här mandatperioden. Men minst en (kanske två) pirater från Tyskland har blivit invalda. Stafettpinnen i Bryssel går över från svenska Piratpartiet till tyska Piratenpartei, men det finns fortfarande pirater i parlamentet. De piraterna kommer behöva stöd från aktivister och engagerade medborgare på utsidan. Där har vi svenska pirater en viktig roll att fylla.

I september går Piratpartiet till val igen, till riksdagen och ett antal landsting och kommuner. Vi har breddat vårt program, och vi har nya och relevanta tankar att tillföra den politiska debatten i Sverige. Nu har vi erfarenheter från ytterligare en valrörelse (partiets fjärde sedan 2006). Vi har aldrig förr varit så väl förberedda för riksdags-, landstings- och kommunalval som vi är inför i höst.

Men just idag ska vi bara pusta ut efter allt vi har slitit med de senaste månaderna och veckorna. Gå ut i solen och ta en glass eller en öl! (eller ett LCHF-kompatibelt alternativ 🙂 ). Njut av det vackra vädret, och känn dig riktigt stolt över vad du har gjort, och vad vi har gjort tillsammans! Det har du och alla andra pirataktivister ärligt förtjänat.

Tack alla fantastiska pirater för de fantastiska insatser ni har gjort! Vi kommer tillbaka!

18 kommentarer

 1. Tack Christian för ditt arbete i Bryssel!

  Kommentar av Jerker Montelius — 26 maj 2014 @ 11:25

 2. Tack själv! Men lägg ner den där LCHF-dieten, åtminstone idag. Lite glass och bärs har du nog gjort dig förtjänt av.

  Kommentar av kanylbullen — 26 maj 2014 @ 11:59

 3. Ett glas rosé i skuggan under ett träd räknas som helt lchf, så det är ingen fara 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 26 maj 2014 @ 12:28

 4. Tack för fem roliga år.

  Kommentar av Johan Tjäder — 26 maj 2014 @ 12:45

 5. Bra jobbat!

  Kommentar av wennstrombo — 26 maj 2014 @ 12:53

 6. Glad för att ni med all heder representerat Sverige i EU-parlamentet och med ert arbete verkligen överträffat alla min förväntningar. Bra jobbat!

  Kommentar av Henrik Sundström — 26 maj 2014 @ 13:54

 7. Hej Christian och alla andra Pirater! Tack för en god insats. En kort historielektion och en idé: Centerpartiet tyckte en gång i tiden att Kristdemokraterna borde finnas med i Sveriges Riksdag. C avstod då ett mandat och erbjöd det till Alf Svensson, KD. Valsamverkans kallas det här för. Med tanke på allt som PP nu under fem år gjort för Den Gröna Gruppen i EU, vore det mycket renhårigt av Miljöpartiet att ta med sig PP’s Christian och Amelia så att de kan fortsätta ett göra sitt fina jobb i Bryssel i fem år till. De har uppfyllt löftet att alltid rösta med Den Gröna Gruppen utom i pirata frågor och det har fungerat bra. Kvantitativt har Christian och Amelia röstat ”rätt” i massor av gröna frågor i Bryssel och därmed kunnat ägna kraft åt att lyfta PP’s frågor, bl.a. genom att se till att ACTA förvann, något som både Den Gröna Gruppen i EU och Miljöpartiet i Sverige haft all glädje av. För att inte nämna den respekt Miljöpartiet skulle få genom att erbjuda PP valsamverkan på detta sätt. Kan Miljöpartiet tänkas uppvisa samma poliska generositet som Centerpartiet visade Alf Svensson? Det skulle sannerligen behövas i massövervakade Sverige.

  Kommentar av cnab — 26 maj 2014 @ 13:56

 8. Lite valanalys där under trädets skugga kanske?

  PP må ha fallit ur denna gång, men finns vissa definitiva ljuspunkter.

  Norra Fäladen, Kämnärsrätten NV, Lund: 12,1 %
  Centrum, Olofshöjd, Göteborg: 12,0 %
  Lappkärrsberget, Stockholm: 10,7 %
  Ålidhem Östra, Umeå: 10,2 %
  Kantorsgatan, Uppsala: 7,5 %

  Dessa valdistrikt kännetecknas av en hög andel unga väljare (studenter) och pekar mycket starkt på att PP-frågorna verkligen har gått hem i dessa kretsar.

  Dags för home-partys på studentskivor kanske?

  Kommentar av Johan Tjäder — 26 maj 2014 @ 14:04

 9. Det är väl så att om inte den perfekta stormen för fem år sedan (TPB+FRA) hade uppstått så hade vi väl suttit här och jublat över 2,2% egentligen. Det går ju bara uppåt framåt ändå 😉

  Kommentar av E-mannen — 26 maj 2014 @ 17:52

 10. Det blir nästa gång vi kommer tilbaka

  Kommentar av Marcos Gomez Leiva — 26 maj 2014 @ 20:22

 11. Även om valet inte gick så bra så lyckades Christian i alla fall föra fram det centrala budskapet under debatterna. Det är inte rätt att övervaka alla medborgare hela tiden, det är bara polisstater som sysslar med sådant. Och EU-domstolen säger samma sak som vi pirater sagt hela tiden 🙂

  Kommentar av alvar — 26 maj 2014 @ 21:09

 12. +1 på cnabs förslag, men för riksdagsvalet och Miljöpartiet är nog också rätt parti för ett sådant samarbete. Dessvärre är det nog för sent för den här gången. Listorna är väl redan spikade. MP har också något att vinna på att låta piratrörelsen stå under deras paraply. Det finns en teknisk kompentens och något djupare förståelse i PP för vissa digitala frågor. MP är förmodligen näst bäst där.

  Kommentar av Kloker — 26 maj 2014 @ 23:35

 13. Det som är verkligen skrämmande är inte hur många i Europa som varit villiga att gå med renodlade nazistpartier utan den reaktion som våra etablerade partier har uppvisat som svar.

  Reinfeldt, efter att ha sett valresultatet, proklamerade att F!, V och MP var den nya fienden att fokusera på. Inte ett enda ord om att den egna politiken drivit rätt många procentenheter av borgare att gå till SD. Inte ett ord om att göra om och göra rätt. En miss värdigt vår nuvarande ojustitieminister Beatrice.

  Socialdemokraterna jublade hysteriskt, inte över det egna resultatet som var precis lika illa som det som frammanade gråtanfall förra valet. Glädjeyran var för att Moderaterna hade rasat.

  Därmed har våra etablerade partier nu officiellt förevisat att de definierar sig själva andras misslyckanden utan en enda fotnot till sitt eget agerande. Inte ens chocken av att tappa 5% av väljarna till garderobsnazister har förmått skrapa den arroganta maktfullkomligheten på ytan.

  Det kanske ironiska är att inte ens vårt hustroll Nejtillpirater eller resten av copyrightkulten kan brösta sig för särskilt mycket – SD, MP, F! och V har allesammans en inställning till just fildelning som påminner starkt om vår.

  Det här är bara en rykande förlust för de viktiga frågorna – rätten till privatliv och mänskliga rättigheter. De frågorna försvinner inte och som du sade själv, CE, så är det fortfarande frågor som någon måste driva.

  Tusen tack för dessa år, CE. Jag har aldrig ångrat att jag röstade pirat och jag hoppas vi fortsatt får din hjälp framöver.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 27 maj 2014 @ 9:11

 14. So sorry to hear that you lost your seat – You did a fantastic job in the last parliament.
  Thank you for all your work – just a shame that I can’t vote for you from the UK.

  Kommentar av robjonson — 27 maj 2014 @ 11:39

 15. Tack, Christian, för ditt fantastiska arbete i Bryssel!

  Kommentar av Anonym — 27 maj 2014 @ 18:28

 16. Gör man glass på grädde, ägg, äkta vanilj och lite frukt så kan man utan dåligt samvete njuta av den.
  Blir det några kolhydrater extra på just den portionen så kan man kapa en kolhydrat eller två på annat håll för att jämka ut det.

  😉

  Kommentar av grabatar12 — 28 maj 2014 @ 22:57

 17. EU-eländet har jag ej mycket till övers för – så satsa allt på att komma in i RiskDagen i höst istället.

  Att sjösätta folkrörelsen LCHF-partiet skulle ju också kunna vara en god idé – ifall det torgförs som att det också står för att ”över en natt” rätta till Sveriges risiga nationalekonomi.

  Den svenska statsskulden består av högt räntebelastande lån mm – och var 1225 miljarder kr den 30 april 2014 = ca 126.000 kr per capita.

  Om hur statsskulden kan betalas med ränte- och återbetalningsbefriade pengar finns det ett realistiskt hållbart tips om på min blogg här.

  Hur länge till skall Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – behöva vänta på att det sker ?

  Kommentar av Josef Boberg — 30 maj 2014 @ 20:41

 18. Jag har tidigare skrivit här på bloggen om världshistoriens värsta pandemi. Nu har det kommit en studie som publicerats i den medicinska tidskriften Lancet och som redovisar faktiska observationer och sätter siffror på denna oerhörda hälsokatastrof som pågår över hela världen. Observationerna visar att på 33 år har antalet överviktiga och feta människor ökat från 0,86 miljarder personer år 1980 till 2,10 miljarder förra året. Övervikten och fetman har ökat mest alarmerande bland världens barn, övervikten där ökar dubbelt så snabbt som hos den vuxna befolkningen.

  Vi har just gått igenom en valrörelse i hela Europa inför valet till EU-parlamentet. Är det någon av er som hört ett pip från det politiska etablissemanget om den här hälsokatastrofen och vilken politik man tänker föra för att tackla problemen?

  Nej, jag tänkte väl det !

  Fetman och övervikten är inkörsporten till ett spektrum av metabola sjukdomar såsom sockersjuka, åderförkalkning, högt blodtryck, cancer, Alzheimer, njursvikt m.m.. Denna sjuklighet orsakar årligen att hundratals miljoner människor får sin livskvalitet förstörd och sina liv förkortade med flera år. Den fråga vi måste ställa oss är:

  Varför är den här katastrofen en ickefråga i den politiska debatten ?

  – slut citat härifrån.

  Dags nu för att ”sjösätta” folkrörelsen LCHF-partiet inför höstens riksdagsval ❓

  Kommentar av Josef Boberg — 31 maj 2014 @ 14:47


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: