Christian Engström, Pirat

23 maj 2014

Skit i opinionsinstituten! Ring två kompisar och be dem rösta på Piratpartiet!

Filed under: val — Christian Engström @ 7:40

Opinionsmätningar idag från Sifo och Ipsos ger oss 2,2 respektive 1,8 procent av rösterna i EU-valet. Om det vore pålitliga siffror skulle det vara nedslående.

Men de här siffrorna är inte pålitliga alls, så vi behöver inte bry oss.

Mätningarna inför EU-valet har fladdrat hit och dit. För någon vecka sedan fick vi 3,9% av opinionsinstitutet Novus. Har det hänt något den senaste veckan som gör det troligt att Piratpartiet har halverat sitt stöd?

Nej, inte alls. Att siffrorna åker hit och dit beror på att opinionsinstituten använder olika metoder, varav åtminstone några är direkt fel. Annars skulle det inte vara så fladdrigt. Felmarginalerna är helt enkelt större än siffrorna de har fått fram.

Sanningen är att ingen vet hur det kommer gå i EU-valet på söndag. Det är ett helt öppet race.

Hur det kommer gå beror på vad du och jag och alla andra pirater gör de närmaste 48 timmarna.


Det är bara valresultat som räknas. Om alla som tycker som Piratpartiet faktiskt går och röstar gör vi dundersuccé i valet igen, precis som förra gången.

Om vi för ett ögonblick struntar i opinonsinstitutens gissningslekar och tittar på lite hårda siffror istället, då blir det uppenbart vad vi ska göra:

 • I valet 2009 fick vi 225.000 röster, vilket gav oss 7,1%
 • Vi har över 80.000 följare på Facebook
 • Om alla som följer oss på Facebook går och röstar, och dessutom övertalar två kompisar att också göra det, då får vi 240.000 röster och överträffar valresultatet från förra gången

Svårare än så är det inte. Nu handlar precis allt om mobilisering — att vi på alla sätt får dem som redan tycker som vi att faktiskt gå och rösta också.

Då vinner vi valet och kan sätta Europa på rätt spår mot framtiden.

Gör så här för att ge Piratpartiet fem år till att försvara friheten på nätet i EU-parlamentet:

Ring ett par kompisar idag, och påminn dem om att gå och rösta. Be dem också ringa ett par av sina kompisar i sin tur. Det är bara valsedlar som släppts i en valurna som räknas.

I soffan kan ingen höra dig skrika. Men i vallokalen är du en superhjälte som kan rädda världen.

Rösta på Piratpartiet i EU-valet som pågår fram till på söndag

5 kommentarer

 1. Under en stor del av våren har PP efterlyst opinionsundersökningar inför EU-valet. När de nu har börjat droppa in, så är tydligen kontentan att man bör ignorera dem. Kul. Ett genomsnitt av alla mätningar under maj månad landar för PP:s del på ca 2,5 %. Realistiskt sett hamnar valresultatet någonstans runt 2-3 %, knappast mer. Men man kan ju alltid hoppas på felmarginalen.

  Kommentar av Lars B — 23 maj 2014 @ 9:46

 2. Hej Lars

  Har du några källor på att PP eftersökt opinionsundersökningar? Jag har inte hört många pirater som efterlyst dem…

  I verkligheten är det inte i allmänhet partier utan ”gammelmedia” som beställer nämnda undersökningar och det är du säkert fullt medveten om också.

  Du borde också vara medveten om mediebevakningens fokus och att många medier i många fall medvetet frusit ut PP under våren.

  Kommentar av gurrfield — 23 maj 2014 @ 10:12

 3. Lars B: Så här nära inpå valet finns det bara en opinionsundersökning som är relevant och det är den som görs direkt i vallokalen på valdagen. Dessutom, Sifos mätning är viktad mot riksdagsresultatet – där PP fick 0.69% av rösterna. En stor felmarginal med andra ord.

  Det enda jag kan tänka mig kan ha skapat rabalder är Anna Trobergs finger mot SDs valaffischer, men, är det verkligen så många SD-anhängare som kan tänka sig rösta pirat istället? I så fall är demokratin här i Sverige betydligt värre än jag först anade.

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 23 maj 2014 @ 10:17

 4. ”Men de här siffrorna är inte pålitliga alls, så vi behöver inte bry oss.”

  Nej givetvis är bara siffror som pekar på bra resultat för PP pålitliga. Dessutom är data för dagens undersökningar insamlade innan utfrågningen i tv av Christian så det här är sannolikt siffror åt det optimistiska hållet.

  Men om bara ett par dagar har vi facit och då får vi se hur brett stöd svenska folket ger åt PP:s snyltarpolitik. Det är för tidigt att blåsa faran över men det ser onekligen bra ut!

  Kommentar av nejtillpirater — 23 maj 2014 @ 11:17

 5. @gurrfield: Kolla in HAX och Annas bloggar och du ska finna att de efterlyst opinionsundersökningar. De har pekat på att PP sannolikt gynnades av dessa mätningar 2009, eftersom väljarna plötsligt fick upp ögonen för en ny uppstickare. Den här gången ser det helt annorlunda ut. Men jag är på PP:s sida och har redan förtidsröstat.

  Christian, ikväll bör du lyfta fram de viktiga omröstningar som stundar under den kommande mandatperioden och att partiet kan göra stor skillnad. Vi vill också gärna se samma hetta som i debatten hos Aftonbladet. Inget allmänt tal om det fantastiska internet, tack. Kommer massövervakningen upp i dskussionen är du en given vinnare. Lycka till!

  Kommentar av Lars B — 23 maj 2014 @ 11:34


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: