Christian Engström, Pirat

23 maj 2014

EU-debatt i SVT1 ikväll fredag 20.00

Filed under: val — Christian Engström @ 16:49

Piratpartiet_500x400px

Ikväll fredag 20:00 startar den stora EU-debatten i SVT1. Toppkandidaterna från alla de åtta partierna som sitter i EU-parlamentet är inbjudna.

När debatten är slut är det 46 timmar kvar tills vallokalerna stänger på söndag kväll. Nu är vi verkligen inne på slutspurten.

Rösta på Piratpartiet i EU-valet som pågår fram till på söndag

11 kommentarer

 1. Bra att se lite känslor när det handlade om datalagringen. Du var tydlig, något man inte kan säga om dom andra partierna. Tydlighet vinner alltid i längden.

  Kommentar av Jens K — 23 maj 2014 @ 20:43

 2. Christian gjorde ett utmärkt jobb. Faktum är att engagement ger ett mycket positivt momentum.

  Men varför ljuga så påtagligt om patenten. Inte har patent hindrat U länder från att utvecklas. Dumheter.Se på Japans utveckling efter världskriget eller Chinas växt från Uland till världens största ekonomi under de senaste årtiondena. Länderna har tack och lov till all teknologi tack vare de patentägande företagen. Skamligt okunnigt.

  Kommentar av rutros — 23 maj 2014 @ 21:12

 3. Christian, grymt bra jobbat. Du ÄGDE debatten när det handlade TTIP och DLD. Jag har sett din insats berömmas långt utanför piratleden. Detta ska du vara otroligt nöjd med. Klarar sig inte PP kvar så har du åtminstone gjort ditt allra bästa. Mer kan man inte kräva. Igen, otroligt bra jobbat!

  Kommentar av Christoffer — 23 maj 2014 @ 21:17

 4. @rutros: 1950-talets Japan växte enormt för att de kopierade amerikanska och europeiska uppfinningar men gjorde de bättre än originalet. Patent var en ickefråga då, speciellt amerikanska patent. 1980 och 90-talets tillväxt i Kina är också byggd på att man ignorerat patent och mönsterskydd samtidigt som man har haft en vedervärdigt billig arbetskraft. Patentregler är i stort sett obefintliga i Kina idag, de som finns efterlevs väldigt dåligt.

  Kommentar av pontus — 23 maj 2014 @ 21:19

 5. statsvetaren Jonas Hinnfors

  ”– Om man accepterar att Piratpartiet är snäva i sina frågor så är Christian Engström väldigt skicklig, säger han.”
  http://www.expressen.se/nyheter/val2014/statsvetaren-de-var-bast-i-slutdebatten/

  Sug i dig!

  Kommentar av Jens — 23 maj 2014 @ 22:14

 6. Bra jobbat, Christian. I den efterföljande webbsändningen presenterade SVT:s experter statistik som visade att du och Isabella Löwin la beslag på förstaplatsen när det gällde antal attacker mot politiska motståndare. Lars Adaktusson uppgav att han trodde att en viss Engström druckit för många koppar kaffe före sändning. Ett gott betyg med andra ord.

  Kommentar av Lars B — 23 maj 2014 @ 22:28

 7. @ Pontus
  Visst har man kopierat produkter, men främst icke patenterade, eftersom exportvärlden skulle vara stängd för patenterade produkter. Hur kan du inbilla dig att patentinnehavaren skulle tillåta import? ? Vad är det för naiv tanke att USA och Europa skulle strunta i sina patenträttigheter på 50 talet. Nej sanningen är att man givetvis betalade sina licenser och givetvis förbättrade produkten med egna uppfinningar. Det är ju exporten som har lyft länderna ur fattigdommen eller hur. Du har inte förstått att det främst är dotterbolag/legotillverkning åt västföretagen som har gett den enorma utvecklingen i t.ex China. China söker idag flest patent i världen – knappast ett tecken på att man ignorerar patent.
  Du har gått på piratpartiets propaganda till exempel Christians påstående att patentkostnaden för mediciner skulle spränga budgetramarna för sjukvården. Sanningen är att kostnaden för patenterade mediciner i sverige sjunker sedan 5 år tillbaka.
  Läs på vad forskningen och biståndsorganisationerna säger.

  Kommentar av rutros — 23 maj 2014 @ 23:19

 8. @rutros
  Så du menar – på fullt allvar – att Afrika vinner på att t.ex AIDS mediciner är skyddad och därmed svindyra? Snacka om cyniskt.
  På vilket sätt skulle utvecklingen i fattiga länder hämmas om deras företag kunde tillgodogöra sig ny teknik utan att ta hänsyn till patent?

  Kommentar av JohJoh — 23 maj 2014 @ 23:34

 9. @rutros: Under 1950 och 60-talet var patent inte lika centrala som de verkar ha blivit idag. Antalet giltiga patent var betydligt färre än idag och de följdes inte upp lika hårt. Japanerna var snabba att bygga transistor-baserade grejor för gemene man trots att kisel-transistorn var patenterad och de gjorde en stor andel av sin ekonomiska comeback på att bygga och exportera sådana apparater. Visst förekom patentstrider och visst hindrades japanska exportvaror från att komma till Usa men den ekonomiska marknaden var ju i Europa… Och nej, japanerna betalade under 1950 och större delen av 1960-talet inga patent licenser. Kina är en lite annan historia, jag var i Peking 1989, 2003 samt 2009 och deras inhemska marknad flödar över av välgjorda kopior av de flesta av västvärldens prylar, så nej patent är inte så viktiga i den inhemska marknaden. De är dock brutalt duktiga på att försvara sina patent internationellt.

  ”Sanningen är att kostnaden för patenterade mediciner i sverige sjunker sedan 5 år tillbaka.”

  Och om vi undersöker den sanningen så ser vi att kostnaden sjunker för att patenten gått ut och det finns flera fullgoda alternativ.

  Jag är inte emot patent i sig, jag är emot hur vi använder oss av begreppet verkshöjd. Som 14-åring skrev jag ett program som inte kunde skickas till Usa för det bröt mot flera amerikanska mjukvarupatent, som 16-åring ansökte jag om mitt första patent, som 20-åring blev jag stämd för patentintrång. Intrånget bestod i att jag använt M4-gängor, hade jag använt M6 hade jag inte kunnat bli stämd. Patentmarknaden är sjuk och behöver en rejäl reform. Man bör inte som i Usa få patentera DNA, mjukvaror, affärsflöden och teoretiska modeller. Man bör däremot få patentera innovationer men licenstagare ska inte inte få hindras att vidareutveckla dem till något bättre och man ska aldrig hindra någon från att bli licenstagare. Kostnaden för licenserna måste kunna överklagas så patenterade mediciner kan produceras även i Afrika så folk har råd med mediciner, gördor som patenteras för att vara starkare än naturens egna grödor måste regleras hårt, man bör inte kunna stämmas för patentintrång för att man odlar grödor eller lämnar blod. Det amerikanska patentsystemet är sjukare än vårat och vårat är absolut inte friskt!

  Kommentar av pontus — 24 maj 2014 @ 9:18

 10. @ Pontus
  Även jag är bosatt i sydostasien och har de sista åren på nära håll sett vad som händer. Jag kan försäkra dig att patent på intet sett har hindrat den ekonomiska utvecklingen såsom Christian påstår. Sedan så är ju kopiorna inte nödvändigtvis patenterade utan det handlar främst om varumärken och design, som ju har evigt skydd. Jag delar inte alls din syn att patent inte skulle bevakas lika intensivt på 50 talet – det är en myt. Beträffande transistorn så är princippatenten från 30-talet och många modifieringar utvecklades parallellt. Man kunde nog inte stoppa japanerna legalt.

  Min poäng är att historien visat att patent på intet sätt hindrat teknikspridning till gagn för folket.

  Så kommer då det klassiska argumentet om AIDS mediciner, som ju utan patentsystem inte skulle ha funnits alls. Jag är den första att hålla med om att beslag av medicin i transit som har förekommit är ett brott. Det är ju ett moment 22 att om läkemedelsutvecklingen saknar patentskydd kan marknaden inte investera i utvecklingen och när läkemedele väl finns är det ett moraliskt problem att man inte kan behandla folk som inte kan bidra till finansieringen. Vi måste solidariskt bära även de fattigastes del av utvecklingskostnaden. Det finns förslag om alternativa kompletterande finansieringsmetoder.

  Just så sanningen är att Christians påstående saknar grund i verkligheten. Det är ju det som är det positiva med patentsystemet att det effektiva skyddet för mediciner endast handlar om ca 10 år i praktiken. Sedan övergår kunskapen till det allmäna och bolagen har fått igen sin investering och risk. Det är en del av systemet att kostnaden för patenterade läkemedel aldrig kan skjuta i höjden såsom Christian har påstått. Det är för övrigt nära exakt samma princip som piratpartiet föreslår att skall gälla för upphovsrätten

  Vad gäller mjukvarupatenten och det övriga du nämner så delar jag helt piratpartiets hållning. De utgör ingen stimulans för utvecklingen och skall bekämpas.

  Jag tror faktiskt att vi står närmare varandra än vad det tycks. Patentsystemet måste hela tiden trimmas för att fullgöra sin funktion som stimulans för riskfylld teknisk utveckling

  Kommentar av rutros — 24 maj 2014 @ 19:08

 11. @Lars B

  ”I den efterföljande webbsändningen presenterade SVT:s experter statistik som visade att du och Isabella Löwin la beslag på förstaplatsen när det gällde antal attacker mot politiska motståndare. Lars Adaktusson uppgav att han trodde att en viss Engström druckit för många koppar kaffe före sändning. Ett gott betyg med andra ord.”

  Det kanske är ett gott betyg i de egna piratleden men för övriga var det nog negativt, det är med att Adaktusson skulle komma från gatan var extremt amatörmässigt för en person som suttit 5 år i EU-parlamentet och har ambitioner att sitta kvar. Jag trodde innan debatten att Adaktusson inte skulle gå fram i rutan men jag blev överraskad över hur duktig han var, saklig, kompetent. Christian försökte tvinga in piratperspektivet med skohorn överallt oavsett om det passade eller inte och gav ett labilt intryck som snarare avskräcker presumtiva piratröster från tveksamma personer. Men snart har vi facit, då får vi se vem som fick rätt…

  Kommentar av nejtillpirater — 25 maj 2014 @ 16:14


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: