Christian Engström, Pirat

22 maj 2014

Alliansen kränker de mänskliga rättigheterna med massövervakningen

Filed under: datalagringen — Christian Engström @ 10:43
Se klippet där jag kritiserar regeringen för att den medvetet fortsätter kränka de mänskliga rättigheterna (2 min)

Se klippet där jag kritiserar regeringen för att den medvetet fortsätter kränka de mänskliga rättigheterna (2 min)

Igår ordnade Aftonbladet en väldigt lyckad debatt mellan partiernas toppkandidater i EU-valet.

Du kan se hela debatten här (1 tim 38 min)

Datalagringen var en av frågorna som kom upp i debatten. Jag påpekade att trots att EU’s högsta domstol har sagt att datalagringsdirektivet kränker de mänskliga rättigheterna, vägrar den svenska Alliansregeringen att upphävs lagen i Sverige.

Istället har de tillsatt en utredning som ska komma med ett första utlåtande två veckor efter EU-valet, och vara helt färdig två veckor efter riksdagsvalet i september.

Trots att domstolen konstaterat att datalagringen bryter mot de mänskliga rättigheterna fortsätter Alliansen kränkningen, och hoppas på att debatten ska ha lagt sig till efter valet.

Det är vidrigt.

Se klippet där jag kritiserar regeringen för att den medvetet fortsätter kränka de mänskliga rättigheterna (2 min)

…………

Läs kommentarer om Aftonbladets debatt: Henrik Alexandersson, Mattias Svensson,

Annonser

3 kommentarer

 1. Bra jobbat! Debatten om datalagringen var stark, även om det var Peter Eriksson (MP) som fick den mest dräpande repliken: Om nu alla är emot datalagringen, varför är den lag då?

  Kommentar av Johan Tjäder — 22 maj 2014 @ 10:48

 2. Jobben är den stora frågan för alla – ung som gammal. Det vore bra om det kunde komma fram starkare hur avgörande PP:s linje är för jobben. Debattmässigt är det faktiskt viktigare än massövervakningen, även om den kan bli en stor fråga även i andra debatter.

  Nättjänster har frigjort en massa resurser hos företagen. Bankerna behöver inte sitta och knappa in avier. SJ har knappt några biljettluckor kvar. Försäkringskassan kommunicerar via appar. Det skapar energi för nytt jobbskapande. Men regeringens bredbandsvision är för vek. Europa måste vara den mest uppkopplade kontinenten och inga företag ska därför få styra hur Internet ska fungera. Inga snöda vinstintressen får tillåtas boxa in Internet till att bli en underhållningsmaskin. Det är viktigare än så. EU har dubbelt så många invånare som USA. Vi borde ha dubbelt så mycket bättre förutsättningar för att bli en plattform för nya globala företag som drar in vinst till Europa.

  Kreativitet är nyckeln till de nya jobben. Europa måste ha världens mest kreativa befolkning. Unga människor måste få chansen att växa upp i en kreativ miljö och då måste de få dela med sig och utbyta erfarenheter, utan att själlösa företagsjurister kommer och gör privata husrannsakningar hos barnfamiljer. Smaka på det ”privata husrannsakningar hos barnfamiljer” – så långt har det gått. I en tid då vi borde uppmuntra alla att söka nya kontakter och bredda sig.

  Man måste kunna få lansera sina idéer utan att behöva vara rädd för att bli stämt för patentintrång. Många idéer blir aldrig till verklighet enbart för risken att se hela sin investering bränd på rättegångar. Samtidigt vet vi att patent inte skyddar den lilla aktören. Storbolagen de tar för sig och vet att nästan ingen vågar bråka. Alla hinder för innovation måste bort. Andra mekanismer för att ersätta uppfinnare kan diskuteras, men det får inte bli genom att andra hindras föra utvecklingen vidare.

  Kommentar av Johan Tjäder — 22 maj 2014 @ 11:05

 3. Johan Tjäder: Jag gillar vad du säger. Vettig och konkret kritik. Inte som NTP som bara spyr galla

  Kommentar av Brooke — 24 maj 2014 @ 0:27


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: