Christian Engström, Pirat

20 maj 2014

Christian Engström i Toppkandidaterna ikväll tisdag 20.30 i SVT2

Filed under: val — Christian Engström @ 15:47

I kväll medverkar jag I SVT:s Toppkandidaterna.

Du kan se programmet live klockan 20.30 i SVT2 eller på SVT Play.

Läs SVT’s intervju med mig inför kvällens utfrågning.

12 kommentarer

 1. Det var ett underhållande program men som jag uppfattade det var detta dödsstöten för PP i EU-valet, det gick minst sagt dåligt för Christian i och med att han inte kunde eller inte ville svara på relevanta frågor.

  På frågan om hur författarna skulle få betalt om fildelningen gjordes helt fri kunde han inte svara trots att frågan ställdes om massor av gånger. Argumentet att intäkterna för branschen som helhet ökat de senaste åren är helt irrelevant för det hjälper inte den enskilde författaren alls. PP har uppenbarligen ingen lösning på detta.

  Sen var det komiskt med frågan om Holland skulle få exportera marijuana till Sverige på samma sätt som att han vill att Sverige ska få exportera snus till andra EU-länder. Hans personliga åsikt efterfrågades upprepat men han kunde/ville inte svara, det liknade Maud Olofssons hantering av Nuonaffären i KU och hennes vägran att svara på konkreta frågor i Aktuellt. På slutet fick man dock intrycket att han gav med sig och indirekt svarade ja men det uttalades aldrig explicit.

  Tyvärr Christian, det gick mycket, mycket dåligt denna gång. Godnatt.

  Kommentar av nejtillpirater — 20 maj 2014 @ 21:10

 2. @nejtillpirater

  Jag är inte ett dugg förvånad över att du tycker så, men riktigt så illa tycker inte jag att det var.

  Kommentar av Johan Tjäder — 20 maj 2014 @ 22:00

 3. Synd att det hängde upp sig lite om fildelningen. Det är inte så lätt att stå i direktsändning. I amerikanska serier brukar man se kandidater öva genom att bli pepprade med frågor från alla vinklar för att se om de kan leverera ett tio-sekunders svar på allt.

  Det finns forskning som pekar på att den som delar ofta, också är beredd att betala mer för sin kulturkonsumtion. Den som delar mycket film går i allmänhet oftare på betalbio. Den som delar mycket böcker lär också vara den som oftast går och köper böcker.

  I fråga om marijuanaexport så är forskningsläget så mycket klarare för snus att man klart kan säga att det är en fördel att tillåta export av snus. På samma sätt kan man inte utesluta att man kommer dithän även med marijuana, men där är vi inte idag.

  Kommentar av Johan Tjäder — 20 maj 2014 @ 22:09

 4. Jag tycker egentligen att du redan hade svarat på varför det är mindre komplicerat att snus borde få exporteras/importeras/produceras inom EU. Det är bättre att folk snusar än röker – och ”kan” man inte sluta röka så är det ändå en rimlig chans att man byter cigaretterna mot snuset.
  Om det visat sig att det var lika stor chans att brukare av narkotika byter heroin mot marijuana så tror jag frågan om vi skulle tillåta import varit mycket enklare att besvara.

  Sedan kan ju jag personligen tycka att vi redan borde ha en laglig inhemsk produktion av marijuna att erbjuda exempelvis MS-sjuka och kanske till och med gå längre än så för att slå undan benen på de kriminella ligor som redan nu tjänar pengar på brukare… men det är ju en annan fråga.

  Kommentar av mtm — 20 maj 2014 @ 22:49

 5. @mtm
  Det är inte något konstigt med att narkotikaklassade preparat säljs som läkemedel. T.o.m. amfetamin kan användas i svåra fall av ADHD.

  Helt legaliserad kanske den inte blir, marijuanan, men kan man bevisa klara medicinska effekter så torde det på sikt leda till att den börjar inkluderas i läkemedel.

  Kommentar av Johan Tjäder — 21 maj 2014 @ 0:00

 6. En annan vinkel in i slutdebatterna:

  Så krossades EU-drömmen

  Europaparlamentets hantering av eurokrisen har varit under all kritik och har lämnat medborgarna i sticket.

  ”EU-parlamentet, som ska skydda demokratin överlämnade helt enkelt sina väljares makt till en liten grupp teknokrater. De stora partigrupperna i parlamentet var helt överens, socialister, kristdemokrater och liberaler.”

  För ett EU-kritiskt parti borde det vara naturligt att riktiga kritik mot den majoritet i parlamentet som låtit detta ske. 1000 miljarder euro kunde ECB ge till bankerna mot låg ränta för att de skulle kunna tjäna pengar på mellanskillnaden. Hur kan det vara något annat än en illegitim statssubvention till bankaktiebolag? ”Omoraliskt” som riksgäldsdirektören och förre moderatledaren Bo Lundgren uttrycker det.

  Man skulle ha erfordrat kommissionen att lägga fram förslag för att lösa eurokrisen i stället för att låta Merkel och Sarkozy hålla i taktpinnen.

  Man kan tycka att valutaunionen är ett feltänk. Men den finns och då ska den styras demokratiskt, och detta angår oss svenskar även om vi inte använder euron. Ty vi är beroende av att folk i Europa har jobb och kan köpa det vi producerar. Vi har också fått vara med om att få betala för Kommissionens tafatthet.

  Kommentar av Johan Tjäder — 21 maj 2014 @ 9:25

 7. Frågan om snus/marijuana var felställd. Att exportera snus till EU är absolut inte att introducera en ny drog i övriga länder så som de försökte få det till. Tobak/nikotin är redan tillåtet i alla EU-länder. EU ska alltså helt enkelt bara låta bli att bry sig om man röker tobaken eller stoppar den i munnen. Speciellt som det senare är mycket mindre skadligt.

  Kommentar av Tobbe — 21 maj 2014 @ 11:06

 8. […] var det utfrågning av Christian Engström inför EU-valet i svt2, då blev det mycket tydligt vilken misslyckad argumentation man för och Christian Engström […]

  Pingback av Om Piratpartiets misslyckade politik för en reformerad upphovsrätt | Nej till pirater och Piratpartiet — 21 maj 2014 @ 16:55

 9. Jag trodde att kärnkraften var med i PP:s breddning. De gröna är allt annat än gröna i den här frågan. Det enda som ersätter kärnkraften är kol, olja och gas. Förutom vattenkraft, men det är de ju också emot att bygga ut, och biokraft, som bränslet är begränsat till.

  Sol-, och vindkraft ger bara ström när solen lyser och vinden blåser, och elnätet kan inte lagra ström. Jag är intresserad av frågan och har pratat med folk som förstår den, sol- och vindkraften måste ha s.k. ”reglerkraft” att skarva i med när det slutar blåsa och solen går i moln. Det måste vara kraftslag som går att reglera, d.v.s. vattenkraft, kärnkraft, biomassa (trä, avfall etc.), kol, olja eller gas.

  Kommentar av Ano Nym — 21 maj 2014 @ 21:19

 10. Christian, jag har hört att du fått mycket beröm för din insats i flerparti-debatten ikväll. Bra jobbat!

  Kommentar av Christoffer — 21 maj 2014 @ 22:11

 11. Jävligt bra jobbat i aftonbladets debatt. Tydligt att PP behövs och levererar. Nu vill alla vara piratpartister men inget slår originalet!

  Kommentar av Tobbe — 22 maj 2014 @ 7:28

 12. En sak som kanske kan påpekas är att piratpartiet inte bara är emot innehåller, eller delar av innehållet, i TTIP, utan även principen för hur det förhandlas fram, utan insyn eller mandat från EU-parlamentet. Övriga partier verkar bara på sin höjd kritisera innehåll i avtallet.

  Kommentar av pwq — 22 maj 2014 @ 13:49


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: