Christian Engström, Pirat

16 maj 2014

3,9% för Piratpartiet — nu är segern inom räckhåll!

Filed under: val — Christian Engström @ 8:06
Läs mer hos Sveriges Radio

Läs mer om undersökningen hos Sveriges Radio

Piratpartiet får 3,9% i en opinionsundersökning inför EU-valet gjord av Novus för Sveriges Radio.

Vi kommer lyckas bli omvalda!

Vi vet att vi är bra på att spurta i EU-val. När vi blev invalda i EU-parlamentet 2009 var det på samma sätt. Det var i slutet av valrörelsen som vi gick som allra bäst.

Valdeltagandet är nyckeln till om vi kommer göra ännu ett succéval den här gången. Den här opinionsmätningen visar att vi är på gränsen till 4%-spärren, och ökande. Men hur positiv den än är, är det bara en opinionsundersökning.

Det är valresultatet som räknas och ingenting annat. Om alla som tycker som Piratpartiet faktiskt går och röstar, då kommer vi bli omvalda så det dånar om det. Men bara då.

Vi har all anledning att tro att våra väljare kommer att rösta i högre grad än andra partiers. Piratpartiet går till val på frågor som faktiskt bestäms av EU. Vi har visat att vi kunnat leverera resultat i EU-parlamentet, och vi vet vad vi vill göra nästa period för att försvara friheten på nätet och reformera upphovsrätten.

Vi ställer upp i EU-valet för att vi vill sitta i just EU-parlamentet. Vi ser inte det här valet som en generalrepetition inför riksdagsvalet, till skillnad från de flesta av de andra partierna.

Nu hänger allt på att vi alla tillsammans kan göra en slutspurt som får så många som möjligt av dem som tycker Piratpartiet har rätt att verkligen gå och rösta.

Jag kommer bli utfrågad i P1 Morgon på måndag nästa vecka, och i SVT’s Toppkandidaterna på tisdag kväll. Fredag kväll i valveckan går den stora slutdebatten mellan toppkandidaterna för partierna som sitter i EU-parlamentet idag.

Vi kommer alltså få en hel del högprofilerad medverkan i media under valveckan. Men media är bara det näst bästa sättet att få någon att gå och rösta. Det allra bästa sättet är personlig kontakt.

Prata om Piratpartiet på jobbet, i skolan, med afk-kompisar och i alla sociala medier där du känner dig hemma. Röster vinner man en och en. Segern hänger på att vi alla gör vad vi kan för att ge det där lilla extra den sista veckan.

Segern kommer inte komma av sig själv. Men nu vet vi att den är inom räckhåll.

Förtidsröstningen pågår redan, så gå och rösta idag om du inte redan har gjort det. Och ägna sedan den sista veckan fram till valet åt att tjata på alla du känner att gå iväg till vallokalen och lägga rösten på Piratpartiet. Bästa argumentet för att gå och rösta?

I soffan kan ingen höra dig skrika. Men i vallokalen är du en superhjälte som kan rädda världen!

3,9% är energikicken vi behövde just nu. Nu tar vi dom!

Läs mer hos Sveriges Radio

Läs också Anna Troberg (PP),

10 kommentarer

 1. […] | Christian Engström | Ledningsbloggen […]

  Pingback av Piratpartiet får 3.9% inför EU-valet | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 16 maj 2014 @ 8:10

 2. En stor skillnad är att som etablerat parti så får man sina valsedlar utlagda i vallokalen. Allt fler väljare är osäkra ända in i båset och kan därför impulsrösta när de ser valsedeln ligga där.

  Kommentar av Johan Tjäder — 16 maj 2014 @ 9:18

 3. Jag har aldrig tvivlat på att Piratpartiet blir omvalt. Frågan har alltid varit hur många MEP.

  Sedan tror jag det kan vara bra att påpeka för väljarna att om man ångrar valet man gjorde i förtidsröstningen så kan man alltid gå till vallokalen och lägga en ny röst, förtidsrösten kastas då. Jag tror få vet om det, och om någon känner sig lurad av pga. tricksande eller ny information är det nog uppskattat, kanske: ”Läs Snowdens bok och kom ihåg att du kan ändra din förtidsröst i vallokalen på valdagen om du vill.”

  Kommentar av pwq — 16 maj 2014 @ 10:14

 4. I Lunchekot uppgav man felaktigt att PP ser ut att kunna behålla “sitt enda mandat i EU-parlamentet”. Bättre koll har man tydligen inte. Därefter kommenterade EU-reportern Herman Melzer opinionssiffran på följande sätt: “Det här är väldigt oväntat, säkert både för de själva och för omgivningen”.
   Reply

  Kommentar av Johan T — 16 maj 2014 @ 15:21

 5. Ser på EU-duellen hos DN. Det kan vara viktigt att understryka att ingen ledamot röstar som man egentligen vill, utan man är lojal med gruppen för det mesta. Den enda skillnaden är att PP inte låtsas om att man är överens.

  Kommentar av Johan Tjäder — 16 maj 2014 @ 17:19

 6. Flyger hem från sydostasien för att lägga min röst och tror mig att genom övertalning kunna fixa 5 till.

  Kommentar av rutros — 16 maj 2014 @ 18:22

 7. […] 3,9 % för Piratpartiet – nu är segern inom räckhåll (Christian Engström, Pirate MEP) […]

  Pingback av Free and thinking » Det ser ljust ut för Piratpartiet inför EU-valet - IDG.se - Störst på it-nyheter — 17 maj 2014 @ 7:13

 8. #PWQ, jag sände detta till ekot:

  Hallå, vad är det här?! Hörde inte själv, men är det sant? Här betalar man licens för att få insatt och opartisk information….förutom okunskapen, om man vill veta vad partier tycker om sina opinionssiffror brukar man fråga dem…… Surprise: Vi pp-diggare har alltid trott på att det skulle lossna när vi syns ändå så lite, trots försvunna partiledardebatter, grava sammanblandningar med riksdagsvalet etc…Alltså: stämmer det följande?.

  ” I Lunchekot uppgav man felaktigt att PP ser ut att kunna behålla “sitt enda mandat i EU-parlamentet”. Bättre koll har man tydligen inte. Därefter kommenterade EU-reportern Herman Melzer opinionssiffran på följande sätt: “Det här är väldigt oväntat, säkert både för de själva och för omgivningen”

  Kommentar av onkel a — 18 maj 2014 @ 0:06

 9. fel, det var #Johan T jag ska tacka..

  Kommentar av onkel a — 18 maj 2014 @ 0:07

 10. Inledningen till den svenska översättningen av Greenwalds Snowden-bok kan läsas som smakprov här: Storebror ser dig : Edward Snowden och den globala övervakningsstaten

  Inledningen är närmast en reklamfolder för att rösta på piratpartiet… Glöm bara inte att påpeka att det finns massiva mängder läckta officiella dokument och en politisk flykting som styrker innehållet. Kan det gå att få ut särtryck av detta i folderformat för att sprida på gator och torg, måhända?

  Kontentan är nämligen enkel, en röst på ett etablerat parti är en röst på fortsatt ansvarslöshet och korruption. (De som drivit fram NSA riskerar knappast några stora kosekvenser, alla med makt är för insyltade, hanteringen av Snowden visar med all tydlighet på problemet.)

  Men de för de flesta måste nog informationen nog lite motvilligt tryckas på dem, för det är alltid jobbigt att inse att man är lurad och behöver tänka om. Därför är en papperskopia bra, om ämnet är intresant blir den antagligen lläst förr eller senare, i små eller stora bitar.

  Kommentar av pwq — 18 maj 2014 @ 12:29


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: