Christian Engström, Pirat

15 maj 2014

Skandal att regeringen stoppar Edward Snowden på Stockholm Internet Forum

Filed under: Edward Snowden — Christian Engström @ 17:52

Pressmeddelande från Piratpartiet:

Det är en skandal att regeringen stoppar Edward Snowden från att medverka på Stockholm Internet Forum

-Det är en regelrätt skandal att regeringen stoppar NSA-whistleblowern Edward Snowden från att delta på Stockholm Internet Forum. Detta säger Christian Engström, som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

-Stockholm Internet Forum är en av världens viktigaste konferenser om internets öppehet och frihet. Därför är det mycket anmärkningsvärt att regeringen stoppar den person som avslöjat den globala massövervakningen från att delta. Det är uppenbart att regeringen fruktar hans avslöjanden om amerikanska NSA och svenska FRA, säger Christian Engström (PP).

-Det är också värt att notera att man stoppat Glenn Greenwald, vars bok om massövervakningen just nu har släppts över hela världen. Stockholm Internet Forum kommer att diskutera rätten till privatliv och datainsamling. Att då säga nej till just den person som vet mest om dessa saker är löjeväckande, säger Christian Engström (PP).

Stockholm Internet Forum arrangeras av regeringen och .SE-stiftelsen. Enligt tyska nätmedia föreslog stiftelsen bland andra Edward Snowden, Glenn Greenwald, nätaktivisten Jacob Appelbaum och The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger som talare. Ingen av dessa finns dock kvar på listan över talare, efter att den passerat svenska Utrikesdepartementet. Som förklaring säger UD att man strävar efter en balans mellan olika bakgrunder, kulturer och åsikter.

Läs mer på Cicero.de: http://www.cicero.de/weltbuehne/conference-internet-freedom-swedish-foreign-ministry-prevents-snowdens-invitation/57582

-Edward Snowden har avslöjat att svenska FRA har ett nära samarbete med den amerikanska spionorganisationen NSA och brittiska GCHQ. Svenska och brittiska regeringen stoppade förra sommaren EU från att tala allvar med USA om massövervakningen. I Europaparlamentets utfrågningar om massövervakningen vägrade svenska FRA och brittiska GCHQ att komma och svara på de folkvaldas frågor. Man behöver inte vara raketforskare för att ana ett mönster. Och nu stoppar alltså regeringen världens ledande experter på massövervakning från att delta på en av de viktigaste konferenserna om internets öppehet och frihet. Det är helt uppenbart att regeringen har saker att dölja, säger Christian Engström (PP).

-När det gäller massövervakningen är den svenska regeringen en del av problemet. Den står på amerikanska NSA:s sida, inte folkets, avslutar Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

Annonser

6 kommentarer

 1. ”När det gäller massövervakningen är den svenska regeringen en del av problemet. Den står på amerikanska NSA:s sida, inte folkets, avslutar Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.”

  Regeringen är tillsatt av våra folkvalda, den står givetvis på folkets sida. Men det finns många olika intressen att bevaka, exempelvis rikets säkerhet. Givetvis ser man till folkets bästa även om varje enskilt beslut av den enskilde inte uppfattas så. I den mån man skulle bryta mot lagar, medvetet eller omedvetet, så är detta givetvis oacceptabelt.

  Ingen vill ha mer övervakning än nödvändigt men vi gör olika bedömningar om var nivån bör ligga. Man kan tycka att det är integritetskränkande att bli stoppad i en nykterhetskontroll, fast man anser sig vara helt oskyldig och aldrig kört under påverkan av alkohol. Men för folkets bästa anser man att sådana kontroller är nödvändiga för att kunna stoppa några rattfyllerister och motverka att det blir för många sådana i trafiken. Givetvis kan man behöva liknande åtgärder på internet och utan att man ska behöva se det som kränkande. Nödvändig övervakning (enligt lagbeslut fattade i demokratisk ordning) är kränkande bara om man väljer att se den så eller är kriminell och ser en risk att bli upptäckt och bestraffad.

  Kommentar av nejtillpirater — 15 maj 2014 @ 19:01

 2. @Ntp

  Och därför bör ingen information som inte passar regimen framföras på Stockholm Internet Forum, eller? Det hade väl varit guld att få höra bägge sidor?

  Kommentar av Smen — 15 maj 2014 @ 21:36

 3. nejtillpirater:

  NSA är inte regeringen.

  ”I den mån man skulle bryta mot lagar, medvetet eller omedvetet, så är detta givetvis oacceptabelt.”

  Problemet är just informations-assymetri. NSA har ett sådant informationsövertag så att alla lagväktare har mycket liten chans att sätta fast dem. Det måste vara en kriminell organisations högsta önskan att få in ett par fötter i NSA.

  Jag vet inte vad nejtillpirater gör för personliga och intima saker i sin bil, men mycket av aktivitet och kommunikation på nätet är av privat natur och där ska man kunna ha en ”rimligt antagande att få vara ifred” eller hur det står på engelska. Jag har fortfarande inte hört eller läst om någon som hamnat i rullstol efter en internetporrolycka eller nån som dött i en fildelningsolycka. Det skulle väl vara om de är så ansvarslösa och aningslösa om de surfar porr eller facebook samtidigt som de försöker köra bil isåfall, åtm. facebook har ju visat sig livsfarligt i trafiken.

  Kommentar av gurrfield — 16 maj 2014 @ 8:54

 4. Finns det någon möjlighet att snabbt få ihop pengar och organisation till en paralell tillställning samtidigt som SIF eller direkt efter, med en föreläsning eller paneldiskussion av en del av de förbjudna gästerna? När regeringen sätter fokus på övervakningen genom en sådan uppenbar blockering av meningsmotståndare så vore det ju synd att inte utnyttja det tillfället. Det vore väldigt intressant att låta Applebaum ge delar av sin ‘To Protect and Infect’-föreläsning från senaste Chaos Communication Congress inför en sal full av svenska journalister, eller att låta Rusbridger berätta i detalj om hur GCHQ försökte blockera deras publiceringar.

  Kommentar av Lars — 16 maj 2014 @ 11:58

 5. Kan ju lika gärna lägga ner Stockholm Internet Forum nu då, detta är ju pinsamt för Sverige.

  Kommentar av Torbjörn — 17 maj 2014 @ 2:34

 6. Jag trot nejtillpirater jobbar för FRA, eller så är han ett troll.

  Kommentar av Torbjörn — 17 maj 2014 @ 2:36


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: