Christian Engström, Pirat

6 maj 2014

Oacceptabelt att USA försöker tysta europeisk debatt om Snowden

Filed under: Edward Snowden — Christian Engström @ 14:58
Läs mer hos Der Spiegel (på engelska)

Läs mer hos Der Spiegel (på engelska)

Om tyska politiker eller diplomater gräver för mycket i Edward Snowdens avslöjanden om den amerikanska massövervakningen, då kan de komma att åtalas – i USA. Det samma gäller tyska media.

Denna uppseendeväckande nyhet avslöjas av tyska Der Spiegel.

Naturligtvis gäller hotet även politiker, tjänstemän och media i andra länder. Det gäller svenska riksdagsledamöter lika väl som ledamöter av tyska Bundestag. Och det gäller oss ledamöter av Europaparlamentet. Det gäller DN, SR och Aftonbladet på samma sätt som Der Spiegel. Om vi tar del av hemliga uppgifter från Snowden och fortsätter prata kritiskt om NSA kan vi bli åtalade i USA.

Det är så att man har svårt att finna ord som räcker till. USA ägnar sig åt massövervakning i global skala. Till sin hjälp har de bland andra brittiska GCHQ och svenska FRA. Om vi – folkets valda representanter, lagstiftarna – försöker ta reda på sanningen om detta, då kan vi bli arresterade och åtalade om vi sätter fot på amerikansk mark.

Vi förväntas tiga och se mellan fingrarna vad gäller ett uppenbart övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. Vi förväntas svika våra väljare och våra folk. Vi förväntas skrämmas till tystnad.

Att USA försöker tysta den europeiska politiska debatten och europeisk media är på alla sätt fullständigt oacceptabelt. Att USA försöker skrämma politiker till underkastelse är ett skott mot själva demokratin.

I EU:s stora politiska partigrupper har många redan gjort sitt val. De har valt USA framför de egna medborgarnas bästa. Detta har de visat i praktisk handling, till exempel under Europaparlamentets ufrågningar om massövervakningen.

Detta är fullständigt oacceptabelt.

Tolka nu inte detta som att jag lider av reflexmässigt USA-hat. Sådant är bara tröttsamt. Men de Förenta Staterna måste bedömas utifrån sina handlingar. Och här har de gått långt över gränsen.

USA skall vara våra vänner, inte våra herrar.

Detta är något att tänka på när vi nu skall välja ett nytt Europaparlament. Det gäller att rösta på politiker som står på folkets sida. Politiker som står upp för demokratin och för de mänskliga rättigheterna. Politiker man kan lita på.

Det finns ett svenskt parti vars själva grundidé är att ta strid mot övervakningen, kämpa för fri information och för de medborgerliga fri- och rättigheterna. Det är Piratpartiet.

Rösta på Piratpartiet i EU-valet den 7 – 25 maj!

…………

Andra om ämnet: Hax

6 kommentarer

 1. ”Att USA försöker skrämma politiker till underkastelse är ett skott mot själva demokratin.”
  Att genom rädsla försöka påverka andra stater faller ju lustigt nog väldigt nära vedertagen definition på terrorism..

  Kommentar av Fredrik — 6 maj 2014 @ 15:31

 2. ”USA skall vara våra vänner, inte våra herrar.”

  Mycket bra formulerat!

  Kommentar av gurrfield — 6 maj 2014 @ 15:35

 3. Det korrekta vore att låta hela EU-parlamentet, eller utskott som USA har stort intresse av att förhandla med, ta del av Snowdens hemliga material för att tvinga ut USA på banan.

  Detta kan också vändas som en formidabel fråga till övriga EP-kandidater, i stil med: ”Tänker du böja dig för USAs hot och underlåta att ta in Snowdens information om NSAs brott?”.

  Kommentar av pwq — 6 maj 2014 @ 16:16

 4. Vanliga normala amerikaner behöver ta tillbaks sitt fina land, från de som stal det från dem den elfte septembet 2001.

  Kommentar av steelneck — 7 maj 2014 @ 1:03

 5. Läste lite mer om saken. Att USA hotar tysk demokrati på det vis de gör, är faktiskt att snudda vid en krigshandling.

  Kommentar av steelneck — 7 maj 2014 @ 1:13

 6. […] Piratpartiet får min röst detta år och detta i såväl riksdagsval som EU-val. En röst som ges på grund av omtanke om vår demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter. […]

  Pingback av Free and thinking » Ve den europeiska journalist eller politiker som… - IDG.se - Störst på it-nyheter — 7 maj 2014 @ 5:04


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: