Christian Engström, Pirat

4 maj 2014

Debattera direkt med Piratpartiet på nätet istället för i SVT Agenda

Filed under: val — Christian Engström @ 11:24

Idag söndag den 4 maj sänder SVT Agenda en partiledardebatt. Men trots att förtidsröstningen till EU-valet börjar om tre dagar (den 7 maj), och valdagen den 25 maj är om tre veckor, har SVT valt att inte bjuda in Piratpartiets partiledare Anna Troberg.

De andra sju svenska partierna som är representerade i EU-parlamentet idag får visa upp sig i SVT-debatten, men inte Piratpartiet.

Många har påpekat det orimliga i det här för SVT Agenda, men de har meddelat att de struntar i alla invändningar.

Men Piratpartiet finns i allra högsta grad, och vi ställer upp till omval nu i EU-valet. Vi har uträttat massor, men det finns ännu mer kvar att göra.

Nästa mandatperiod kommer en stor reform av upphovsrätten (och därmed en chans att göra fildelningen laglig i hela EU). Vi måste försvara segern om nätneutraliteten. Vi måste sätta stopp för datalagringen som EU’s högsta domstol har förklarat strider mot de mänskliga rättigheterna, men som bland annat Moderaternas grupp i EU-parlamentet verkar vilja fortsätt med ändå. Och vi måste stoppa massövervakningen som både USA’s säkerhetstjänst NSA och våra egna europeiska säkerhetstjänster ägnar sig åt, som vi har lärt av Edward Snowden.

Vi berättar gärna vad vi har gjort och tänker göra i EU-parlamentet, även om SVT vägrar att låta oss delta i debatten hos dem.

Vill du veta vad Piratpartiet har gjort och vad som händer i EU-parlamentet, då är det internet som gäller. Vår partiledare Anna Troberg är tillgänglig och svarar gärna på frågor, idag och alla andra dagar.

Anna skriver:

 • 14:00-17:00 befinner jag mig i Piratpartiets valstuga vid Sergels Torg i Stockholm. Där kommer det att bjudas på politik och kakor. (Japp, we have cookies!) Kom och hälsa på!
 • 18:00-20:00 sitter jag i diverse sociala medier och prata med människor och svara på frågor om allt mellan himmel och jord.
 • 20:00-22:00 kommenterar jag Agendas partiledardebatt via sociala medier och svarar på de frågor som kommer upp i debatten ur ett piratperspektiv.
 • 22:00-22:30 blir det ett eftersnack med mig i sociala medier.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet den 7-25 maj, och vi har bra odds att bli omvalda.

Då är det inte mer än rätt att vår partiledare ställer upp på att ställas till svars, även om SVT Agenda inte tycker det. Men vi har ju dessbättre internet. Så länge nätet fortsätter vara fritt kan ingen tysta oss. Om bara de som redan tycker som vi går och röstar i EU-valet, då kommer vi lyckas bli omvalda så det skräller om det.

Men för att det ska hända måste vi alla hjälpas åt med att prata med dem vi känner, och påminna om att nu är det dags att gå till vallokalen igen för att Piratpartiet ska kunna fortsätta leverera segrar i EU-parlamentet en mandatperiod till.

Läs mer hos Anna Troberg och ta chansen att fråga henne vad du vill.

12 kommentarer

 1. Kommer du kommentera här på bloggen eller har du någon länk dit där du tänker kommentera på debatten ikväll? Jag läser gärna.

  Kommentar av JasX (@JasXSL) — 4 maj 2014 @ 16:33

 2. […] är det partiledardebatt i SVT Agenda, den där debatten som inte ska handla om EU och således fick inte Piratpartiet vara med, men som kommer att handla om EU och vara en formidabel marknadsföringsplattform för det […]

  Pingback av Jag blir hellre överkörd på the High Road än mejar ner andra — 4 maj 2014 @ 16:55

 3. Reblogga detta på Lindmo.

  Kommentar av Lindmo — 4 maj 2014 @ 16:59

 4. […] människor över Internet. Så passa på, ställ frågor och granska Piratpartiet kritiskt. SVT vägrar tyvärr göra det åt dig – deras granskning begränsas till opinionsmätningar och […]

  Pingback av SVT diskriminerar Piratpartiet – prata med oss på Internet istället! | Calandrellas blogg — 4 maj 2014 @ 17:08

 5. ”Agenda” är nu anmält till Granskningsnämnden för radio och tv för otillbörligt gynnande av vissa partier inför EU-valet. Man kan väl inte hoppas på att nämnden hinner fatta sitt beslut innan valets utgång, men ändå.

  Kommentar av Johan Tjäder — 5 maj 2014 @ 0:55

 6. @ Johan Tjäder: OJ. Har du mer information? Jag är intresserad.

  Kommentar av Brooke — 5 maj 2014 @ 1:11

 7. @Brooke
  Ja i korthet går anmälan ut på att oavsett vilka förevändningar som SVT har angivit för att inte ha med Piratpartiet så är det olämpligt att exponera bara sju av åtta partier precis innan förtidsröstningen ska inledas. Mellan 40-50 % av väljarna förväntas rösta i förtid och då duger det inte att hänvisa till en slutdebatt som inträffar då kanske hälften av väljarna redan har tagit ställning.

  Väljarnas ställningstagande grundar sig inte enbart på partiernas position i sakfrågor. Väljarna har blivit allt mer flexibla, särskilt i Europaval, så allmän framtoning och generell politisk läggning spelar roll och med en situation där flera av de deltagande partierna riskerar att hamna under 5 % och därmed inte få mandat så är det mycket olämpligt av SVT att gynna de i riksdagen etablerade partierna genom sina programval. Vill man granska riksdagspartierna finns det gott om tid till det efter 25 maj.

  Så långt anmälan. Jag kan bara tillägga att i veckans stora europeiska tv-sända musiktävling får publiken inte börja rösta förrän alla låtarna spelats, för att inte ordningen ska påverka röstandet i alltför stor utsträckning. På samma sätt bör den huvudsakliga politiska bevakningen alltså vara avklarad redan då förtidsröstningen inleds. SVT verkar leva kvar på 1970-talet i det avseendet.

  Kommentar av Johan Tjäder — 5 maj 2014 @ 9:11

 8. ”Kärnkraften bör avvecklas i Sverige.”
  Miljöpartiet – håller med fullständigt
  Bodil Ceballos – håller med fullständigt.
  Isabella Lövin – håller med fullständigt.
  Karin Svensson Smith – håller med fullständigt.
  Linnéa Engström – håller med fullständigt.
  Max Andersson – håller med fullständigt.
  Peter Eriksson – håller med fullständigt.
  Anwahr Athahb – håller med fullständigt.
  Jakob Dalunde – håller med fullständigt.
  Kurdo Baksi – håller med fullständigt.
  Björn Lindgren – håller med fullständigt.

  Piratpartiet – varken eller.
  Amelia Anderssdotter – ingen uppfattning.
  Gun Svensson – tenderar att hålla med.
  Henrik Brändén – varken eller. Rick Falkvinge –
  håller inte alls med. Nils Agnesson – ingen uppfattning.
  Mattias Bjärnemalm – varken eller.
  Gustav Nipe – håller inte alls med.
  Deeqo Hussein – varken eller.
  Anna Troberg – varken eller.
  Christian Engström – ingen uppfattning.

  Här får jag tyvärr kliva av en röst på PP – BÖR det har ju gällt sen folkomröstningsfusket!

  Kommentar av wennstrombo — 5 maj 2014 @ 15:40

 9. […] Sveriges Television och övriga mediers osmakliga hantering av valdebatter visar på ett etablissemang som agerar allt ohederligare mot väljarna i samma takt och grad som […]

  Pingback av Free and thinking » 2014 är det sannolikt ohederligaste valåret någonsin! - IDG.se - Störst på it-nyheter — 6 maj 2014 @ 5:38

 10. I boken ”Den offentliga lögnen” (1998) skriver Bengt Nerman som slutsats efter 30 års forskning: ”Vad vi kan konstatera är att vi, under de senaste decennierna, har fått en instans i samhället – media – som utan demokratiskt mandat och utan demokratisk insyn fungerar som både polis, åklagare, domare och statskyrka. Och som i basen inte har ett samhälls- utan ett lönsamhetsuppdrag.”

  Det är väl där skon klämmer för upphovs-manna-rättens korporativa lobbyister. PP verkar helt enkelt inte så värst lönsamt i Publicservice-maffians egna ögon. Det tål att tänka på även för pirater när vi till vardags föreställer oss vad slags demokrati vi lever i… och med… inte alls så få fascistiskt korporativa inslag av för-givet-tagen normalitet i extremismens rörelse från mitten av ”den tysta majoriteten”. Vem och i vilkens offentlighet granskas ”den tredje statsmakten”; de sig själva utnämnda ”granskarna” av maktandets utövning ?

  Inte PP, väl ? Spam den som ger sig, heter det ju.

  Kommentar av Nils Tenmann — 7 maj 2014 @ 2:24

 11. […] på morgonens lilla politikfundering detta heta […]

  Pingback av Free and thinking » Liten morgonfundering ett supervalår - IDG.se - Störst på it-nyheter — 8 maj 2014 @ 4:41

 12. Partierna borde sätta mer kompetenta människor i valstugorna.
  Ofta är det sympatisörer snarare än folkvalda och inte insatta i partiprogrammet.

  Kommentar av Fredrik — 12 maj 2014 @ 18:35


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: