Christian Engström, Pirat

23 april 2014

Rapport: Piratpartiet har levererat i Europaparlamentet

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 12:53

 

Ladda ner och läs rapporten (pdf)

Ladda ner och läs rapporten (pdf)

Pressmeddelande från Piratpartiet:

Idag släpper Piratpartiets ledamöter i Europaparlamentet – Christian Engström och Amelia Andersdotter – en rapport som visar vad de uträttat under mandatperioden som gått.

De tre viktigaste segrarna är att ACTA-avtalet besegrades, att parlamentet ställt sig bakom principen om nätneutralitet och att Europaparlamentets gröna grupp har antagit Piratpartiets program för en reformerad upphovsrätt.

Piratpartiet har även stärkt ställningen för alternativa licenser som Creative Commons; stärkt skyddet för personuppgifter i EU:s nya dataskyddspaket; försvarat internetsanvändares rättssäkerhet och skyddat dem mot avstängning från nätet utan föregående rättslig prövning; förbättrat tillgången till böcker för synskadade; tagit strid mot att EU lämnar ut data om våra banktransaktioner till USA – och etablerat ett unikt skydd för yttrandefrihet i varumärkesrätten.

De två ledamöterna har också varit engagerade i många andra frågor som rör internets öppenet, ökad transparens och i Europaparlamentets granskning av massövervakningen.

Som många redan noterat har Piratpartiets strategi – att fokusera på sakfrågor – varit framgångsrik och givit partiet oväntat stort inflytande, för att bara ha två ledamöter.

Enligt den oberoende databasen Political Memory är Piratpartiet bäst bland de svenska partierna på att stödja digitala fri- och rättigheter. Och enligt VoteWatch röstar Piratpartiet i Europaparlamentet sammantaget (även utanför piratfrågorna) mest som de genomsnittliga väljarna önskar.

Piratpartiets parlamentariska verksamhet är ungefär som för ett genomsnittligt svenskt parti, med vissa undantag. Till exempel är Piratpartiet överlägset mest aktivt när det gäller att ställa frågor till EU-kommissionen och ministerrådet.

Christian Engström och Amela Andersdotter har god kontakt med väljarna, till exempel genom sina bloggar. Vad gäller sociala media är Piratpartiet i Europaparlamentet mer än dubbelt så aktivt på Twitter som närmast följande parti.

Rapporten finns som länksatt PDF, med alla referenser, att ladda ner här:
Engstrom_och_Andersdotter_i_Europaparlamentet-Piratpartiet eller
http://www.piratpartiet.se/eu-rapport/Engstrom_och_Andersdotter_i_Europaparlamentet-Piratpartiet.pdf

Rapporten ligger även ute som web-sida, här:
http://www.piratpartiet.se/eu-rapport/index.html

4 kommentarer

 1. Bra jobbat!

  Jag hoppas ni kan kämpa vidare med nätneutraliteten där roaming-avgifterna ju också spelar in. När man är utomlands undrar man ju ibland som konsument om SMS eller mail är billigast. Det är nära nog omöjligt att veta på förhand.

  Kommentar av hogfrog — 24 april 2014 @ 0:40

 2. […] har publicerat en rapport som på ett mycket överskådligt sätt visar vad partiet gjort och åstadkommit i […]

  Pingback av Piratpartiets misslyckande | Upphovsträtan — 24 april 2014 @ 8:47

 3. Sällan hr vi så få att tacka för så mycket!

  Kommentar av piloten — 24 april 2014 @ 11:30

 4. […] Piratpartiet finns i allra högsta grad, och vi ställer upp till omval nu i EU-valet. Vi har uträttat massor, men det finns ännu mer kvar att […]

  Pingback av Debattera direkt med Piratpartiet på nätet istället för i SVT Agenda | Christian Engström, Pirate MEP — 4 maj 2014 @ 11:24


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: