Christian Engström, Pirat

4 april 2014

Förbanna inte näthatet, tänd ett ljus istället

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 9:46

Näthatet är ett problem, och det ska lösas precis som Piratpartiets partiledare Anna Troberg sa i SVT Debatt i diskussionen med Robert Aschberg igår kväll.

 • Allvarliga fall med hotelser och liknande ska hanteras av polisen, inte av lynchmobbar (vare sig i teve eller någon annanstans). I den analoga världen tycker alla det – inte minst Robert Aschberg själv, som under decennier har stått upp för rättsstatens principer i olika sammanhang. Men tyvärr inser inte alla att samma principer måste gälla också i den digitala miljön.
 • Mindre allvarliga fall som inte är direkt brottsliga, men som ändå är otrevliga, ska inte heller bemötas av lynchmobbar. De bekämpar man genom att själv föregå med gott exempel, och inte själv förfalla till samma sorts otrevliga uppträdande som man ville bekämpa.

Robert Aschberg brister tyvärr på den senare punkten. Han har ett gott uppsåt: att hjälpa till att göra nätet till en så trevlig plats som möjligt för alla. Men hans metod – att hänga ut privatpersoner som betett sig dumt, och utsätta dem för otrevligheter i sitt teveprogram – går precis tvärt emot det målet.

Som högprofilerad debattör skulle han kunna göra stor nytta genom att själv föregå som gott exempel. Det misslyckades han fullständigt med i SVT Debatt. Istället var han precis lika arg som vilken typisk näthatare som helst, och siktade in sig på att säga arga otrevligheter om både näthatare och sin motdebattör Anna Troberg. Därmed blir han – naturligtvis utan att själv medvetet vilja det – istället en negativ förebild för alla de näthatare som både han själv och alla andra skulle vilja se mindre av.

Förbanna inte mörkret, tänd ett ljus istället, är ett väldigt bra motto i de flesta sammanhang. Anna Troberg är ett fantastisk positivt exempel på den punkten. Hon är ute på nätet – i kommentarsfälten, på Flashback, eller varhelst diskussionen förekommer – och pratar lugnt och sansat med dem som låtit ilskan ta över deras goda omdöme.

I de allra flesta fall visar det sig att näthataren i själva verket inte alls är någon genomond demon som bara kan bemötas med facklor och högafflar. I de allra flesta fall visar det sig vara en helt vanlig människa som tyvärr lät ilskan rinna över – ofta för att hen känner sig undanskuffad i debatten och samhället, och därför är fylld av frustration.

Det vardagliga ”näthatet”, alltså människor som glömmer bort att uppföra sig som folk bara för att de glömmer att internet består av andra människor som också har känslor, det bekämpar man genom att visa ett bättre sätt att bete sig. Anna Troberg är ett lysande föredöme på den punkten.

Robert Aschberg, som är en känd och uppskattad mediapersonlighet, skulle också kunna bli ett föredöme när det gäller hur man bör uppträda i offentligheten, både i teve och på nätet. Det kräver i så fall att han lägger om stilen 180 grader. Men just Aschberg är faktiskt så pass välsorterad i huvudet att han kan klara det om han vill.

Riktiga brott, som förtal, olaga hot, hets mot folkgrupp eller uppmaningar till våld, ska hanteras av polis och rättsväsende.

Polisen som var med i debatten sa att de saknar kompetens och resurser, och det är säkert sant. Idag prioriteras de här brotten ner så mycket att de i praktiken inte utreds alls.

Istället är fildelarjakten en prioriterad fråga för det fåtal poliser som har IT-kompetens. Lösningen är uppenbar. Sluta jaga fildelare, och låt de IT-poliser vi har istället jobba med de riktiga brott som begås med internet som hjälpmedel. Det gäller allt från kontokortsbedrägerier till olaga näthat.

Att jaga helt vanliga ungdomar som gillar tanka ner eller sprida kultur är en vansinnesprioritering när vi har ont om poliser som har kompetensen att arbeta i den digitala miljön. På längre sikt måste vi alldeles säkert utbilda och rekrytera fler poliser som kan bekämpa riktig brottslighet på nätet. Men nu råkar det vara så lyckligt att vi snabbt skulle kunna frilägga rätt sorts polisresurser helt enkelt genom att avblåsa kriget mot fildelarna. Det vore en win-win för hela samhället.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet med målet att få igenom en reform av upphovsrätten som gör fildelning laglig nästa mandatperiod. Men svenska regeringen behöver inte vänta på det för att ge polisen direktiv att börja bekämpa brottslighet istället för kulturspridning på nätet.

Och om dessutom tongivande mediapersonligheter (som Robert Aschberg, men också väldigt många andra) bestämmer sig för att börja leda genom att vara goda föredömen, då tror jag att vi ganska snabbt skulle kunna få en mycket bättre stämning på nätet.

Annonser

22 kommentarer

 1. Kan det kanske vara så att prioriteringen bestäms utifrån det enkla faktumet att i ena fallet drabbas vanliga männisikor utan resurser att driva sin talan (lågprio) och i det andra tror sig resursstarka företag att de förlorar pengar (högprio)…

  Håller med om övrigt ang. Aschberg. VIsst kan det vara en poäng i att synliggöra detta för att uppmärksamma problemet men inte på detta aggresiva och hatfyllda sätt.
  Det verkar rent av som att Robban hatar nättroll. Men hans eget hat är OK (befogat) till skillnad mot andras obefogade hat…!? Eller är hans poäng bara att man får hata fritt så länge man inte gör det anonymt? Lätt att säga när man själv sitter på en stor mediaplattform att föra ut sitt budskap ifrån.

  Kommentar av JohJoh — 4 april 2014 @ 9:54

 2. Tyvärr brister analysen på en viktig punkt. Förtal, förolämpningar och andra smädelser är vanligen inte en fråga för polis och åklagare. Allmänt åtal får endast väckas om det av särskilda skäl är påkallat ur allmän synpunkt. I övrigt är den utsatte hänvisad till att driva enskilt åtal eller civilmål, tyvärr utan de verktyg som samhället skaffat sig för att spåra folk på nätet. Polisen kan använda datalagringsdirektivet och piratjägare kan använda s.k. informationsföreläggande och intrångsundersökning. Ingetdera finns tillgänglig för den som blir kränkt på nätet.

  Från det politiska partiet med ambition att söka väljarnas förtroende i riksdagsval hade jag nog förväntat mig en rättslig analys och politiska förslag om förändringar som kan beslutas av riksdagen – inte någon sörja om att partiledaren personligen ska prata alla tillrätta. Där slog amatörmässigheten igenom med full kraft.

  Vidare, Internet är inte Speaker’s corner. Det är ett massmedium med räckvidd över hela världen och den som verkar på nätet kan till och med ha grundlagsskydd för sina uttalanden. På detta område har staten varit mycket försiktig med att beivra övertramp. Allmänna åtal mot medier är mycket sällsynta. I stället har man överlåtit åt media att granska varandra med journalistiska tillvägagångsmedel. Jag uppfattar att det är det som sker i Trolljägarna. Den som pekas ut med namn uppträder själv i video efter video med tveksamma uttalanden. De andra konfronteras men anonymiserade. Uppenbarligen har det skett en bedömning av vilken publicitetsskada man åsamkar andra. Någon som ingen av de tre som avslöjades i det första programmet hade gjort själva, trots att de begagnat sig av massmediala verktyg för att nå ut.

  Här tycker jag nu att det har uppstått en grundläggande osäkerhet om Piratpartiets inställning när det gäller å ena sidan Youtube-kanaler och t.ex. SvtPlay. Vad skiljer egentligen dessa åt mer än att det är olika synd om de som är ansvariga? Och om det är olika synd, borde då tjänster som YouTube regleras hårdare för att undvika att publicitetsskador uppstår?

  Kommentar av Johan Tjäder — 4 april 2014 @ 12:02

 3. Jag håller med Christian om att Anna Troberg ofta föregår med gott exempel men det händer att hon har tillgripit censur i sin blogg när hon har fått faktafel påpekade. Men tonen hon har är bra.

  GIvet det du skriver Christian så tycker jag att PP borde vara lite tuffare mot det näthat som förekommer även från pirater. Jag har sett det ett otal gånger i form av grova personangrepp och hot, hot om att man vet var jag bor och att mitt hus kan börja brinna om jag skriver på TorrentFreak, plus upprepade falska anklagelser om att jag skulle vara en lögnare. Oavsett vem som gör sådana angrepp så borde man vara mer aktiv i olika forum för att stävja detta, även om det kommer från potentiella väljare/pirater. Även här vet jag sedan tidigare att Anna Troberg är ett föredöme men jag kan faktiskt inte komma på en enda av frontfigurerna som aktivt står för detta i handling. Tvärtom är man väldigt tålig när det gäller den typen av ton och angrepp. Man kanske kan säga att det ryms inom yttrandefriheten men det håller inte för även om man inte kan fälla någon för förtal (vilket är väldigt svårt i vårt land) så borde man ändå motverka en sådan otrevlig ton. Detta gäller även dig Christian i din egen blogg.

  Angående Aschberg så är han ju känd för att tala klarspråk, exempelvis om att fildelning är stöld. Man kan tycka vad man vill om hans språkval men jag tycker att det är en frisk fläkt att ändå säga rent ut hur man upplever det och ingen kan ta ifrån vare sig honoms eller andras upplevelse om att piratkopiering på många sätt liknar stöld för de som drabbas (alla vet att det juridiskt handlar om brott mot upphovsrättslagen).

  Fildelarjakt ÄR viktigt för piratkopiering ÄR ett riktigt brott. Tar man inte detta på allvar uppfyller man heller inte Allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna via den nationella lagstiftningen i praktisk tillämpning. Sverige är inte det enda landet som duckat för detta, tyvärr. Rent allmänt ligger rättstillämpningen långt efter när det gäller nätrelaterad brottslighet. Jag är inte säker på att mer lagar behövs, det kan räcka med att man tar befintliga lagar på allvar och gör något. Nu finns det en dom i EU-domstolen som säger att ISP:er kan beordras att blockera illegala sajter efter beslut i nationell domstol. Jag välkomnar att detta nu sker. Visst är det svårt eller omöjligt att stoppa all brottslighet på internet men man måste ändå göra vad som är rimligt och där finns oerhört mycket att göra.

  YouTube är i alla fall en föregångare via innehållsmatchning och möjlighet att anmäla överträdelser. Man försöker i alla fall motverka olaglig användning men ändå fortsätta att hålla uppe en mycket populär tjänst. Så ska det vara, ska man ha en laglig tjänst så måste man motverka illegal användning, annars får man finna sig i att bli nedsläckt eller blockerad.

  Tyvärr vågar inget seriöst parti ta piratkopieringen på allvar, man ser bara risken för att förlora väljare, inte att vinna. Så man uttalar sig lite lagom luddigt om att upphovsrätten behöver reformeras. Det kan den behöva göras men fram till dess måste också lagar upprätthållas. Tyvärr är kunskaperna om upphovsrätt vad gäller lagar, vilka inom ”industrin” som är inblandade, hur de jobbar, hur pengar fördelas i förskott eller i efterskott osv. mycket låg hos allmänheten (gäller i synnerhet hos pirater). Denna kunskapsbrist måste rättas till innan man kan föra en framgångsrik debatt om upphovsrättens framtid. Jag skulle önska att PP verkligen hade en vilja att vara objektiv vad gäller fakta kring upphovsrätten men det är man inte. Man svartmålar och överdriver för att på så vis kunna övertyga andra om att PPs linje är den rätta. Jag tycker att detta är oerhört synd.

  Kommentar av nejtillpirater — 4 april 2014 @ 13:52

 4. Efter att ha sett debatten i tv så tycker jag att Aschberg är ett föredöme som för fram det enorma problemet i ljuset. Polisen behöver ha mycket mer resurser för nätrelaterad brottslighet, dygnet runt. Man ska enkelt kunna anmäla brottslighet på nätet, kanske via ett formulär på polisens hemsida, där man kan posta länkar osv. så att polisen snabbt kan samla bevis utan risk att de har försvunnit innan man hunnit få loss resurser för ärendet.

  Sen är det beklämmande att Anna Troberg säger att man ska agera som ett föredöme på nätet när hon själv medverkat till att PP hjälpt TPB att begå medhjälp till brott mot upphovsrättslagen genom att man agerat ISP till TPB. Att under så lång tid medverka till så många upphovsmäns rättigheter kränks är knappast ett föredöme, tvärtom.

  Kommentar av nejtillpirater — 4 april 2014 @ 14:13

 5. @nejtillpirater, Enkelt ifyllda och bearbetade formulär är en bra idé.

  Kommentar av Poru — 4 april 2014 @ 17:22

 6. Aschberg är verkligen inget föredöme. Att starta medborgargarden kan ju vid en första ansyn kännas rätt när det sker mot personer som de flesta anser förtjäna det, som har gjort hemska saker. Men problemet kommer om man fortsätter med medborgargarden. Snart kommer fel börja ske och snart kommer glidningar ske i vad som anses vara värt att straffa. Helst plötsligt har vi godtyckliga ”lagar” beroende på vilken grupp av medborgare som jagar vem. Vad händer sen när det oundvikliga misstaget kommer? När någon har grävt lite fel och en helt oskyldig kommer i skottgluggen?

  Nä då är det lätt att vara frän när det känns enkelt att skälla på nåt hemskt nättroll men få tänker längre än känslorna räcker.

  Kommentar av Mikael — 4 april 2014 @ 21:36

 7. ”Tyvärr vågar inget seriöst parti ta piratkopieringen på allvar, man ser bara risken för att förlora väljare, inte att vinna.”

  nejtillpirater har ett viktigt fel:

  Alla ungdomar inser att upphovsrätten inte funkar i praktiken längre. Tiden från att ungdomsgenerationerna inser att ngt inte funkar tills dess att praktisk politik anpassas därefter kan vi kalla ”societal inertia”. Samhällets ”tröghet”. Det krävs ibland att äldre generationer går i pension för att ny politik ska kunna ta plats.

  Tidigare generationer har sett detta skifte: ”grün” politik. Miljöpartierna i västvärlden grundades 60- eller 70-talen. Det tog tid innan de fick makt, men onekligen har många gröna partier fått makt vid detta laget. Säkert kan vi vänta oss liknande vad gäller piratrörelsen. Det tar ett tag. Vissa jäkligt envisa sten-ålders-kramare måste ur besluts-systemet innan förändring kan ske. Kanske om vi har tur går det ännu fortare, som flickan sa. Nej usch det var ju både pinsamt, overkligt och olämpligt av mig. Jag skyller på fredagsölen.

  Kommentar av gurrfield — 4 april 2014 @ 21:39

 8. Reblogga detta på Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 4 april 2014 @ 21:40

 9. […] Förbanna inte näthatet, tänd ett ljus istället. […]

  Pingback av Förbanna inte näthatet, tänd ett ljus istället | Urbansundstrom's Weblog — 4 april 2014 @ 21:44

 10. Kollade debatten nyss med Anna o Asscchberg.
  Värre hatare har jag ärligt aldrig sett ens IRL, (om man nu ska använda lika nuftiga kortningar som experten själv), o han hatar ju tom dom som tycker samma som han, (som alltså tex Anna, förutom hans metod då).
  Han blick när han kniper igen ögonen när han tittar mot Anna o samtidigt ger en, enligt honom, en drypande kommentar, är ett uppenbart typexempel på en Hatare.

  Vi kanske ska vara glada att Herren ifråga är så gammal att han inte klarar av att vara en av dom hatarna ”därute” ute på nätet för då vore han lätt en av dom värsta.

  Stäng av gubben från det han håller på med.
  Han vet helt enkelt inte vad han håller på med o han erkänner det gärna. Alltså att detta med ”nätet”, inte är nåt för honom.

  Att han inte funderar mer på det..

  Ha det
  Jan

  Kommentar av Jan — 4 april 2014 @ 23:35

 11. O, för att göra det lite lättare för Achberg himself att slippa lite jobb om han nu kollar denna blogg, vilket han/du antagligen gör.
  Jag är lika GAMMAL som du Robert!! ….men jag har fattat nåt du missat.

  Ha det igen
  Jan

  Kommentar av Jan — 4 april 2014 @ 23:53

 12. Bara för att något är olagligt, betyder inte att det är fel. På 60-talet var gatumusikanter olagliga i Sverige. På 50-talet var det olagligt för svarta att sitta längst fram i bussen. Återigen i Sverige, tills helt nyligen sade lagen att man måste sterilisera sig om man vill byta kön.

  Att tala högt och med en bestämd ton är inte detsamma som att tala klarspråk. Det är inte tonen och volymen, utan budskapet i det som sägs som måsta tolkas. Robban är aggro och opåläst, helt enkelt.

  Kommentar av befr33 — 5 april 2014 @ 9:50

 13. @befr33

  ”Bara för att något är olagligt, betyder inte att det är fel. På 60-talet var gatumusikanter olagliga i Sverige. På 50-talet var det olagligt för svarta att sitta längst fram i bussen. Återigen i Sverige, tills helt nyligen sade lagen att man måste sterilisera sig om man vill byta kön.”

  Det beror på vad det gäller. Om det handlar om en fråga om rättigheter enligt Allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna – vilket det gör i fallet den ekonomiska delen av upphovsrätten – så finns det knappast någon anledning att ifrågasätta att det är fel att bryta mot upphovsrättsliga lagar är i linje med allmänna deklarationen. Givetvis är diskriminering av svarta emot allmänna deklarationen. Sterilisering vid könsbyte är en mycket svår fråga men den går ju betydligt djupare för de som är direkt berörda än vissas självpåtagna rätt att slippa betala för egen konsumtion av media.

  ”Att tala högt och med en bestämd ton är inte detsamma som att tala klarspråk. Det är inte tonen och volymen, utan budskapet i det som sägs som måsta tolkas. Robban är aggro och opåläst, helt enkelt.”

  Robban går på hårt, det medges. Men i sak har han rätt och det är bra att problemet med att polisen inte tar lagbrott på nätet på allvar liksom att det inte skadar att lyfta debatten om hur man bör bete sig på nätet, lagligt eller inte. Vi ska inte acceptera våldsamma personangrepp och hatkampanjer utan vi måste samarbeta för att få ett betydligt bättre klimat på internet. Här tycker jag tyvärr att många pirater inte föregår med gott exempel enligt vad man kan se i diverse forum, det är en mycket hård ton med mycket fula personagrepp.

  Anna Troberg menar på att Robban bidrar till näthatet via sitt program men jag håller inte riktigt med, det är i ett journalistiskt syfte och för en god sak. Och han har rätt i att media i alla tider (via tv och framförallt pappersmedia) också har startat eller bidragit till ”hatkampanjer” genom att hänga ut personer med namn och bild. Men med nätet har detta blivit etter värre typ när avpixlat och liknande sajter (bl..a. politiskt inkorrekt) hänger ut misstänkta personer med namn, personnummer och adress, fast de ju mycket väl skulle kunna vara helt oskyldiga. Det behöver jobbas både med etiken och lagstiftningen för den snabba spridning man kan få via nätet (mycket värre än lokalt skvaller i en stad tidigare) får ju oerhörda konsekvenser för individer som drabbas, så stora att vissa rent av tar livet av sig. Givet detta enorma problem så tycker jag att Robbans agerande är försvarligt och för en god sak.

  Kommentar av nejtillpirater — 5 april 2014 @ 10:14

 14. nejtillpirater:

  ”hot om att man vet var jag bor och att mitt hus kan börja brinna om jag skriver på TorrentFreak”

  Om de var skrivna av anonymt folk, hur ska vi veta att det inte var du själv eller nån polare till dig som bara ville manipulera oss att ge dig sympatier?

  Kommentar av gurrfield — 5 april 2014 @ 17:35

 15. ”Givet detta enorma problem så tycker jag att Robbans agerande är försvarligt och för en god sak.”

  Du menar då att television och massmedias enorma spridning av smutskastning och skvaller inte kan ge motsvarande konsekvenser för de som drabbas..?

  Är Aschberg ”bättre” för att han står i en TV och pekar ut folk istället för att han skriver på internet?

  Kommentar av gurrfield — 5 april 2014 @ 17:37

 16. @gurra

  ”Om de var skrivna av anonymt folk, hur ska vi veta att det inte var du själv eller nån polare till dig som bara ville manipulera oss att ge dig sympatier?”

  De var skrivna av den ö(kända) signaturen Fredrika, inloggad med avatar, alltså inte någon som låtsades vara den personen.

  ”Du menar då att television och massmedias enorma spridning av smutskastning och skvaller inte kan ge motsvarande konsekvenser för de som drabbas..?”

  Visst kan de det men man brukar kräva lite mer ansvar av media som verkar i journalistiskt syfte och oftast tar de också betydligt större ansvar och anonymiserar i många fall istället för att avslöja personers identitet i onödan, om det inte redan är en välkänd person. Det finns också en ansvarig utgivare som kan dras inför rätta, vilket det inte finns för anonyma skribenter även om det i teorin skulle gå att få tag i vem det är (men kan vara svårt att bevisa till skillnad mot när en tv-kanal gör en produktion, det är då entydigt vem som sagt vad).

  ”Är Aschberg ”bättre” för att han står i en TV och pekar ut folk istället för att han skriver på internet?”

  Ja, enligt vad jag skrev ovan. Ser du inte skillnaden? Han kan ställas till ansvar, han gör det öppet i journalistiskt syfte, han gömmer sig inte fegt bakom sin datorn via Tor, VPN osv.

  Kommentar av nejtillpirater — 5 april 2014 @ 18:13

 17. För de som läser här kan ju vara värt att veta att nejtillpirater är ett troll, samt att han även blivit påkommen med att konversera med sig själv under andra falska signaturer för att ge ett sken av stöd eller för att smutskasta meningsmotståndare. Detta har alltså admins sett då de i regel kan se ip-nummer på kommentarer. Sen är den riktiga personen bakom Fredrika i regel väldigt påläst, korrekt och verkligen inte en sådan som slänger sig med hot av den stil som nejtillpirater säger. Med andra ord är det trollande som vanligt från nejtillpiraters sida, han går inte att lita på. Ibland har han något guldkorn att säga men jag önskar han kunde sluta med sina fulmetoder så man kunde ta han på allvar i det stora hela och inte bränna en massa onödig energi på att dementera hans lögner.

  On topic:
  Det är en farlig tanke att ge sig in i att uthängningar och medborgargarden behövs för att inte polisen mäktar med att hinna lagföra. Det finns en ypperligt bra lösning. Politik. Rösta in Piratpartiet så ska vi jobba för att delegera om resurserna som nu läggs på att jaga fildelare till att istället jaga riktiga brottslingar på nätet, det behövs ju uppenbarligen en förändring om det har gått så långt att gemene man tycker att medborgargarden behövs.

  Kommentar av Mikael — 6 april 2014 @ 11:58

 18. Vidare när det gäller Aschberg så tycker jag det är värt att tänka på talesättet ”Den som är stark måste också vara snäll”. Aschberg är inte snäll, han är hatisk. Det är inte modigt av honom att ge sig på folk även om han inte ”fegt” gömmer sig bakom anonymitetsverktyg. (Värt att notera värdekopplingen fegt till anonym, säg det till aktivister i Kina som kör anonymitetsverktyg för att se absurditeten i den kopplingen). Aschberg däremot sparkar uppifrån och ned. Han står på en mäktig medieplattform och det är inte helt lätt att slå tillbaka. Jag tycker inte det är det minsta lilla modigt. Han plockar lågt hängande frukt och vill framstå som stark och häftig. Ja, han är stark i det här avseendet men han är inte häftig och verkligen inte snäll. Inte heller bidrar han till någon form av lösning av problemet. Han till och med går till angrepp mot de som delar hans bild av att problemet finns bara för att de inte är beredda att gå samma antidemokratiska väg som honom.

  Kommentar av Mikael — 6 april 2014 @ 12:07

 19. @Christian

  #17 är personangrepp och lögner. v.v. moderera. Visa nu i praktiken enligt Anna Troberg hur man ska bete sig på nätet. Du kan välja att moderera eller inte men du har ju modererat bort minst ett inlägg av mig så då förutsätter jag du tar bort detta solklara personangrepp på mig.

  ”För de som läser här kan ju vara värt att veta att nejtillpirater är ett troll, samt att han även blivit påkommen med att konversera med sig själv under andra falska signaturer för att ge ett sken av stöd eller för att smutskasta meningsmotståndare. Detta har alltså admins sett då de i regel kan se ip-nummer på kommentarer”

  Kommentar av nejtillpirater — 6 april 2014 @ 14:10

 20. nejtillpirater:

  ”journalistiskt syfte” återkommer du till flera gånger.

  Vad sägs om att definiera ordet?

  En privatperson kan ha ”journalistiskt syfte” att skriva på en blogg, men tydligen är det proffs-journalister i etablerade medier som har tolkningsföreträdet..?

  Kommentar av gurrfield — 6 april 2014 @ 15:41

 21. @nejtillpirater #19,

  Att du ibland (fast jag har inte sett det på länge, vilket är bra) har blivit påkommen med att konversera med dig själv under falska signaturer från samma IP-nummer är ju alldeles sant, och har även relevans för (meta-)debatten här.

  Att påpeka det är inte alls något oschysst personangrepp, så jag har inga som helst planer på att ta moderera bort det påpekandet.

  Kommentar av Christian Engström — 7 april 2014 @ 9:28

 22. @Christian

  ”Att du ibland (fast jag har inte sett det på länge, vilket är bra) har blivit påkommen med att konversera med dig själv under falska signaturer från samma IP-nummer är ju alldeles sant, och har även relevans för (meta-)debatten här.”

  Då bör du föra fram bevis för detta. Dessutom, om du framhärdar, brukar inte ni pirater hävda att identiteten hos en person inte kan fastställas m.h.a. ett IP-nummer?

  Din argumentation (givet att du har bevis) bygger alltså på att du nu som ”Pirate MEP” alltså hävdar att användning av IP-nummer kopplat till ett abonnemang alltså är ett entydigt bevis på vilken person det är som har gjort något. Det kan inte finnas fler personer i hushållet, inga kompisar på besök, ingen ”kapning” av datorn som Gottfrid Svartholm Warg åberopade.

  Du har alltså bytt ståndpunkt i IP/identitetsfrågan. Noterat.

  Kommentar av nejtillpirater — 7 april 2014 @ 16:13


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: