Christian Engström, Pirat

24 mars 2014

Vilken politisk grupp vill Piratpartiet tillhöra nästa mandatperiod i EU-parlamentet?

Filed under: valplattform — Christian Engström @ 13:09

Den gångna mandatperioden har Piratpartiet suttit med som oberoende medlemmar i den Gröna gruppen i EU-parlamentet.

Det har fungerat jättebra, och i praktiken är jag säker på att vi kommer sitta kvar där även nästa period.

Men rent formellt ber vi om ett öppet mandat att välja den politiska grupp som vi tror ger oss bäst chanser att få igenom vår politik, så länge det är en grupp som är pålitlig i försvaret av de fundamentala rättigheterna.

Det här är precis samma sak som vi sa inför EU-valet 2009. Så här skrev vi i Piratpartiets strategi i EU-parlamentet (2009):

I europaparlamentet är det partigrupperna som är nyckeln till att få inflytande. När vi väl har tagit plats i parlamentet, kommer vi att diskutera med de grupper som känns relevanta för att avgöra vilken grupp som ligger närmast oss i våra frågor, och gå med i den gruppen.

Inne i gruppen kommer vi att göra vårt yttersta för att övertala de andra medlemmarna att ansluta sig till våra ställningstaganden i de frågor som ligger inom vår politiska plattform. I gengäld kommer vi att ta råd av gruppen i alla andra frågor, och rösta med gruppen om vi inte har starka skäl mot.

När vi blir kontaktade av lobbyister och andra i frågor som ligger utanför Piratpartiets plattform, kommer vi att hänvisa dem till rätt person i gruppen och uppmana dem att ta upp saken med honom. På så sätt kan vi fokusera på de frågor vi verkligen brinner för.

Den här strategin har vi tillämpat konsekvent i EU-parlamentet sedan 2009, och den har fungerat precis så bra som vi hoppades.

Den Gröna gruppen har följt Piratpartiets linje i alla centrala piratfrågor, och vi har kunnat bidra till att frågan om friheten på nätet fått en högre profil i hela den Gröna gruppen än den hade tidigare. I gengäld har vi röstat med de Gröna i alla frågor som legat utanför Piratpartiets områden.

Den Gröna gruppen är också fullständigt stabil när det gäller att försvara de fundamentala rättigheterna och den fria rörligheten för människor i EU. Det gör att vi inte behöver lägga tid på att oroa oss över hanteringen av de frågorna, utan kan stödja den Gröna gruppens arbete helhjärtat.

Precis som vi hoppades 2009 har strategin lett till att vi har kunnat koncentrera oss på piratfrågor och leverera konkreta segrar från Bryssel. Vi har stoppat ACTA-avtalet, vi har hållit three strikes borta, och den Gröna gruppen har formellt antagit vårt program som säger att fildelning måste bli lagligt.

Vi är mycket stolta över vad vi lyckats uträtta i Bryssel med hjälp av den här strategin, trots att vi med våra 2 mandat av drygt 750 bara har 2,7 promille av rösterna i EU-parlamentet.

Så rent formellt ber vi om ett öppet mandat att vara med i den grupp som känns bäst, för att fortsätta med samma strategi som vi kört på sedan 2009. Men det har fungerat jättebra hittills att vara med som oberoende ledamöter i den Gröna gruppen, så det fortsätter vi säkert med om det inte händer något väldigt oväntat.

1 kommentar

  1. Tillhör PP:s kärnväljare. Har röstat på PP de 3 senaste valen. 2xRiksdag och 1xEU. Men tyvärr kan jag inte göra det längre då ni sitter i en grupp som vill förbjuda kärnkraften inom EU vilket vore ett fatalt misstag. Ni har gjort ett bra jobb och önskar jag kunde rösta på er igen. Men så länge ni är med i ”fel” grupp blir det ingen röst härifrån

    Kommentar av Anonym — 12 april 2014 @ 18:44


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: