Christian Engström, Pirat

17 mars 2014

Hur vi vann Telekompaketet och höll ”three strikes” borta

Filed under: Telecoms Package — Christian Engström @ 11:07

Direkt när jag tillträdde som EU-parlamenteriker 2009 var ”Telekompaketet” den stora informationspolitiska frågan. Eller mer specifikt: frågan om ”three strikes”, alltså om det var okay att stänga av hela familjen från internet om någon på den IP-adressen blev anklagad (inte dömd) för fildelning tre gånger.

Vi vann den striden, och EU-parlamentet beslutade att om någon ska stängas av från internet, då måste det åtminstone ha varit en riktig rättegång först. Det här gjorde bland annat den franska Hadopi-lagen helt tandlös, eftersom tanken bakom den var just att hota människor med avstängning utan rättegång om något stort film- eller skivbolag krävde det.

Vid flera andra tillfällen under mandatperioden har tanken om three strikes kommit igen. Men där har vi pirater och andra nätaktivister varit fortsatt framgångsrika i att hålla three strikes borta. Bland annat när vi lyckades stoppa ACTA-avtalet, som också innehöll den tanken.

Fem år är lång tid i politiken, så den här striden kanske inte alla har aktuell i minnet. Men det är viktigt att vi dels kommer ihåg att vi faktiskt har vunnit ett antal gånger, och dels minns hur vi gjorde det.

Spoiler: Framgångsreceptet varje gång har varit en kombination av engagerade medborgare som satte tryck utifrån på EU-parlamentet, och pirater inne i parlamentet som kunde förvandla det trycket till en konkret politisk seger.

Hax har skrivit en bloggpost där han går igenom turerna runt Telekompaketet 2009.

Läs mer hos Hax: Att hacka EU: Piratpartiet och EU’s telekompaket

Update (for my own reference):

Amendment 138 turned into Article 1.3a of the Framework Directive 2002/21/EC, and this appears to be a consolidated version after the amendments in the Telecoms package 2009:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/sites/digital-agenda/files/140framework_5.pdf

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: