Christian Engström, Pirat

12 mars 2014

DN: Skarp kritik mot USA’s övervakning i EU-rapport

Filed under: NSA — Christian Engström @ 10:38
Läs mer hos DN

Läs mer hos DN

Dagens Nyheter skriver om att EU-parlamentet idag onsdag ska rösta om rapporten om Snowdens avslöjanden och NSA’s massövervakning:

Men det är inte klart hur morgondagens omröstning slutar. Piratpartiets Christian Engström tycker att det är en bra och tuff rapport, men han saknar kravet att Edward Snowden ska beviljas asyl i EU.

– Det blir väldigt märkligt när EU-parlamentet kräver bättre skydd för visselblåsare, men inte nämner Edward Snowden.

Frågan om asyl avgörs av medlemsländerna, men det borde vara självklart att ta emot Snowden, tycker Engström.

Anta att en ryss eller en kines hade avslöjat den här typen av uppgifter. Då hade den personen fått asyl i EU på förmiddagen samma dag ansökan lämnades in. Men inget land vill ta emot Snowden

Men Olle Schmidt (FP) tycker att EU-parlamentets rapport är onyanserad. Han litar inte på Snowdens uppgifter.

Läs mer hos Dagens Nyheter

11 kommentarer

 1. Jag hoppas verkligen att vi inte släpper denna fråga alls utan hela tiden kräver svar och puschar för att Snowden ska få asyl i Sverige. Hur argumenterar Olle Schmidt (FP) sin ståndpunkt? Att Snowden är i Ryssland?

  Kommentar av Mikke Svensson — 12 mars 2014 @ 10:46

 2. Olle skriver:
  ”Att Snowden sitter i Moskva under Putins beskydd känns också väldigt obekvämt för mig”

  Blir ju nattsvart humor detta.
  Han anser att (ansåg?) att Snowden är en brottsling som inte ska få asyl och sedan har han mage att kritisera honom för att han är i Moskva…

  Kommentar av JohJoh — 12 mars 2014 @ 10:47

 3. @JohJoh Journalister i Sverige vet hur de skall ”uttrycka” sig för att få behålla jobbet. I annat fall väntar arbetslöshet vid nästa ”omorganisation”.

  Dagens Media hade för någon vecka sedan en artikel om ett antal journalister på Dagens Nyheter som inte får sitta inne på redaktionen. De valdes ut att arbeta med DNs 150-årsjubileum. De fick inte sitta i DN-huset utan i en lokal i en annan del av Stockholm. Det saknades journalist-personal på redaktionen, men där har DN 25 bemanningsanställda från Marieberg Media som vikarier, som de fick hyra in istället.

  Läs och döm själv:
  http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/dagspress/article3775571.ece
  http://www.journalisten.se/nyheter/utfrysta-journalister-tillbaka-i-dn-huset

  Dagens Nyheter har kommit att utvecklas till att bli en svensk version av forn-sovjetiska Pravda.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 12 mars 2014 @ 20:22

 4. Man kan knappast tro på allt Snowden säger, speciellt inte som att han står på ryssarnas lönelista. Klart att han inte ska få asyl i Sverige, vi kan inte ta vilka kriminella personer som helst. Man kan inte göra vad som helst och sen komma undan med det genom att rubriceras ”visseblåsare” som att detta skulle ge något slags frikort. Snowden är en brottsling. Det kan finnas viss sanning i hans avslöjanden som är bra att det kommer ut men det är ändå fel att massivt släppa så mycket (des?)information som förstör säkerhetsarbetet för många länder under mycket lång tid, till mycket höga kostnader.

  Kommentar av nejtillpirater — 12 mars 2014 @ 21:43

 5. @ntp
  Du är visst besatt av desinformation 😉
  Såvitt jag vet har inte Snowden sagt att han står på ryssarnas lönelista, du verkar ha fått något allvarligt om bakfoten. Som det grundläggande konceptet…

  Kommentar av pwq — 12 mars 2014 @ 23:20

 6. @NTP:

  ”Klart att han inte ska få asyl i Sverige, vi kan inte ta vilka kriminella personer som helst.”

  Nej du har rätt, han måste vara lika avskyvärd som alla kriminella (läs homosexuella) Ugandier, han är minst lika avskyvärd som de kinesiska frihetskämparna, lika vidrig som Stauffenberg och Schindler. Hur man kan vända sig mot sitt land för att göra gott för andra är riktigt vidrigt eller hur?

  Att du kallar det han släppt för desinformation måste ju vara sant, för du är ju insatt, Mer insatt än de amerikanska myndigheter som vidimerat äktheten i dokumenten som släppts! Samma sak med det faktum att han står på rysslands lönelista, du vet ju att det är så så det är det man måste basunera ut, han påstår att det inte är så men du vet nog mer om hans verklighet än han själv. Allt jag kan göra är att buga inför din oändliga visdom.

  ”ändå fel att massivt släppa så mycket (des?)information som förstör säkerhetsarbetet för många länder under mycket lång tid”

  Ja, för att inte tala om hur EU-parlamentet ser på det, dom fördömer informationsinsamlingen, dom är troligen landsförrädare dom med, kan du inte komma med en klargörande analys. Guilt by association verkar vara ditt mantra och den borde vara oundviklig för alla de eu-parlamentariker som röstade för resolutionen eller hur, om inte förklara gärna hur du tänker för att pussla ihop allt!

  Kommentar av Pontus — 13 mars 2014 @ 9:18

 7. ntp, ntp, ntp…

  ”massivt släppa så mycket (des?)information som förstör säkerhetsarbetet för många länder under mycket lång tid, till mycket höga kostnader”

  Du gillar ju att ge svar pa fragor:

  a) Vilken del av det han släppt är desinformation?

  b) Hur stor är den delen (massivt mycket enligt dej)?

  c) Vilket säkerhetsarbete förstör den information han släppt?

  d) Vilka länders säkerhetsarbete är förstört?

  e) Hur lang tid är detta arbete förstört (mycket langt enligt dej)?

  f) Hur stora kostnader har uppstatt (mycket höga enligt dej)?

  Utan att vara alltför oförskämd känns det som om du bara svamlar. Du staplar antaganden som du pa intet sätt kan belägga pa varann, använder förstärkningsuttryck (massiv, mycket, manga, mycket, lang, mycket, höga) helt gripna ur luften för att dölja bristen pa faktiskt innehall i det du säger.

  Du verkar helt förblindad av din livsgärning att kontradiktera allt Christian säger.

  Snömos…

  g) Finns det för dej överhuvudtaget en grund att släppa information makthavarna försöker dölja, eller är allt makthavarna säger per definition det riktiga?

  h) Om du mot förmodan hittar en sadan grund, vad skulle det kunna vara? Var gar gränsen?

  Kommentar av Kung CG — 13 mars 2014 @ 11:29

 8. NTP har visst helt lyckats missa att till och med USA’s kongress verkar vara av åsikten att Snowden’s avslöjanden är sanna, och verkar ha samma åsikt angående lagvidrigheten i NSA’s förfarande.

  Då dessa är de makthavare som enligt USA’s egna grundlag inte får undanhållas sådan information så sitter alltså som vanligt NTP och krumbuktar sig runt verklighetesbaserade fakta i vild frenesi enbart för att kunna säga emot en pirat eller två.

  Grattis, NTP – du får som vanligt garvade veteraner i Opus Dei att se ut som sekulariserade bingotanter i jämförelse mot din fanatiska inställning.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 13 mars 2014 @ 13:29

 9. @Kung CG

  ”a) Vilken del av det han släppt är desinformation?
  b) Hur stor är den delen (massivt mycket enligt dej)?”

  Det går inte att bedöma, dock kan man heller inte lita på att allt han påstår är sant. Dessutom filtreras det av media och man får inte alltid se källan utan en tolkning (med trolig agenda) av källan.

  ”c) Vilket säkerhetsarbete förstör den information han släppt?”

  Information om arbetsmetoder släpps och att man måste ändra arbetssätt så att kriminella/terrorister gynnas av det.

  ”d) Vilka länders säkerhetsarbete är förstört?”

  Många länders, kampen mot terrorism stannar inte vid ett enskilt land, det handlar om samarbete.

  ”e) Hur lang tid är detta arbete förstört (mycket langt enligt dej)?”

  Tills man byggt upp motsvarande effektiva metoder och verktyg.

  ”f) Hur stora kostnader har uppstatt (mycket höga enligt dej)?”

  Svårt att bedöma men sannolikt enorma kostnader.

  ”Utan att vara alltför oförskämd känns det som om du bara svamlar. Du staplar antaganden som du pa intet sätt kan belägga pa varann, använder förstärkningsuttryck (massiv, mycket, manga, mycket, lang, mycket, höga) helt gripna ur luften för att dölja bristen pa faktiskt innehall i det du säger.

  Du verkar helt förblindad av din livsgärning att kontradiktera allt Christian säger.

  Snömos…”

  Christian å sin sida verkar svälja allt från Snowden med hull och hår, plus överdriva tolkningen av det enormt.

  ”g) Finns det för dej överhuvudtaget en grund att släppa information makthavarna försöker dölja, eller är allt makthavarna säger per definition det riktiga?”

  Självklart finns det det, om information, arbetssätt, verktyg osv kan skada vanliga hederliga medborgare. Men så verkar inte vara fallet här.

  ”h) Om du mot förmodan hittar en sadan grund, vad skulle det kunna vara? Var gar gränsen?”

  Där handlar det alltid om bedömningar och vanliga hederliga medborgare och kriminella gör alltid olika bedömning, liksom att det givetvis skiljer från person till person. Man får acceptera viss övervakning för att stoppa brottslighet, detta är tyvärr ett nödvändigt ont såväl som i butiker (snatteri) som på nätet (diverse brottslighet). Sen har vi uppenbarligen helt olika syn på vad skadan är för vanliga hederliga medborgare och hur mycket övervakning man kan tåla.

  Kommentar av nejtillpirater — 13 mars 2014 @ 17:26

 10. @ntp:
  ”Det går inte att bedöma, dock kan man heller inte lita på att allt han påstår är sant.”
  ”Information om arbetsmetoder släpps och att man måste ändra arbetssätt så att kriminella/terrorister gynnas av det.”

  Det där är två citat från ditt senaste inlägg, i det ena säger du att du tror inte på sanningshalten i det material Snowden har släppt, i det andra säger du att det beskriver arbetsmetoder som gynnar kriminella att känna till, fast ska man tro på ditt första uttalande så är det inte säkert att det han påstår är sant vilket betyder att sannolikt är inte metoderna korrekt återgivna och därmed har han inte gjort någon skada.

  Antingen är det material han släppt sant (mycket talar för att det är det, amerikanske kongressen, viljan att få honom dömd för ett spionbrott, jakten efter honom, dina utsagor om att han är en landsförrädare) eller så är det inte sant (vilket skulle göra att hans brott inte gör honom till en landsförrädare), hur ska du ha det, är han en landsförrädare som släppt sanningen fri eller är han inte en landsförrädare som begått ett av århundradets mest spridda skämt?

  Kommentar av pontus — 13 mars 2014 @ 21:18

 11. @ntp

  Läs Pontus kommentar (#10). Sen läs den igen.

  I övrigt hittar jag ingen som helst substans i dina svar (”gar inte att bedöma”, ”svart att bedöma”, ”sannolikt enorma”, ”man far acceptera”, etc).

  Det finns ingen logik i det du säger. Du tror, hoppas, fabulerar, överdriver och litar pa överheten, men har inte en enda faktauppgift som stöder dina teorier. Kan du komma med en enda konkret uppgift pa endera a) nagot han sagt som är desinformation, eller b) nagot som han sagt som är sant och därmed har skadad nagot lands säkerhet sa att ”enorma kostnader” uppstatt?

  Jag kan bara upprepa det jag sa i förra inlägget:

  ”Utan att vara alltför oförskämd känns det som om du bara svamlar. Du staplar antaganden som du pa intet sätt kan belägga pa varann, använder förstärkningsuttryck (massiv, mycket, manga, mycket, lang, mycket, höga) helt gripna ur luften för att dölja bristen pa faktiskt innehall i det du säger.

  Du verkar helt förblindad av din livsgärning att kontradiktera allt Christian säger.”

  Jag noterade att ditt svar pa det pastaendet var att Christian minsann tror för mycket pa det och överdriver betydelsen. Inte ett ord mot mitt pastaende, vilka borde betyda att du haller med.

  Sa länge du argumenterar mot fildelning kan det ses som att du argumenterar för nagons rätt till ekonomisk vinning, men när du argumenterar mot personliga fri- och rättigheter blir du bara löjlig.

  Kommentar av Kung CG — 14 mars 2014 @ 9:20


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: