Christian Engström, Pirat

11 mars 2014

Nu vet vi varför FRA-lagen var så viktig för Reinfeldt

Filed under: NSA — Christian Engström @ 7:33

Pressmeddelande från Piratpartiet:

FRA: Regeringen satte främmande makts intressen före svenska folkets grundlagsskyddade rättigheter

– Tack vare whistleblowern Edward Snowden vet vi nu varför den svenska FRA-lagen blev så tandlös. Den skrevs i samråd med jurister från den amerikanska spionorganisationen NSA och brittiska GCHQ. Den svenska riksdagen drevs att offra svenska folkets rätt till privatliv för ett beställningsjobb från USA. Detta säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet, med anledning av att parlamentet i dag debatterar massövervakningen.

– Det förklarar varför statsminister Fredrik Reinfeldt satte hela regeringens trovärdighet på spel under FRA-debatten. Det var för att han målat in sig i ett hörn, genom att ge NSA och GCHQ makt att styra svensk lagstiftning. Detta ingår i ett större mönster, där även andra länders övervakningslagar fjärrstyrdes från Washington.

– Detta är värre än vad någon kunde föreställa sig under FRA-striden. Och det betyder att regeringen har satt främmande makts intressen före svenska folkets grundlagsskyddade rättigheter. Regeringen har med detta förverkat allt förtroende, säger Christian Engström (PP).

– Redan innan detta avslöjande hade Europaparlamentet tänkt rikta kritik mot Sverige för FRA-lagen. Den står nämligen även i konflikt med vad Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna har att säga om rätten till privatliv.

– Sammantaget är detta en skandal av stora mått. FRA-lagens tillkomst kastar en skugga över hela den demokratiska processen och det öppna samhället. I ett normalt land hade en  skandal som denna tvingat regeringen att avgå, avslutar Christian Engström (PP).

Europaparlamentets rapport finns att läsa här:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2014-0139+0+DOC+XML+V0//EN#

Edward Snowdens brev till Europaparlamentets utskott för de mänskliga rättigheterna finns att läsa här: EuroParl testimony

23 kommentarer

 1. […] hittades en gång i det etablerade, men det är inte lika självklart längre. I en svensk politisk verklighet där väljare är valuta och folk i allt högre […]

  Pingback av Nya tider, nya partier — 11 mars 2014 @ 7:58

 2. Skrämmande. Man kan verkligen undra vad som behövs för att MSM och folket ska reagera.

  Kommentar av JohJoh — 11 mars 2014 @ 9:06

 3. Dags för Reinfeldt att förklara sig. Bekant ord torde vara landsförräderi?!?

  Kommentar av Anonym — 11 mars 2014 @ 15:06

 4. ”Detta ingår i ett större mönster, där även andra länders övervakningslagar fjärrstyrdes från Washington.”

  Så från Washington har man fjärrstyrt alla riksdagsmän, media osv, alla utom piratpartisterna som sett ”sanningen”?

  ”Sammantaget är detta en skandal av stora mått. FRA-lagens tillkomst kastar en skugga över hela den demokratiska processen och det öppna samhället. I ett normalt land hade en skandal som denna tvingat regeringen att avgå, avslutar Christian Engström (PP).”

  I ett normalt land får regeringen sitta kvar och den konspiratioriska ”oppositionen” i bästa/värsta fall (PP/övriga) har 1% av folkets stöd får finna sig i att tiden i EU-parlamentet snart är över.

  Kommentar av nejtillpirater — 11 mars 2014 @ 18:12

 5. @nejtillpirater:
  Och hur förenar du din tolkning av verkligheten med Snowdens dokument? I detta fall är det bara att läsa vem som konspirerat. Vem som får makten ändrar inte vad som skett.

  Om du vill bli bedragen och betala skattepengar för att stödja främmande makt är det din sak, men jag är inte Ok med det.

  Kommentar av pwq — 11 mars 2014 @ 18:53

 6. Det borde nog framgått tydligare vad du menar med att FRA-lagen är tandlös. Jag får erkänna att jag inte fullt ut hänger med i tankekedjan NSA lägger sig i -> lagen blir tandlös -> stor skandal. Ersätter man ”blir tandlös” med ”får en utformning som går stick i stäv med grundläggande demokratiska principer” blir budskapet mer begripligt.

  I övrigt håller jag med dig om det mesta.

  Kommentar av Tryphon Tournesol — 11 mars 2014 @ 19:18

 7. @pwq

  ”Och hur förenar du din tolkning av verkligheten med Snowdens dokument?”

  Snowden är en kriminell landsförrädare och man får ta det han säger med en rejäl nypa salt. Dessutom vet han knappast allt i frågan.

  ”I detta fall är det bara att läsa vem som konspirerat. Vem som får makten ändrar inte vad som skett.”

  Länder samarbetar i frågor kring försvar, det kallas inte konspiration utan just samarbete. Man samarbetar även inom EU med gemensam lagstiftning, är detta också att konspirera? Eller diverse bilaterala överenskommelser och samarbeten stater emellan.

  ”Om du vill bli bedragen och betala skattepengar för att stödja främmande makt är det din sak, men jag är inte Ok med det.”

  Jag känner mig inte ett dugg bedragen men visst kan man ifrågasätta hur mycket skattepengar som ska gå till olika saker. Jag tycker att terrorhotet känns konkret och otäckt och det är viktigt att göra det man kan för att motverka nya attacker. Även om man inte har så många bevis på undanröjda attacker så kommer ju trycket som finns att motverka. Närvaro av vanlig svensk polis eller FN-trupp i annat land kommer givetvis också att förhindra brott bara med sin blotta närvaro och det hot som den innebär mot ev. brott som är under planering. Polisen punktmarkerar ju ofta kriminella mc-gäng, nazister osv. I de flesta fall sker inga brott men polisens närvaro kan ändå anses förhindra brott. Det känns rätt självklart att förekomsten av övervakning i sig förhindrar brott, man kan inte bara se till det man upptäcker. Eller varför inte fartkameror, det finns forskning som tydligt visar att bara närvaron av fartkamerorna sänker farten på de sträckorna och minskar lagbrotten och olyckorna, även om man inte bötfäller bilister.

  Vi ska givetvis inte ha mer bevakning än vad som behövs men vi har uppenbarligen olika uppfattning om vad behovet är.

  Kommentar av nejtillpirater — 11 mars 2014 @ 19:32

 8. […] Jag brukar ju säga det, att Bildt/Reinfeldt-regimen måste avgå, men det som de här två översta länkarna handlar om visar väl att tiden är mogen för det. Christian Engström, Piratpartiet – Nu vet vi varför FRA-lagen var så viktig för Reinfeldt […]

  Pingback av 11 mars | — 11 mars 2014 @ 22:26

 9. @ntp:
  ”I de flesta fall sker inga brott men polisens närvaro kan ändå anses förhindra brott.”

  Det finns inget sådant samband enligt någon enda undersökning, alltså är polisens närvaro bortkastade pengar. Sambandet som finns är allmänhetens förtroende till polismakten, ju högre den är desto fler brott stävjas.

  ”Vi ska givetvis inte ha mer bevakning än vad som behövs men vi har uppenbarligen olika uppfattning om vad behovet är.”

  Om du står bakom behovet av att bevaka alla alltid så varför kan vi inte börja med att alla bevakar dig? Om statens massövervakning får dig att bli tryggare fundera då på hur trygg du skulle vara med ett antal miljoner par ögon som bevakar dig dygnet runt, så vi andra kan få vara ifred och ha vårat privatliv privat..

  ”Jag tycker att terrorhotet känns konkret och otäckt och det är viktigt att göra det man kan för att motverka nya attacker.”

  Ja, terrorhotet känns jättekonkret och attacker känns väldigt närstående nu när ETA, IRA och Bader Meinhof är ute ur bilden, ge ett enda exempel i modern tid (efter 1990) där du personligen känt dig hotad av en organiserad terrorgrupp här i Sverige.

  ”Snowden är en kriminell landsförrädare och man får ta det han säger med en rejäl nypa salt.”

  Det är många som inte delar din åsikt, du är fri att ha den och visst kanske han kan tyckas vara en landsförrädare mot Usa. Men för att vara konsekvent kanske du även kallar t.ex. Stauffenberg för landsförrädare, han försökte trots allt mörda Hitler för att få slut på kriget, avskyvärda människa att vända sig mot sin statschef på det viset, nästan lika vidrig som en 2?-åring som bara tycker att vi har rättigheter till ett privatliv.

  ”Även om man inte har så många bevis på undanröjda attacker så kommer ju trycket som finns att motverka.”

  Man har inte presenterat bevis för någon enda undanröjd attack, att motverka något som inte finns där är faktiskt lite som att bevisa en lögn. Eller jo, jag förnekar inte terrorns existens, jag förnekar inte att ens att den finns på nätet men nu är det ju faktiskt inte terror FRA letar efter, de letar efter annat vad är lite vagt men de samlar på sig ALLT så de kan leta efter vad som helst bara de blir tillfrågade. En vacker dag kanske de letar efter dig, men det är lugnt du stödjer ju dem.

  Kommentar av pontus — 11 mars 2014 @ 23:02

 10. @#6 Tryphon Tournesol,

  Sant, ”får en utformning som går stick i stäv med grundläggande demokratiska principer” hade varit en bättre formulering, för det är precis det jag menar.

  Tack för påpekandet.

  Kommentar av Christian Engström — 12 mars 2014 @ 0:00

 11. @ntp #7:
  Du löser alltså din verklighetsuppfattning genom att intala dig att Snowdens dokument är falska? Jag antar att du inte heller läst dem då? Ok, ha ett bra liv.

  Kommentar av pwq — 12 mars 2014 @ 0:49

 12. […] nån ansvarig politiker uttalat sig om det här: “[FRA-lagen] skrevs i samråd med jurister från den amerikanska spionorganisationen NSA och […]

  Pingback av Vilka är det som behöver tigas ihjäl, här egentligen? — 12 mars 2014 @ 7:36

 13. ””Snowden är en kriminell landsförrädare och man får ta det han säger med en rejäl nypa salt.”

  På exakt samma sätt som Gandhi och de som avslöjade Abu Ghraib?

  Det är ingen nyhet att du, NTP, anser att alla metoder, oavsett hur omänskliga, är helgade bara de går efter ”lagen”. Inte ens den mest övertygade VAM-medlem komer ens i närheten av den människofientlighet du slentrianmässigt vräker ur dig. Man är alltså en landsförrädare om man avslöjar att organisationer i det egna landet har brutit mot landets grundlag enligt dig?

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 12 mars 2014 @ 10:51

 14. […] svenska lagar och det har nu visat sig att FRA med all sannolikhet att tillkommit som del av en PsyOps operaton av NSA. Genom att få utländska länder att skapa dåliga lagar med hål så har man skapat en […]

  Pingback av Säkerhetstjänster och grundlagar | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 12 mars 2014 @ 11:26

 15. Tack Anders. Den där länken du hade förtjänar särskild uppmärksamhet:

  ”– Jag är allvarligt oroad över att CIA:s dataintrång mycket väl kan ha skett i strid med den maktdelning som föreskrivs i USA:s konstitution, säger Dianne Feinstein.
  Dianne Feinstein är en välkänd demokratisk politiker som även är ordförande för senatens tunga underrättelseutskott.

  På senare tid har hon ägnat stor kraft åt att försvara den världsomspännande övervakningsverksamhet som spionorganisationen NSA ägnar sig åt.

  Men nu har Feinstein själv fått nog av övervakning.

  Åtminstone den hon öppet anklagar underrättelsetjänsten CIA för att ha bedrivit mot hennes eget utskott.

  Som ni hörde säger Feinstein att CIA kan ha brutit mot både lagen och konstitutionen.”

  Det där måste nog sägas vara det tyngre artilleriet. Allvarligt talat har jag svårt att se vem som skulle kunna toppa henne i frågan om auktoritet i frågan. Nu är det troligen inte långt kvar innan det kommer att börja rulla huvuden. Hoppas verkligen att Feinstein har bra livvakter.

  Kommentar av pwq — 12 mars 2014 @ 16:24

 16. @pwq: ”Allvarligt talat har jag svårt att se vem som skulle kunna toppa henne i frågan om auktoritet i frågan.”

  NejTillPirater ser jag som en bra kandidat, bara hens rena övertygelse om Snowdens skuld lär ju väga ut 80-90% av Feinsteins sakkunnighet, resten tar hen på övertygande retorik…

  Kommentar av Pontus — 12 mars 2014 @ 16:31

 17. Intressant att så många tycker att Reinfeldt = fra-lagen, lagen som kom till efter ett arbete från sossarna i mitten på 2005 så självklart vill sossarna att den ska vara kvar. Det är ju perfekt att få igenom sin lag och moderaterna får ta smällen fär det…

  Kommentar av junk — 12 mars 2014 @ 22:05

 18. @junk
  Ja och nej. (s) hade säkert också försökt trycka igenom en FRA-lag, men de hade då behövt (m) stöd eftersom det är osannolikt att de fått med sig både (v) och (mp) i riksdagen. Så Reinfeldts (ev passiva) stöd hade varit nödvändigt. Dessutom var Bodström extremt emot den vilket hindrade att den lades fram innan valet 2006. Skiljelinjen stod mellan försvarsdepartementet och justitiedepartementet, både i (s)-regeringen före valet och alliansregeringen efter valet, skillnaden var vilket departementet regeringen ställde sig bakom (och justitieministerns kompetens). Utan alliansregeringen hade beslutet dragit ut på tiden, även om jag håller med om att det är osannolikt att (s) inte fallit till föga för amerikanska påtryckningar.

  Kommentar av pwq — 12 mars 2014 @ 23:56

 19. Väntar med spänning på hur NTP ska förklara hur det VERKLIGEN är.
  Jag menar, ingen annan vet ju nåt om nåt enda här i världen.

  Hur samhället i nåt enda land ens kunnat funka utan NTP är mig en gåta….

  Ha det
  Jan

  Kommentar av Jan — 13 mars 2014 @ 0:58

 20. […] över Sveriges handfasta konkreta roll i denna och över Fredrik Reinfeldt  och Moderaternas pådrivande och motbjudande roll för att sjösätta det […]

  Pingback av Free and thinking » Google får gärna biffa upp sin Drive med alla it-steroider dom kan komma på - IDG.se - Störst på it-nyheter — 13 mars 2014 @ 6:19

 21. dem som har något emot FRA och det här med avlyssning måste va alla dem som inte har rent mjöl i påsen annars hade de inte spelat någon roll?! så Christian då undrar jag vad du sysslar me? 🙂

  Kommentar av Anonym — 13 mars 2014 @ 6:47

 22. Nja, jag kunde faktiskt föreställa mig något i den stilen. Fredrik Reinfeldts behandling av Fredrick Federley i samband med riksdagens röstning i FRA-frågan var ovärdig en vuxen människa, och än mindre värdig en partiledare och statsminister. Och den överreaktionen visade med all tydlighet att FRA-lagen var klappad och klar långt innan riksdagen skulle få säga sitt om lagen, det fanns helt enkelt inte något politiskt spelrum eftersom Reinfeldt redan hade kommit överens med en utomparlamentarisk part om hur FRA-lagen skulle se ut. Det gick inte att backa gissningsvis för att då skulle Sverige och Reinfeldt tappa ansiktet i något internationellt forum, och detta fick Reinfeldt att känna sig så starkt pressad att han helt tappade fattningen.

  Kommentar av Hans — 16 mars 2014 @ 12:15

 23. […] verkar inför EU-valet inte vara lika iögonfallande som den ryska pressen. Christian Engström (PP) riktar stor kritik: ”I ett normalt land hade en skandal som denna tvingat regeringen att […]

  Pingback av Vänstersvängen i valtider | Under den lugna korkeken — 16 mars 2014 @ 15:09


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: