Christian Engström, Pirat

5 mars 2014

På vilket sätt är Centern mot datalagringsdirektivet, när de röstade för?

Filed under: datalagringen,offentlighetsprincipen — Christian Engström @ 14:37

”Centern och Piratpartiet har likartad syn på integritet”, skriver Centerns EU-parlamentariker Kent Johansson i ett replikskifte på Europaportalen.

Det i och för sig trevligt att Kent Johansson håller med om att Piratpartiet har rätt när vi är motståndare till datalagringsdirektivet. Men det är beklämmande att han så öppet och oblygt försöker slå blå dunster i ögonen på väljarna när det gäller Centerns inställning.

I riksdagen röstade Centern för att införa datalagringsdirektivet i Sverige. Ingen höll någon pistol mot riksdagsmännens huvud när de röstade. De var helt fria att i egenskap av förtroendevalda politiker trycka på nej-knappen. Men det gjorde de inte. De röstade ja.

Därför blir det fullständigt obegripligt hur Kent Johansson har mage att skriva:

Att Datalagringsdirektivet inte är förenligt med sådana grundläggande rättigheter borde numera vara tydligt för alla. Det måste – tillsammans med annan EU-lagstiftning som hotar den personliga integriteten – rivas upp.

Han har helt rätt i det han skriver. Precis så tycker Piratpartiet.

Men när Centern, som (i vart fall ännu så länge) sitter i riksdagen, hade chansen att rösta om datalagringsdirektivet, röstade de precis tvärtom.

Precis samma glapp mellan hur Centern har röstat och vad Kent Johansson (C) skriver återkommer i nästa fråga han tar upp. Johansson skriver:

Vi i Centerpartiet anser att en motsvarighet till den svenska offentlighetsprincipen ska gälla för EU. Då får vi ett viktigt och gemensamt verktyg som ökar möjligheterna för både enskilda medborgare och media att granska makten och utkräva ansvar för beslut.

Lika viktigt är det att vi i Sverige inte ska acceptera EU-sekretess som inskränker vår svenska offentlighetsprincip.

Återigen skriver han precis vad Piratpartiet tycker. Piratpartiet tycker det var fel att riksdagen nyligen röstade igenom inskränkningar i den svenska offentlighetsprincipen, för att vara EU till lags.

Men det tycker faktiskt inte Centern om man tittar på hur de röstat. Centerns partilinje i riksdagen var att rösta för inskränkningarna i offentlighetsprincipen, och den linjen blev den som vann.

Mot den bakgrunden kan jag faktiskt inte förstå hur Kent Johansson (C) kan påstå att Centern skulle vara mot exakt precis det som de röstade för.

Det är välkommet att Kent Johansson tycker att Piratpartiet har rätt när vi är motståndare till datalagringsdirektivet och de nyligen genomförda inskränkningarna i den svenska offentlighetsprincipen.

Men så länge hans eget parti är med bland dem som drivit igenom försämringarna i Sverige, är det genuint ohederligt av honom att försöka dölja det faktumet.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet i maj och riksdagsvalet i september. Precis som Kent Johansson skriver, tycker vi att datalagringsdirektivet ska rivas upp och att vi inte ska acceptera att EU-sekretess inskränker vår svenska offentlighetsprincip.

Men till skillnad från Centern kommer vi rösta enligt vår övertygelse om och när vi får chansen. Till skillnad från Centern tycker vi att det är ohederligt att gå ut och lova en sak vitt och brett, och sedan rösta precis tvärtom.

Läs Kent Johanssons vilseledande inlägg hos Europaportalen

Tidigare inlägg i debatten:

5 kommentarer

 1. Centern är gärna emot, men det är viktigare att sitta i regeringen. Att PP inte söker ”regeringsmakt” – den aspekten är särskiljande och väl värt att påpeka.

  Kommentar av Johan Tjäder — 6 mars 2014 @ 1:00

 2. Oavsett vad man kan säga om övriga partier – moderaternas slentrianmässiga inkompetenta arrogans, socialdemokraternas fanatiska tilltro till byråkrati och jante über alles, SD’s ibland krampartade försök att förklä gammal hederlig smygrasism som ”folkhemsfilosofi”…

  så kan man särskilja Centern som det partiet som utöver alla andra inte har någon annan identitet än som professionell kappvändare och mytoman.

  Det är inte bara i datalagringsdirektivsfrågan som centern har lovat en sak och sedan gjort en annan. Det gäller i ett antal av deras övriga ”hjärtefrågor”. Vissa av vilka har de till och med gått till val på och röstat fram som officiell partipolicy (kärnkraftsfrågan exempelvis).

  För att få lov att vara med i alliansen bedrar de regelbundet både sina egna väljare och sina egna partimedlemmar. Det enda de idag står för är för att få lov att lyda sittande statsminister och inget annat.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 7 mars 2014 @ 10:40

 3. Var det inte Gunnar Hedlund, Bondeförbundet (Centerns föregångare), som sade i en debatt på 50-talet:
  – Vi i Bondeförbundet har alltid velat, och kommer alltid att vela …

  Kommentar av Togga — 8 mars 2014 @ 0:12

 4. Att vela är en sak. Slentrianmässig och ihållande tröghet kan man inom politiken alltid hitta ursäkter för.

  Centerns bekymmer är att de varje val lägger upp vallöften som de mangrant och med god konsekvens kommer att bryta. Därmed förlorar de sina medlemmar och måste till nästa val lyckas driva upp en helt ny väljarskara.

  Det här går långt till att förklara varför varje val C lägger ned rent otroliga belopp på PR – det enda partiet som tapetserar hela T-centralen i Stockholm till den graden att man inte kan se de vanliga väggarna bortom de tätthängda tiometersbanderollerna – de måste förnya större delen av sin valkrets varje år.

  De har gått från att vela till att mycket initiativrikt vända kappan efter vinden.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 10 mars 2014 @ 11:08

 5. […] På vilket sätt är Centern mot datalagringsdirektivet när de röstade för? […]

  Pingback av Free and thinking » Kallocain – man blir så trött på Centerpartiet - IDG.se - Störst på it-nyheter — 10 mars 2014 @ 15:23


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: