Christian Engström, Pirat

1 mars 2014

Vet Reinfeldt verkligen vad FRA faktiskt gör?

Filed under: FRA,NSA — Christian Engström @ 13:11

Ända sedan FRA-striden 2008 har jag och Piratpartiet varnat för risken att USA’s hemliga övervakningssystem skulle kunna vändas mot helt legitim politisk opposition i det egna landet, som ett tänkbart worst case.

Det får jag sluta med från och med nu. Det gör spiontjänster som NSA och dess underleverantör GCHQ nämligen redan idag, så inte alls något framtida skräckscenario. Det är dagens verklighet.

Journalisten Glenn Greenwald, som arbetar med att steg för steg publicera de viktigaste avslöjandena baserade på Snowden-materialet, publicerade i veckan den senaste pusselbiten.

How Covert Agents Infiltrate the Internet to Manipulate, Deceive, and Destroy Reputations är titeln på en utförlig artikel av Greenwald på hans nystartade sajt The Intercept.

Brittiska spiontjänsten GCHQ har topphemliga powerpointpresentationer, avsedda för nya rekryter, där de får lära sig hur man ska göra för att smutskasta personer eller organisationer på nätet. Eller hur man lurar någon i en sexfälla för att kunna förstöra hans rykte. Eller en hel bukett av liknade saker.

[T]hese agencies are attempting to control, infiltrate, manipulate, and warp online discourse, and in doing so, are compromising the integrity of the internet itself

skriver Greenwald.

Och dokumenten tyder på att metoderna har använts mot helt legitima politiska organisationer i det egna landet.

Det här är inte ett skräckscenario. Det är verklighet, idag, i våra egna västliga länder.

Vet politikerna verkligen vad spionorganisationerna faktiskt gör? Om svaret är ja är det en skandal. Om svaret är nej är det nästan ännu värre.

Avslöjandena just den här veckan handlar i första hand om brittiska GCHQ, men de är så allvarliga att vi har rätt att kräva svar även av statsminister Reinfeldt här i Sverige.

I vad mån ägnar sig FRA åt den här typen av verksamhet? Och hur säker är Reinfeldt på att han faktiskt vet det sanna svaret?

Läs Glenn Greenwalds artikel hos The Intercept

10 kommentarer

 1. Var var ni den 26:e februari då FRA inte bara diskuterades det beslutades i riksdagen. Ett upphävande av FRA-lagen stod på dagordningen. Jag bloggade om detta:

  Första bloggen då jag var övertygade om att det skulle bli revolution.

  I dag (2014-02-26) är starten på revolutionen i Sverige. Riksdagen tar beslut om FRA.

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1863&blogg=64331

  Och sedan konstaterade jag:

  Det blir ingen revolution. Moderater och Socialdemokrater är eniga om FRA.

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1863&blogg=64332

  Kommentar av Tommy Rådberg — 1 mars 2014 @ 13:53

 2. Reblogga detta på Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 1 mars 2014 @ 17:45

 3. Operationer av detta slag ryms gott och väl inom ramen för den svenska försvarsunderrättelselagen, som bl.a. Must/KSI och FRA har att rätta sig efter. Och visa mig det underrättelseorgan som inte utnyttjar ett befintligt lagrum eller som inte tänjer på det.

  Det centrala i hela denna ljusskygga verksamhet är att svenska intressen ska gynnas. Då skyr man inga medel. Det ska förstås vara regeringen som ger ramarna, men som alla vet tenderar varje organisation av detta slag att leva sitt eget liv. Och även om det på pappret är regringen som inriktar verksamheten, så är det ändå upp till den enskilda myndighten att välja lämplig metod för att uppnå det önskade syftet.

  Vad som är i nationens intresse definieras direkt eller indirekt av KSI och FRA själva. Det är de som sitter på all information. Det är genom underrättelsetjänstens begränsade synfält och världsuppfattning som den utgående rapporteringen når regeringen. Det är sedan denna rapportering som i hög grad styr regeringens prioriteringar och underrättelseinriktningar. Vilka metoder som FRA et concertes använder är av underordnad betydelse för de styrande, så länge målen uppnås.

  Kommentar av Lasse — 2 mars 2014 @ 12:37

 4. Med all säkerhet anses alla hot mot FRA som legitima mål för övervakning och smutskastning (om tillfälle ges)
  Dvs politiker/personer/organisationer som vill begränsa FRA:s makt ses som hot mot nationens intressen.

  Kommentar av JohJoh — 2 mars 2014 @ 13:27

 5. Ja, vad ska man säga? Jag antog förstås att liknande saker skulle komma att hända förr eller senare, jag har sett sajter och kommentarer som jag misstänkt är såna här operationer. Men nu är det svart på vitt, och om media faktiskt skulle ta upp det här skulle det kanske börja hända saker.

  Men det blir väl tystnad som vanligt…

  Har någon tänkt sambandet honeypot – Assange (dum fråga, självklart).

  Kommentar av Ano Nym — 2 mars 2014 @ 20:33

 6. […] läste med intresse och förskräckelse Christian Engströms artikel Vet Reinfeldt verkligen vad FRA faktiskt gör? I den beskriver han hur Storbritanniens GCHQ-agenter utbildas i att smutskasta, underminera, […]

  Pingback av Demokratin kan vara död | Integritetsnytt — 3 mars 2014 @ 18:04

 7. […] Greenwald/a> Fox-intervju av Greenwald DN 11/3Christian Engström Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Blum om Snowden Upprop för Snowden […]

  Pingback av Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte | Anders Romelsjö på jinge.se — 11 mars 2014 @ 9:00

 8. […] Zeitung Independent Sveriges radio 6/5 Glenn Greenwald/a> Fox-intervju av Greenwald DN 11/3Christian Engström Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Blum om Snowden Upprop för Snowden […]

  Pingback av USA kör hårt med en svag Merkel | Anders Romelsjö på jinge.se — 11 maj 2015 @ 15:12

 9. […] Pål Steigan 6/5 Pc för alla Glenn Greenwald/a> Fox-intervju av Greenwald DN 11/3Christian Engström Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Blum om Snowden Upprop för Snowden […]

  Pingback av Frankrike – Europas nya polisstat? | Anders Romelsjö på jinge.se — 22 maj 2015 @ 15:09

 10. […] 24/6 Pc för alla Reuters Glenn Greenwald/a> Fox-intervju av Greenwald DN 11/3Christian Engström Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Blum om Snowden Upprop för Snowden […]

  Pingback av NSA spionerar på franska presidenter, USA:s medborgare och på oss | Anders Romelsjö på jinge.se — 25 juni 2015 @ 7:18


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: