Christian Engström, Pirat

12 februari 2014

EU-utskottet LIBE röstade nej till att ge Snowden skydd i EU

Filed under: Edward Snowden — Christian Engström @ 16:29

EU-parlamentets LIBE-utskott (för mänskliga rättigheter) röstade just nej till att uppmana medlemsstaterna att erbjuda visselblåsaren Edward Snowden skydd i EU.

Röstsiffrorna blev 16 ja, 33 nej, och 7 avstod.

Den enda svenska ledamot som deltog i omröstningen var Anna-Maria Corazza Bildt (M). Hon röstade nej till att ge Snowden skydd.

De andra två svenskarna som sitter i LIBE-utskottet är Anna Hedh (S) och Cecilia Wikström (FP). Ingen av dem var på utskottsmötet under omröstningen, så det var ersättare som röstade istället för dem.

Ändringsförslaget som avslogs var lagt av den Gröna gruppen (där Piratpartiet ingår). Det hade nummer 182, och löd så här:

18a. Europaparlamentet uppmanar EU:s medlemsstater att lägga ned eventuella straffrättsliga åtal mot Edward Snowden och erbjuda honom skydd mot att åtalas, utlämnas eller överlämnas av tredje parter med hänsyn till hans ställning som visselblåsare och internationell försvarare av de mänskliga rättigheterna.

Det här var alltså för mycket för Anna-Maria Corazza Bildt och de svenska Moderaterna.

Med tanke på den intima relationen mellan FRA och NSA, och det faktum att regeringen lagt sitt veto mot att EU ska göra en undersökning med anledning av Snowdens avslöjanden, är det kanske inte förvånande.

Men väldigt beklämmande.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet i maj. Vi tycker att Edward Snowden är en hjälte, och att det borde vara en självklarhet att EU’s länder ska erbjuda skydd åt visselblåsare som försvarar de mänskliga rättigheterna.

14 kommentarer

 1. Ett bra resultat, väntat och behövligt, tack EU !!

  Kommentar av King Eguren — 12 februari 2014 @ 16:38

 2. @King Eguren:
  Ett väntat resultat kanske men bra?
  Hur är det bra att någon som lyft upp maktmissbruk till ytan inte ska få möjlighet till asyl när han förföljs av sitt hemland?
  Ska vi sluta ge asyl till invandrare som är homosexuella, regimkritiska eller bara tillhör fel religion också, det är ju enligt dina referensramar tydligen också ”bra”?

  Kommentar av Pontus — 12 februari 2014 @ 16:52

 3. Bra röstat, Snowden är en landsförrädare och ingen hjälte.

  Kommentar av nejtillpirater — 12 februari 2014 @ 18:06

 4. Snowden är lika mycket landsförrädare som de lagstiftare som röstade igenom PATRIOT Act.

  Enda skillnaden är att lagstiftarna har makt – Snowden har ingen reell makt alls.

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 12 februari 2014 @ 18:46

 5. @wertigon

  ”Enda skillnaden är att lagstiftarna har makt – Snowden har ingen reell makt alls.”

  Den som bryter mot lagar i form som påverkar väldigt många har givetvis en mycket stor makt i praktiken, detta gäller såväl landsförrädarna Manning och Snowden liksom Anders Behring Breivik.

  Kommentar av nejtillpirater — 12 februari 2014 @ 19:51

 6. Ja, för att inte tala om landsförrädaren Daniel Ellsberg, va?
  Hur man kan ha så bakvända åsikter om allting förstår jag mig inte riktigt på. Okej om man är mot fildelning, men hur kan man vara positiv till att främmande makt läser och lagrar ens kommunikation och fysiska plats i gigantiska databaser?

  Kommentar av exscape — 12 februari 2014 @ 20:09

 7. exscape: Troligen för att man får pengar och skojskoj för det. De snubbar som är intressanta att charma att jobba med sådant kan ofta redan tjäna gott om pengar så då är det de som kan erbjuda skojigast skoj som ej kan köpas för pengar som har tjingen så att säga…

  Kommentar av gfield — 12 februari 2014 @ 21:12

 8. @exscape

  ”Okej om man är mot fildelning, men hur kan man vara positiv till att främmande makt läser och lagrar ens kommunikation och fysiska plats i gigantiska databaser?”

  Jag är inte positiv till att främmande makt läser och lagrar ens kommunikation men jag är realist och inser att det kommer att ske oavsett vad vi tycker om det. Ett visst behov finns ju, alla länder har ju underrättelseverksamhet, men visst kan man alltid diskutera nivån och metoder. Alldeles oavsett detta är det landsförräderi att läcka ut försvarshemligheter med så stora skadeverkningar som Snowden gjort i det här fallet. Resultatet kommer sannolikt bli enorma kostnader utan att nivån på övervakningen på något sätt minskat i praktiken.

  Kommentar av nejtillpirater — 12 februari 2014 @ 21:50

 9. hur mycket skada har Snowden gjort egentligen? Tror du seriöst att terrorister sitter och använder facebook och mobiltelefoner, när underrättelsetjänster själv säger att de använder sig av kurirer? (eller så är man en jävligt dum terrorist) Snowden har bara gjort skada på USA ”goda” anseende inget annat. Hur du information om vilken skada han skulle ha gjort så kan du gärna länka den informationen om den finns. Nej amerikansk media duger inte @nejtillpirater

  Kommentar av Fredrik Johansson — 12 februari 2014 @ 22:16

 10. Fru Bildt har avslöjat sig själv som motståndare till sanningssägare och motståndare till att bland annat det svenska folket får veta vad som pågår i verkligheten. Snacka om att svika sitt folk!

  Kommentar av keny — 12 februari 2014 @ 23:41

 11. @nejtillpirater:
  Du kallar Manning och Snowden landsförrädare för att de brutit amerikanska lagar. Dom är kanske landsförrädare mot amerikanska staten i juridisk mening men mot jordens befolkning och demokratin så har jag svårt att se att gjort något fel, de har stått upp mot överstatlighet och visat att staten ljuger om vad den pysslar med. Varför är du så arg på dem som bara visat hur fel staten beter sig mot alla människor och dessutom pekat på att skattepengar slängs in i ett svart hål som varken skyddar usa’s befolkning eller någon annan på jorden? Inte ens en statlig utredning har lyckats peka på att NSA bidragit med att ett enda terrordåd stoppats trots alla pengar som pumpats in, är inte det ett riktigt landsförräderi att stjäla skatteinkomster under en falsk premiss om att man ska förhindra ett brott man själv inte kan visa att man lyckats med? Jag kanske är naiv som tror att skatteinkomster skall gagna alla i samhället och inte slösas på bort på onödigheter…

  Kommentar av pontus — 12 februari 2014 @ 23:52

 12. Hade övervakningen varit effektiv skulle man haffat kastrullbombarna i Boston i April i fjol före de sprängde sina bomber.

  Men uppenbarligen hjälper inte ”underrättelseverksamheten” att ta fast terrorister.

  Det är inte särskilt förvånande egentligen. Det finns betydligt mer pengar i att industrispionera och sälja vidare information som kan skapa Intellectual Properties åt privata uppdragsgivare och vem står underrättelsetjänsterna till svars inför egentligen..?

  Kommentar av gurrfield — 13 februari 2014 @ 6:00

 13. Nej till pirater: Låt vara att Snowden är en brottsling i amerikanska lagens ögon. Men därifrån till ”landsförrädare” är bisarrt till och med för att komma från dig. Detta är ett riktigt läskigt resonemang från dig, att jämställa staten med folket. Allt Snowden gjort är att låta det amerikanska folket få veta vad deras regering gör utan deras vetskap. Där jag kommer ifrån så ska makten utgå från folket, men det kanske inte du tycker är demokrati? Har du kanske glömt att Snowden inte är den enda som brutit mot lagen? Även NSA har sysslat med olagligheter, det framgår tydligt. Är dom också ”landsförrädare” då, eller är det mer okej när överheten bryter mot lagar? Jag blir illamående.

  Kommentar av Christoffer — 13 februari 2014 @ 23:02

 14. Mja, det här är en ren kompetensfråga. Asyl i enskilda fall är inte en EU-fråga och man ska vara mycket försiktig med sådant även när man känner att det är rätt, därför att nästa gång vill någon annan nyttja Europaparlamentet för sina åsikter.

  Kommentar av Johan Tjäder — 21 februari 2014 @ 8:20


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: