Christian Engström, Pirat

7 februari 2014

Drottning Silvias sjukhus stympar överviktiga barn

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 11:41

Drottning Silvias barnsjukhus tänker börja magsäcksoperera överviktiga 13-åringar, rapporterar Sveriges Radio.

– NEJ, GÖR DET INTE! känner jag att jag vill skrika i vanmakt.

Magsäcksoperationer på vuxna är en metod som var mycket i ropet för några år sedan, men där finns många indikationer på att det ofta blir stora problem för de opererade. Och det är på fullvuxna personer, som varken ska föda barn eller växa något mer i livet.

Att göra så drastiska ingrepp på ungdomar som fortfarande växer är direkt oansvarigt. En stympad magsäck ska hålla hela livet ut, och klara alla skiftningar man kan gå igenom som människa. Det finns det ingen som vet om de gör.

Istället för att göra oåterkalleliga kroppsstympningar på människor som har hela livet framför sig, borde man till att börja med prova olika sorters alternativ kost.

Jag äter själv LCHF-kost sedan två år tillbaka, och på det har jag tappat 12 kilo — till min stora förvåning. Jag tycker inte jag var så jättetjock innan heller, utan mest lite lagom rund som man gott kan vara i min ålder 🙂  Men när det gick att uppnå bara genom att lägga om kosten och fortsätta äta gott, då är det förstås jättevälkommet.

Jag vet flera kollegor i EU-parlamentet som också kör olika varianter av LCHF, och som har goda erfarenheter av det. (Bland annat en som har gått ner 17 kilo, vilket gör mig lite sur. Det är naturligtvis ingen tävling. Men man vill ju gärna vinna. 🙂 )

Låt ungdomarna prova det istället för att stympa dem för livet. Det är inte etiskt att göra medicinska experiment på unga människor, när det finns så mycket som talar för att ingreppet kan vara ett katastrofalt misstag.

De överviktiga ungdomarna har säkert fått springa i skytteltrafik mellan dietister som sagt till dem att fortsätta äta socker och kolhydrater, men att äta mindre och springa mer. När den metoden inte har fungerat har de fått höra — ofta i direkta ordalag — att det beror på att de har för dålig karaktär.

Nu ska de som straff få sina magsäckar stympade.

Trots att problemet hela tiden kanske var att dietisten gav råd som inte var rätt, i vart fall inte för just dem.

Piratpartiet tycker inte att det ska vara politikerna som rösta fram vad vi ska äta. Det ska var och en av oss bestämma själva i görligaste mån. Vi är alla olika, och det som fungerar för den ena kan vara helt fel för den andra.

Men ibland behövs det ändå politiska beslut som kommer in på området. Sjukvården måste till exempel bestämma hur den ska och inte ska behandla övervikt.

Då ska det vara faktabaserat beslutsfattande som gäller. Piratpartiet vill se mer av det på alla områden. När det gäller hälsorelaterade frågor är det extra viktigt. Om det är så att de gällande kostråden faktiskt har visat sig inte fungera, och att problemet med övervikt fortsätter öka, då måste vi försöka ta reda på vad som istället är rätt väg.

Men att utsätta ungdomar för kroppsstympningar i ren desperation, det ska vi i vart fall inte göra.

…………

Läs mer hos Kostdoktorn, Ett sötare blod, Annika Dahlqvist

23 kommentarer

 1. Jag tycker inte du är helt logisk i ditt resonemang här. Även om jag håller med om att det är vettigare att testa LCHF än magsäcksoperation i många lägen så tycker jag du säger emot dig själv.

  Det är hälsovården och inte politiker som ska besluta om vårdmetoder, där verkar vi vara överens, men du angriper väldigt hårt en specifik metod och förespråkar en annan. Du är en högt uppsatt politiker, jag tycker det rimmar illa.

  När det kommer till att försöka styra vetenskapliga områden politiskt tycker jag att vi ska lämna det till flumpartier, vi bör vara bättre än så.

  Kommentar av Leif Ershag (@berinder) — 7 februari 2014 @ 12:30

 2. Mycket bra skrivet, Christian Engström. Det här är inte partipolitik. Vi ska inte stympa barnen för livet utan att först försöka med livsstilsförändringar. LCHF är klart bäst i test vad gäller viktnedgång. Jag gjorde ungefär samma resa. Vid min 50-årskoll hade jag något höga kolesterolvärden och övervikt på gränsen till fetma. Nu är alla värden förbättrade och jag är normalviktig enligt BMI-tabellen. (Både kolesterolvärden och BMI är delvis ifrågasatta idag som hälsomarkörer men det är vad som används idag.) Det finns en nyligen utkommen rapport ”Mat vid fetma” publicerad av SBU, som klart visar att lågkolhydratkost fungerar bäst.

  Leif Ershags kommentar förstår jag inte alls. Det är ingen som försöker styra vetenskapliga områden politiskt, annat än möjligen SLV. Christian vill ju att vi inte stympar unga människori onödan. Barnen har ju ingen talan, så vi måste tala för dem. Även föräldrarna och vården har ett ansvar. Om de inte tar det ansvaret måste det uppmärksammas.

  Gunnar Parment (v)

  Kommentar av Gunnar Parment — 7 februari 2014 @ 13:19

 3. Istället för att operera feta barn ELLER sätta dem på en diet, borde dessa barn tas från en ohälsosamma omgivningen de växer upp i och tvångsplaceras i en annan miljö där de skulle lära sig att äta hälsosamt och röra på sig – som en naturlig del av livet. Inte som någon diet som inte har någon verkar på längre sikt om de ändå fortsätter att bo med sina föräldrar som har möjliggjort fetman med sin egen kosthållning.

  Tittar man på föräldrarna till feta barn – då hittar man orsaken till problemet.

  Så ifall man ska använda ”operation” som botemedel då borde man ”operera” bort föräldrarna. Först då kan barnen bli normalviktiga.

  Kommentar av stig — 7 februari 2014 @ 14:19

 4. Att LCHF har fungerat för några ~50-åriga män innebär inte med automatik att det kommer fungera för tonåringar eller, för den delen, att det är hälsosamt för tonåringar att äta så ensidigt. Förutsättningarna är lite annorlunda för individer som (främst) växer på höjden respektive vi som numera mest växer på bredden…

  Jag håller med Leif; politiker ska inte lägga sig i något som är ett rent hälsoärende…

  Kommentar av qeruiem — 7 februari 2014 @ 15:52

 5. Svar till kommentar 4.

  Man bör basera kostråd på moderna och omfattande forskning/studier. Till exempel den statliga SBU-studien som presenterades ifjol. Vilken kosthållning kom sist i den studien? Jo tallriksmodellen. Samma tallriksmodell som statliga livsmedelsverket rekommenderar till hela den svenska befolkning och som majoriteten av våra statliga dietister rekommenderar till sina patienter.

  Vad visade då denna studie? Jo att LCHF-kost var den hälsosammaste kosten med viktnedgång, sänkt blodtryck och bättre kolesterol som resultat. Tyvärr drog SBU sedan slutsatsen att alla koster var likvärdiga, på grund av att så få personer som la om sin kost lyckades hålla kvar den utan återgick till den sockerstinna kosten som man lärt sig att äta sedan barnsben.

  Nu kan man ju undra vad det är som gör att folk inte lyckas hålla sig kvar vid en kost likt LCHF?

  Jag tror att en del av svaret ligger i samhället. Vi har ett samhälle som försvårar för personer som vill äta en kost som till exempel LCHF. Även fast det blivit stora förbättringar de senaste fem åren, så är det fortfarande väldigt mycket i det dagliga livet som kan sätta käppar i hjulet hos någon som vill följa LCHF.

  I övrigt så pekar väldigt mycket på att LCHF fungerar bättre för barn/ungdomar än för äldre. Mest troligt för att en ung kropp snabbare kan ställa om sig när man börjar med LCHF.

  Vad gäller GBS-operationer, så finns det väldigt mycket kunskap idag som skvallrar om vilka komplikationer en sådan operation kan ge. Det mest logiska borde vara att låta barn pröva på en vetenskapligt bevisad kostomläggning först, innan man börjar skära bort fullt fungerande organ. Är man orolig över vilka konsekvenser det kan ge att äta till exempel mycket naturligt fett och lite kolhydrater, så finns det prover att ta och sedan följa upp. Försämras proverna så är det bara att sluta. Jag kan i alla fall lova att du inte kommer att behöva skära bort magen för att du prövar LCHF.

  Kommentar av Daniel — 7 februari 2014 @ 16:29

 6. Jag håller med Leif Ershag. Låt vården i samråd med föräldrarna avgöra den lämpligaste behandlingsmetoden. Det är inget för politiker — bortsett från att ställa upp de ekonomiska ramarna som vården har att förhålla sig till.

  LHCF fungerar säkert alldeles utmärkt för folk som är lätt överviktiga, på gränsen till feta. Jag skulle inte tro att det är sådana människor som kommer på fråga för en sådan operation.

  Svår fetma har andra orsaker, från hormonella störningar till bakteriefloran i magen (och där, kära ”stig”, så ska vi inte vara förvånade om föräldrar och barn har likartade mikrobiologiska förhållanden i matspjälkningskanalen). Vi ska inte bli förvånade om svårartade fall kan kräva andra insatser än de normala. Man lär inte operera som ett förstahandsval, precis.

  Att ta barn från sina föräldrar är ett oerhört stort ingrepp, som jag säkert tror får mycket värre konsekvenser för barnet än en liten operation. Förfärligt att du ens föreslår det, stig.

  Kommentar av von — 7 februari 2014 @ 16:31

 7. […] Engström sitter i Europaparlamentet för Ppiratpartiet. Han har själv gått ner i vikt med LCHF, utan problem, och han tycker att det är fel att stympa barns magsäckar utan att ha tillåtit dem […]

  Pingback av Christian Engström, pp, skriver om politik och viktnedgång — 7 februari 2014 @ 22:20

 8. Det verkar som om SLV ‘s kostråd ligger bakom problemen: För mycket snabba kolhydrater ökar blodsockret vilket sedan tenderar att sjunka snabbt speciellt när naturligt fett minskats eller uteslutits, vilket kan resultera i evigt återkommande hungerkänslor. Ungefär som man ger skummjölk till grisar så att de genom blodsockersvängningar snabbare äter sig feta till slakt. Mindre kolhydrater betyder mindre blodsockersvängningar, mindre hunger och mindre fetma. LCHF behövs att ta till när det annars blir försent !
  Tur att LCHF finns speciellt för oss över 50 och 60, annars hade det blivit bar kniv och/eller piller kvar för oss stackare!
  Politiker som tar ställning med kostfrihet utan SLV behövs idag mer än någonsin! Om Rössner och andra fick som dom ville skulle vu annars snart köra om t.om. Mexico i fetma och diabetes-2 !

  Kommentar av Sten Björsell — 7 februari 2014 @ 23:00

 9. Till Leif Ershag och ”von”:

  Om ändå vården kunde uppdatera sig om vad som faktiskt ger positiva resultat, så skulle magsäcksoperationer kunna undvikas. Det är olyckligt när gammal ej uppdaterad kunskap används som underlag för att sätta kniven i små barn, och många andra.

  Det här är vad som väntar för de som genomgår dessa riskfyllda operationer:

  Klicka för att komma åt R%C3%A5d%20om%20maten%20vid%20Gastric%20bypass.pdf

  Att skära bort fullt fungerande organ är korkat, när det bevisligen finns sundare alternativ…

  Kommentar av Lyx-LCHF — 8 februari 2014 @ 8:19

 10. Professor Göran Sjöberg har på ett lättfattligt sätt förklarat varför ett övermått av kolhydrater i kosten är ett beroendeframkallande belastning för kroppen här.

  I o f s så kan professor Göran ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att han har. Vad tror Du ?

  Kommentar av Josef Boberg — 8 februari 2014 @ 11:31

 11. Hela min blogg handlar just om det här. Jag har varit ett tjockt barn och gått igenom helvetet flera gånger både baklänges och framlänges i jakten på ”normalvikt”, bland annat gbp-operation. Jag har idag en mycket kritisk blogg emot dessa galna operationer och en egen historia om hur jag hittade balansen i mitt liv, ut ur sockerberoende, matmissbruk, övervikt och sjukdom. Politiker – LÄGG ER I OCH STOPPA ÖVERGREPPEN SOM SKER INOM VÅRDEN!
  http://www.startarom.blogspot.se/2014/02/ledsen-och-upprord.html

  Kommentar av Maria Jallow — 8 februari 2014 @ 18:31

 12. Personligen tror jag att anledningen till att LCHF fungerar så bra är för att vi idag äter alldeles för mycket kolhydrater. Kolhydrater är bra i begränsad mängd, men precis som ett överintag av fett ger leverskador så ger ett överskott av kolhydrater diabetes.

  Strikt LCHF-diet tror jag att man kan riskera interna leverskador dock, men jag har ingen forskning som bekräftar min tes, bara en vag misstanke. Hur som helst är problemet överkonsumtionen av kolhydrater!

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 8 februari 2014 @ 23:57

 13. Kommentar till 12:

  Dessa leverskador skulle i sådana fall drabbat våra förfäder, vilket man inte på något sätt har kunnat hitta bevis för. De åt i huvudsak en protein/fettrik kost som medförde att deras hjärnor växte, talet utvecklades och att vi idag kan kommunicera via internet…

  Kommentar av Lyx-LCHF — 9 februari 2014 @ 9:00

 14. Komplettering till min förra kommentar:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24115747

  Detta är en pinfärsk studie som har testat hur tre olika koster påverkar leverns volym…

  Kommentar av Lyx-LCHF — 10 februari 2014 @ 9:08

 15. Du bygger ditt inlägg på okunskap. Man opererar bara personer som varit under utredning och behandling i flera år men då man inte lyckas åstadkomma viktminskning. Det handlar om ett fåtal personer som står inför två alternativ:

  1. Inte operera och ta konsekvenserna av de skador man får på kroppen, inre organ, förkortad livslängd osv.
  2. Att operera och de risker som kommer med operationen.

  LCHF eller godtycklig diet löser inte allas problem, om det vore så lätt skulle förstås ingen behöva opereras. Om du själv stod inför de två valen så kanske du också skulle välja att operera dig.

  ”Men att utsätta ungdomar för kroppsstympningar i ren desperation, det ska vi i vart fall inte göra.”

  Nej låt dem fortsätta att skadas av övervikt och fruktlösa försök att komma tillrätta med viktproblemet via traditionell behandling i form av olika dieter, motion, samtalsterapi osv.

  Jag tycker också att det är illavarslande att man opererar mot fetma men jag vet också hur det fungerar och att man inte opererar lättvindigt utan efter en lång utredning och behandling. Om det då finns en behandling som kan hjälpa dessa få personer det handlar om, varför ska man då inte ge dem chansen till att kunna få ett hälsosamt liv?

  Kommentar av nejtillpirater — 10 februari 2014 @ 20:05

 16. Du bygger ditt inlägg på okunskap. Man opererar kontinuerligt personer utan att de har fått möjlighet att prova lågkolhydratkost. Vården underlåter att prova denna kosthållning, och istället skyndar man på med GBP. Bara i Skåne så är det i snitt en person i veckan som uppsöker akut kirurgisk vård på grund av komplikationer efter en fetmaoperation.

  Både i Danmark och i Sverige har det väckts kritik mot gastric bypass-operationerna eftersom många drabbas av komplikationer efteråt.
  –Vi har nog två, tre patienter i veckan som läggs in med komplikationer efter sådana operationer, säger Anne Samsøe Engberg, överläkare vid Ålborgs universitetssjukhus till Ekstrabladet. Vanliga komplikationer är våldsamma magsmärtor, diarréer och problem med att behålla maten.

  Här ett exempel på vad som kan hända efter GBP (jag väljer att inte lägga ut namnet): Efter operationen blev hon tvungen att sluta medicinera mot sin reumatiska värk. Det fick hon inte veta före ingreppet.

  Det visade sig också att hennes matstrupe var för trång för att klara den minskade matsäcken. Trots att hon opererades igen för att vidga den fungerar det fortfarande inte. Fortfarande 2,5 år efter operationen har X X svårt att behålla maten. Det har lett till att hon blivit överkänslig för blodsockerfall. För att få i sig alla nödvändiga ämnen måste X X dagligen äta vitaminer, kalciumtillskott, järntillskott samt B12-vitamin – resten av livet. Om hon äter för mycket fett eller socker kräks hon. Det kan räcka med ett glas juice för en sådan reaktion.

  Det är detta som du vurmar för…

  Kommentar av Lyx-LCHF — 10 februari 2014 @ 20:41

 17. Den omedvetna okunskapen om att för mycket av kolhydrater i kosten är ”boven i dramat” det metabola syndromet = överviktsyndromet – är stor – men jag tror i alla fall att fler och fler börjar inse att det kan vara klokt att minska på kolhydraterna i kosten.

  Kommentar av Josef Boberg — 10 februari 2014 @ 20:54

 18. @Lyx-LCHF

  Javisst finns det risk för komplikationer med operationen, men de som väljer att opererar sig måste också ta hänsyn till alternativet att INTE operera och vad detta innebär. LCHF är ingen universallösning, det funkar på vissa men inte alla. Vissa får komplikationer av operationer, vissa minskar inte i vikt med olika dieter inklusive LCHF. Om det vore för att komplikationer finns vid operation så skulle du väl då förbjuda alla former av operationer? OBS att de som opereras mot fetma gör detta som en sista utväg som kan rädda deras liv och hälsa.

  Det är bra att det finns många olika lösningar men om de man provat under flera år inte fungerar, varför skulle då en operation vara fel? Unnar du inte människor ett sådant alternativ? OBS att man givetvis informerar om risker, det finns ju alltid risker med en operation och det är man fullt medveten om. Exakt vilka risker går ju inte att räkna upp och man kanske inte heller känner till precis alla på förhand. Ja, det är en risk för att man får någon form av problem. Dessa patienter är desperata och väljer kanske ändå att ta risken, det kan vara livräddande för dem precis som att en hjärtoperation kan vara det för en hjärtpatient och med risk för olika komplikationer inklusive dödsfall.

  Min åsikt bygger på det jag har läst och även hört via insatta läkare och experter, senast i ett radioprogram idag. Christians och din åsikt verkar vara dåligt underbyggda. Som PPs politik i allmänhet…

  Kommentar av nejtillpirater — 10 februari 2014 @ 21:17

 19. ”Då ska det vara faktabaserat beslutsfattande som gäller. Piratpartiet vill se mer av det på alla områden.”

  Då kanske man inte som lekman och oinsatt/felinformerad ska börja prata om fakta eftersom det ju är medicinsk expertis som ger råd om operation och utför dessa. De här patienterna och deras anhöriga bör ta faktabaserade beslut via expertis, inte via lösa åsikter från ”Pirate MEP”.

  Kommentar av nejtillpirater — 10 februari 2014 @ 21:20

 20. NTP – så vad gör man när en stor del av den medicinska expertisen arbetar efter felaktiga eller utdaterade premisser?

  Vet inte om du har läst Ken Follets underhållande roman ”En värld utan slut”. I den får man bland annat följa den medeltida kvinnan Claris som, efter att ha observerat vad som fungerar och inte, kom på att det är viktigt att hålla en ren miljö för att läka ett sår. Håll såret rent. Den medicinska expertisen (munkarna) tycker däremot att bästa sättet att behandla öppna sår är att lägga på getdynga på det.

  Boken tar på ett träffsäkert sätt upp hur mycket medicinexperter är ovilliga att ändra sig när nya rön kommer fram. Det är samma sak med kosthållning – de kostråd vi har idag har inte haft någon vetenskaplig grund att stå på. Däremot har vi en stor livsmedelsindustri och många medicinska experter som vägrar acceptera att de kan ha fel vad gäller nyttig mat.

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 11 februari 2014 @ 10:44

 21. Svar till 19.

  Lustigt att just nejtillpirater anser att just han själv är så insatt och informerad. Jag säger bara, kolla de sammanställningar av kostforskning som gjorts på sista tiden. Eller ta genvägen till en som redan gjort det, läkaren Andreas Eenfeldt, http://www.kostdoktorn.se/ och berätta sedan vem vi ska lyssna på. Den läkare som rapar upp gammal s.k. kunskap om vad han lärt sig för 20-30-40 år sedan, eller den läkare som kontinuerligt och metodiskt går igenom forskning om mat och hälsa, och dessutom presenterar dem så att till och med en politiker förstår. 🙂 (Jag är själv kommunpolitiker, men för ett annat parti än Christian.)

  Gunnar Parment (v)

  Kommentar av Gunnar Parment — 13 februari 2014 @ 1:28

 22. Magsäcks-operationer handlar om att behandla personer som i sitt matmissbruk inte längre är behandlingsbara. Jag gillar att jämföra med antabus för svåra alkoholister. Båda metoderna -tvingar- missbrukaren till andra vanor. Även om det kan få komplikationer så skulle alternativet till att inte magsäcksopereras för många vara att på grund av extrem fetma bli sittandes i permobil i 40-års åldern och dö av fetmarerlaterad sjukdom i 50-års åldern. Även om jag för tillfället ballat ur och gått upp några kilo, jag skyller det på svårigheter jag just nu har i mitt liv, så gick jag ner 13kg från februari till i julas. Lchf är ett fantastiskt sätt att gå ner i vikt eftersom man aldrig behöver vara hungrig och efter ett litet tag så försvinner ju allt sug efter blodsockerhöjade sötsaker. Men – Lchf kräver också ett visst mått av asketism vilket är lättare att leva i för en lagom rund medelålders bildad människa som du och jag än för en 150kg tung människa som som använder mat för att döva ångest eller för 13-åringen som har noll koll på hälsa och det mesta annat men vill sitta på hamburgerian med kompisarna. Kliv in på mcdonalds och säg åt 13-åringen som sitter där att du kan äta här så länge du äter hamburgaren utan bröd, ingen ketchup, inga strips och helst ska du skrapa bort löken. Jag håller med dig om att det vansinnigt att magsäcksoperera 13-åringar för att det är att ge upp om en matmissbrukare allt för tidigt. Om det är så att läkare funderar på att magsäcksoperera 13-åringar så är väl det ett tecken på desperation?

  Kommentar av Martin (@montahues) — 18 februari 2014 @ 1:53

 23. Jag gillar dig Christian och jag kommer att rösta på dig igen i eu-valet men jag blev just lite besviken på dig och den naiva liberalism du ger uttryck för i den här posten.

  ”Piratpartiet tycker inte att det ska vara politikerna som rösta fram vad vi ska äta. Det ska var och en av oss bestämma själva i görligaste mån. Vi är alla olika, och det som fungerar för den ena kan vara helt fel för den andra”

  Exakt vad menar du med ”i görligaste mån”? Och varför är det sämre att politiker bestämmer vad vi ska äta i stället för att mcdonalds och max gör det?

  Kommentar av Martin (@montahues) — 18 februari 2014 @ 2:05


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: