Christian Engström, Pirat

27 januari 2014

Tele2 ber regeringen stoppa Säpo, och de har rätt

Filed under: datalagringen — Christian Engström @ 13:29

– Regeringen måste stoppa den orimliga kampanjen som Säpo driver om att få automatiskt tillgång till uppgifter om tele- och datatrafiken i våra nät, skriver Tele2’s ledning i en debattartikel.

Tele2 har fullständigt rätt i vad de säger.

Det vi ser nu är det sluttande plan som Piratpartiet och alla andra som värnar om den personliga integriteten har varnat för hela tiden.

När man tagit ett steg mot den totala övervakningsstaten kommer kraven på nästa steg automatiskt. Och nästa. Och nästa.

Datalagringsdirektivet tvingar tele- och interetoperatörerna att lagra information om vilka vi kommunicerar med. Uppgifterna sparas långt efter det att operatörerna själva slutat ha något eget intresse av dem. När Datalagringsdirektivet infördes pratades det mycket om att informationen inte skulle vara åtkomlig direkt för polisen, utan att polisen skulle behöva gå till domstol för att få ut de uppgifter som de var intresserade av.

Men innan Datalagringsdirektivet ens har varit i kraft i ett år i Sverige, trycker Säpo redan på för att få direkttillgång till registren.

När Säpo besökte nätoperatören Bahnhof blev Säpo själva inspelade på band när de med hot och löften försökte pressa Bahnhof att ge dem direktåtkomst till registren. Tydligen försöker Säpo på precis samma sätt med alla svenska operatörer

Det är alldeles utmärkt att både Tele 2 och Bahnhof reagerar och protesterar. Jag hoppas fler internetoperatörer tar bladet från munnen och ger sig in i debatten.

Men nog är det fel när det är upp till privata företag att försöka försvara sina kunder mot att bli registrerade och övervakade av en regering som hela tiden vill utöka kontrollen över medborgarna. Och nog är det beklämmande att det största oppositionspartiet (Socialdemokraterna) är precis lika övervakningskåta som Moderaterna och de övriga borgerliga partierna.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet i maj och riksdagsvalet i september. Vi säger klart och entydigt nej till massövervakningen.

Läs debattartikeln från Tele2

Annonser

2 kommentarer

  1. Har piratpartiet uppfattat vad experterna på området säger? Preneel och Soghoian talade om det foer EU-parlamentet, Hax youttube kanal . Bruce Schneier är lite förtäkt på TED.COM, han skulle ju annars tala för sin egen sak. Men deras budskap är nog ändå klart. Allmän ”open source” kryptering initierad av staten är det enda/bästa sättet att undvika att Storebror dvs, NSA, FRA och regeringen tar reda på vad vi tänker och håller bättre ordning på våra tankar än vi lyckas själv. Oavsett vilka löften man lyckas utverka från Storebror kommer de att snart kringgås eller glömmas. Dessutom kommer andra makter t.ex kriminella att ta sig in i våra data och kommunikationer. Kryptering år medlet!! Säg det, ofta! T.ex borde det tydligare in i parlamentets rapport som snart ska vara klar.

    Kommentar av Kari Lantto — 27 januari 2014 @ 18:45

  2. Kryptering är viktigt. Men i slutändan behöver vi även säker ”open source” hårdvara. NSA har ju avslöjats utsätta de större hårdvarubolagen för påtryckningar att medvetet försvaga / bygga in bakdörrar i sina system. Kryptering i mjukvara hjälper inte om man inte kan lita på hårdvaran.

    Kommentar av gurrfield — 28 januari 2014 @ 12:51


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: