Christian Engström, Pirat

27 januari 2014

Ska FRA fortsätta hjälpa NSA utföra industrispionage?

Filed under: NSA — Christian Engström @ 9:40

NSA bedriver industrispionage. Den saken råder det ingen tvekan om, konstaterade Edward Snowden när han blev intervjuad av tysk teve igår.

Vi vet sedan tidigare att massövervakningen inte fångar några terrorister (i synnerhet inte innan dåden har skett).

Men industrispionage är någonting helt annat. Där vet ju USA på förhand vilka europeiska företag de är intresserade av. Siemens, Mercedes, kanske Ericsson? Och varför skulle USA inte ta reda på vilka offerter JAS-Gripen-konsortiet lägger, när de försöker sälja sina egna flygplan till samma kund?

Även om massövervakningen av alla europeiska företags och privatpersoners kommunikation och banktransaktioner är helt värdelös mot terrorism och grov brottslighet, fungerar den säkert alldeles utmärkt mot svenska och europeiska företag.

Frågan som inställer sig är förstås:

Ska Sverige fortsätta hjälpa NSA utföra industrispionage mot civila företag? Idag gör FRA det. Är det okay?

Om det hade rört sig om att skydda Sverige mot terrorism och kriminalitet, eller mot militära hot, kanske några skulle tycka att massövervakningen var värd priset, och att det var bra att FRA deltog aktivt i arbetet. Det är en sak.

Men ska svenska myndigheter ägna sig åt industrispionage på uppdrag av främmande makt?

Den frågan får exempelvis Carl Bildt gärna svara på, nu när han har blivit utsedd till att utreda massövervakningen på nätet.

…………

Andra om ämnet: Expressen,

Annonser

7 kommentarer

 1. Jag undrar just när människan skall inse att samarbete och absolut öppenhet är vägen sanningen och livet. Så otroligt barnsligt att vuxna människor inte begriper bättre. Jobbigt stå ut med detta ”flum” sandlådornas sandlåda. Jag vet ju varför det ser ut som det gör just nu och meningen med spelet – men det medvetandet finns inte i politiken vad jag kan se ännu.

  Kommentar av wennstrombo — 27 januari 2014 @ 9:50

 2. Även om jag inte gillar begreppet så börjar det onekligen lukta förräderi om FRA:s verksamhet. De har sålt ut oss…

  Men även utöver FRAs verksamhet, vad är det i praktiken som hindrat att även fristående ”contractors” jobbat med samma sak under längre tid i Sverige i s.k. bulvanbolag..? Möjligt att den verksamheten hade varit olaglig om så skett – men om de har (hade) bättre tillgång till underrättelser än polisen har så kommer de säkert ganska enkelt undan… Bakom en fasad att vara nytt och spännande startup i IT-branschen.. det skulle nog lurat de flesta…

  Kommentar av gurrfield — 27 januari 2014 @ 11:22

 3. Det är väl också talande att det var först efter att NSA brasilien spionage hade uppdagats som SAAB lyckades sälja Gripen till det landet.

  Kommentar av Jerker Montelius — 27 januari 2014 @ 12:10

 4. Jerker: Jag vet inte varför det skulle vara ”talande”? Sverige och USA är uppenbarligen i samma båt då FRA avslöjats hjälpa NSA med att aktivt utföra datorintrång i Sverige. Om Brasilien ville visa vart skåpet skulle stå skulle de isåfall köpt MIGs av ryssarna eller något liknande istället för att stödja NSAs partner FRA.

  Kommentar av gurrfield — 27 januari 2014 @ 12:29

 5. @gurrfield
  Tolkar jag dig rätt?
  Du tror inte USA skulle använda industrispionage mot Sverige för att vi är en ”vän” även det skulle gynna deras egna militära intressen? T.ex genom att se till att de får sälja sina plan isf Gripen?

  USA ger garanterat inte ett cent för Sveriges intressen om det står i konflikt med deras egna mål.

  Kommentar av JohJoh — 27 januari 2014 @ 12:52

 6. De kanske ser till sina långsiktiga mål och då är nog en bra relation med Sverige viktig för att kunna upprätthålla ett samarbete med FRA. Om det är sant att NSA kan spionera relativt obehindrat i Sverige så får de ju tillgång till den resulterande teknologin i vilket fall – utan att behöva göra jobbet. Dessutom om de säljer sina hemmatillverkade plan utomlands kan de lättare reverse-engineeras och finna ev. säkerhetshål.

  Kommentar av gurrfield — 27 januari 2014 @ 19:24

 7. […] ligger samt att med skoningslös Führermentalitet tvinga igenom lagar som tjänar amerikanska syften på alla andras bekostnad och därmed också riskerar att placera vårt land i synnerligen dålig […]

  Pingback av Free and thinking » Innan morgongröten, äggen & kaffet - IDG.se - Störst på it-nyheter — 31 januari 2014 @ 5:29


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: