Christian Engström, Pirat

22 januari 2014

EU-kommissionens ISDS-konsultation är nog mest en luring

Filed under: TTIP — Christian Engström @ 16:23

EU-kommissionen konsultation om ISDS som jag skrev om igår är nog mest en luring. Det är den bild som börjar tona fram idag.

ISDS, eller Investor-State Dispute Settlement, innebär att storföretag får rätt att stämma länder som lagstiftar på sätt som storföretagen inte gillar. Det så kallade ”handelsavtalet” TTIP mellan USA och EU, som håller på att förhandlas nu, innehåller Investor-State Dispute Settlement som en av punkterna.

Igår sa kommissionen att den skulle starta en offentlig konsultation om ISDS för att ta in synpunkter, och att förhandlingarna om ISDS i TTIP-avtalet ska läggas på is medan konsultationen pågår. Det lät ju bra, så långt.

Men mer och mer tyder på att det bara är ett spel för gallerierna från kommissionens sida.

Aktivistorganisationen FFII, som har slagits för friheten på nätet och i samhället i mer än ett decennium, påpekar att även om kommissionen lägger ISDS-delen av TTIP-avtalet på is, tänker de fortsätta driva på för att få med ISDS i andra internationella avtal som är på gång.

I och med det finns det ju knappast någon anledning att tro att kommissionen är uppriktig när den säger att den vill ha en konsultation för att utreda om ISDS är bra eller dåligt. I så fall är den rimligaste förklaringen till kommissionens plötsliga utspel om en konsultation en annan:

Konsultationen gör att alla frågor om ISDS kan skjutas till efter EU-valet i maj.

Det är alldeles säkert något som de partier som vill ha ISDS uppskattar. I det svenska EU-valet kan till exempel Moderaterna och Socialdemokraterna (som bägge är för ISDS och TTIP) enkelt slippa undan all debatt genom att bara hänvisa till den pågående konsultationen.

Och när EU-valet väl är överstökat kan de köra på som vanligt.

Jag ser det fortfarande som positivt att kommissionen har bestämt sig för att hålla en konsultation. Om inte annat visar det att de är rädda för att medborgarna ska sätta käppar i hjulet för deras planer, precis som när vi stoppade ACTA-avtalet.

När konsultationen startar kommer Piratpartiet hjälpa till se till att så många som möjligt får veta det, och förhoppningsvis skickar in svar. Det finns alltid en viss chans att goda synpunkter som kommer in faktiskt hjälper till att påverka några beslutsfattare. Just nu uppmanar vi alla som vill att svara på EU-kommissionens pågående konsultation om upphovsrätten.

Men även om vi kommer uppmuntra alla att svara på ISDS-konsultationen också, måste man ha de politiska realiteterna i minnet. Oberoende av hur många och hur bra svar som kommer in, betyder det inte automatiskt att EU-kommissionen plötsligt blir god i frågan om handelsavtal.

Bästa chansen att stoppa ISDS och TTIP kommer vara när frågan kommer upp i EU-parlamentet. Det kommer ske någon gång nästa mandatperiod, när EU-kommissionen och USA har förhandlat färdigt. Hur det till sist kommer gå beror på vilka represntanter medborgarna skickar till EU-parlamentet i Bryssel.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet den 25 maj. Vi säger klart och tydligt nej till Investor-State Dispute Settlement i internationella avtal mellan EU och andra länder.

1 kommentar

  1. […] organisationer och enskilda politiker har varit skeptiska till EU-kommissionens skäl att frysa ISDS-delen av förhandlingarna, och det […]

    Pingback av EU-kommissionen skjuter blankt mot mur av sekretess | ttippen.se — 28 januari 2014 @ 12:21


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: