Christian Engström, Pirat

21 januari 2014

EU-kommissionen gör taktisk tillfällig reträtt om ISDS i TTIP

Filed under: TTIP — Christian Engström @ 18:02

ISDS – Investor State Dispute Settlement är en av de sämsta och ondskefullaste idéerna som någonsin har ingått i ett internationellt handelsavtal.

Det innebär att om ett land lagstiftar på ett sätt som ett globalt storföretag anser minskar deras framtida vinster, då kan storföretaget stämma det lagstiftande landet på miljarder i skadestånd.

Exempel på lagstiftning som (eventuellt) minskar ett storföretags vinster kan vara allt från skärpta miljökrav (som ju alltid kostar pengar), skärpta krav på produktsäkerhet (som också förstås kostar pengar), eller vad som helst i den riktningen.

ISDS-mål avgör inte av domstolar utan av speciella skiljedomsnämnder som består av handplockade affärsjurister. Blir ett land dömt får det betala det skadestånd som nämnden tycker är lämpligt. Avgörandena kan inte överklagas.

Du kan läsa mer bakgrund om ISDS här.

I TTIP-avtalet som har börjat förhandlas bakom lyckta dörrar av EU-kommissionen och den amerikanska administrationen, ingår ISDS. Amerikanarna trycker på för att få med det i alla handelsavtal de kan, och EU-kommissionen gillar att göra amerikanarna glada (även om det går ut över Europas medborgare och företag).

Men kritiken mot ISDS från aktivister i Europa har varit skarp sedan det blev känt att USA och EU-kommissionen planerade att lägga in det i TTIP. Nu ser det ut som den kritiken har givit resultat, i vart fall tillfälligt.

EU-kommissionen kommer att genomföra en offentlig konsultation där alla intresserade får säga vad de tycker om ISDS.

Det meddelade EU-kommissionen i ett pressmeddelande idag. Medan konsultationen pågår läggs förhandlingarna om ISDS-delen av TTIP-avtalet tillfälligt på is.

Det här är något positivt, och en liten seger för alla oss som är kritiska till ISDS och TTIP-avtalet. Fast med betoning på ”liten”, tyvärr.

EU-kommissionen gör en smärre taktisk reträtt i hopp om att kunna tysta den allmänna opinionen. Tro inte att den ansvariga EU-kommissionären Karel de Gucht (som var den som försökte driva igenom ACTA-avtalet också) plötsligt har tänkt om på något djupare plan. Det tror i vart fall inte jag.

Det är alldeles, alldeles för tidigt att börja ropa ”hej”. Det ska rinna väldigt mycket vatten genom den här bäcken innan vi vet vad slutresulatet blir. Kommissionen hoppas säkert att debatten lägger sig, så de kan stoppa in både ISDS och andra vidrigheter i TTIP-avtalet med USA.

Men den här lilla segern är ändå en påminnelse om det vi lärde oss när vi stoppade ACTA-avtalet: det gör skillnad när vanliga människor engagerar sig politiskt och uttrycker sin mening.

Det är det som gör att vi trots allt har en chans att förändra något i politiken.

…………

Läs mer om ISDS och TTIP hos The Cato Institute: Does U.S. and EU Foreign Investment Need “Protection”?

3 kommentarer

  1. […] Läs mer; Christian Engström […]

    Pingback av Kommissionen redo att backa? Fryser förhandlingar om ISDS | ttippen.se — 21 januari 2014 @ 18:13

  2. Jag förmodar att den där konsultationen inte är öppen ännu. Kan vi räkna med att ni pirater i EU håller koll och säger till när det är dags, så att vi vet när och till vem vi ska säga vad vi tycker om den här antidemokratiska idén?

    Kommentar av Björn Persson — 21 januari 2014 @ 20:01

  3. […] konsultation om ISDS som jag skrev om igår är nog mest en luring. Det är den bild som börjar tona fram […]

    Pingback av EU-kommissionens ISDS-konsultation är nog mest en luring | Christian Engström, Pirate MEP — 22 januari 2014 @ 16:23


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: