Christian Engström, Pirat

17 januari 2014

Obama tänker låta NSA fortsätta massövervaka

Filed under: NSA — Christian Engström @ 21:57

Så höll president Obama sitt upphajpade tal om NSA och massövervakningen av internet. Om det var någon som trodde att Obama skulle tillkännage att han tänkte lägga om kursen, eller minska NSA’s anslag och befogenheter, var talet en stor besvikelse. Men nu var det väl knappast någon som trodde det.

Övervakningen fortsätter, men Obama vill göra om systemet marginellt. Istället för att NSA själva lagrar alla metadata om vilka vi har kontakt med, ska istället teleoperatörerna göra det. Sedan ska NSA få be om datat som ligger lagrat hos operatörerna när de vill ha tillgång till det.

Det är precis samma lösning som Datalagringsdirektivet påbjuder här i Europa. Det framställs i debatten som att det skulle skydda oskyldiga medborgare mot övervakningen.

Men den enda skillnaden mot att övervakningsorganisationen sparar allt datat själv, är att det blir operatörerna som får stå för kostnaderna.

Om det här datalagringssystemet införs i USA innebär det ingen skillnad alls för vare sig amerikanska medborgare eller oss andra. Vi vet ju att NSA kan hacka sig in i vilken dator som helst. Hur många hemliga eller icke-hemliga domstolar man än sätter upp, kan NSA ändå gå in i operatörernas databaser och läsa vad de vill utan att behöva ett enda papper eller stämpel.

Och som vi sett i Sverige, kommer det ju inte dröja länge innan NSA skaffar sig automatisk tillgång även på officiell väg. I Sverige pressar Säpo redan operatörerna att ge dem automatisk tillgång till registren, mindre än ett år efter att lagen trädde i kraft. Detsamma kommer förstås ske lika fort i USA.

Obamas tal var en bekräftelse på att han inte har tänkt om en millimeter. Massövervakningen fortsätter som förr. NSA tänker fortsätta underminera säkerheten på internet genom att installera bakdörrar i den kritiska infrastrukturen.

USA tänker behålla och fortsätta utveckla sin globala övervakningsapparat, som redan går vida bortom vad någon totalitär stat har haft till sitt förfogande tidigare i historien.

Läs om talet hos SVT

…………

Andra om ämnet: Hax, En Snel Hest, Free and ThinkingSvD, Glenn Greenwald, EFF,

Annonser

5 kommentarer

 1. […] Obama tänker låta NSA fortsätta massövervaka […]

  Pingback av Free and thinking » Världen får aldrig glömma amerikanska it-jättars roll i NSA-affären! - IDG.se - Störst på it-nyheter — 18 januari 2014 @ 5:39

 2. […] Hej FRA, Microsoft, Apple, Fredrik, Carl & Obama, är det verkligen ingen av er som har tänkt på […]

  Pingback av Free and thinking » Alltså, är det verkligen ingen av er som har tänkt på saken? - IDG.se - Störst på it-nyheter — 19 januari 2014 @ 19:31

 3. Det är fortfarande samma gamla sammanblandade av att förhindra brott och att utreda brott. I efterhand är det mycket enklare att se hur saker hänger ihop. Det går att utreda vilka samband som finns mellan gärningsmän och andra människor. Men att tro att det skulle gå att finna dessa samband på förhand är inte rimligt. Man måste veta så mycket mer än vad man kan hämta in om en människa för att förstå om det är ett meningsfullt samband.

  Kommentar av Johan Tjäder — 19 januari 2014 @ 22:54

 4. […] av privatpersoner och företag världen över. Jag bloggade om talet under rubriken Obama tänker låta NSA fortsätta massövervaka. Det var kontentan av vad han sa. Obamas tal var bortåt en timme långt, så den som inte har […]

  Pingback av The Daily Show sammanfattar Obamas NSA-tal | Christian Engström, Pirate MEP — 21 januari 2014 @ 17:04

 5. […] är att hänföra till kategorin ”onyktra beslut”. Det hela handlar förståss om NSA-affären och dom rent förnuftsbaserade konsekvenser denna rimligtvis bör få när beslut tas vid […]

  Pingback av Free and thinking » Dags att EU inför regler mot onyktra beslut vid offentlig upphandling! - IDG.se - Störst på it-nyheter — 21 januari 2014 @ 22:01


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: