Christian Engström, Pirat

14 januari 2014

USA tänker fortsätta spionera på Tyskland

Filed under: NSA — Christian Engström @ 14:25

Ilskan växer i Tyskland över att USA vägrar träffa ett avtal om att inte spionera på Tyskland, och på Tysklands politiska ledning. Det rapporterar SVT Nyheter idag.

Det kanske kan låta konstigt med no-spy-avtal mellan länder, men USA har redan sådana avtal länder som de betraktar som ”pålitliga” allierade: Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien.

Men USA betraktar tydligen inte Tyskland som lika pålitligt, så därför vill inte USA skriva något motsvarande avtal med Tyskland. Enligt Süddeutsche Zeitung, som SVT citerar, vägrar USA också att svara på frågan om när de började avlyssna Angela Merkels mobiltelefon, eller om de har avlyssnat andra tyska toppolitiker. Och de vill heller inte svara på om de tänker fortsätta spionera på tyska politiker i framtiden.

Precis som vår egen statsminister tycker USA att alla tjänar på om debatten lägger sig. Men det är inte säkert att tyska politiker håller med.

Jag frågade en tysk kollega i EU-parlamentet hur han ser på den här affären. Han sa att vanliga tyska medborgare är skitförbannade på hur USA beter sig, men att det fortfarande är en öppen fråga om de tyska (nationella) toppolitikerna verkligen är så upprörda som de verkar i sina officiella uttalanden. Det är möjligt att de bara spelar.

Men det är också möjligt att tunga tyska politiker faktiskt är på väg att ruttna ur på USA’s agerande.

I så fall kan det förhoppningsvis börja hända saker på riktigt, både i Tyskland och i EU-parlamentet. Tyskland är ju det största och viktigaste landet i EU, så vad som händer där påverkar hela EU.

I vart fall hoppas jag att Tyskland fortsätter pressa USA på besked i avlyssningsskandalen. Det har ju visat sig att USA inte bara betraktar allierade länder som lovliga mål för politiskt och ekonomiskt spionage, utan dessutom har underminerat säkerheten på hela internet genom att installera bakdörrar.

För att reda upp det problemet behöver vi få veta mer om vad USA har haft för sig, även om det kommer bli pinsamt för USA när det kommer ut. Därför är det mycket välkommet om Tyskland fortsätter att sätta press på USA i den här frågan.

Läs mer hos SVT Nyheter

7 kommentarer

 1. Även om USA skulle sluta ett avtal om att inte lyssna – skulle de följa det? De verkar ju glatt ignorera det de lovat ang. SWIFT, och jag vill minnas att jag läst om att även britter avlyssnats trots att de tydligen har ett no-spy-avtal – så varför skulle de hålla ett avtal med Tyskland?

  Kommentar av Patrik — 14 januari 2014 @ 14:58

 2. sverige och tyskland och hela EU ger Eu medborgares information frivilligt til USA ”with blessings”
  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Fragor-for-skriftliga-svar/Svenska-forhandlingar-kring-Fa_H011308/

  USA bare tar och ger ingenting

  Kommentar av bancdelasteroideb612 — 14 januari 2014 @ 15:08

 3. pssssst—here’s a secret about what FATCA is really about:

  FAQ 52.2
  http://www.irs.gov/Individuals/International-Taxpayers/Offshore-Voluntary-Disclosure-Program-Frequently-Asked-Questions-and-Answers

  Taxpayers who are foreign residents and who were unaware they were U.S. citizens: Example 1: The taxpayer was born in the U.S. to parents of foreign citizenship. She grew up in a foreign jurisdiction, unaware that she had been born in the U.S. She has a $60,000 account in the foreign jurisdiction. She has never filed U.S. returns or FBARs. She became aware she was a U.S. citizen when she had to get a birth certificate in order to obtain a passport from the foreign jurisdiction where she resides. Unless she decides to opt out, she is entitled to the reduced 5% offshore penalty. Subsequent to learning of her U.S. citizenship, taxpayer took no action with respect to her foreign accounts that would disqualify a U.S. taxpayer from the 5 percent penalty under paragraph 1, above…….

  Remember that friend you have who said she was born in the USA while her parents worked for Ericsson? (she only lived there for 1 year til her parents transferred back to USA). She was proud because she got a ballot in the USA to cast her ballot? Well, that’s who they want—-and for her, she can turn herself in in advance—to get a 27.5% penalty.

  Remember that friend who had a US green card that doesn’t work anymore? Did she cancel it properly? Cause she’s still a US person for US tax purposes–and that’s what USA is looking for.

  Doesn’t matter if they are Swedish citizens.

  And, uh, oh yeah. If there is a mistake—a Swedish citizen has to settle the error with the USA.

  Better do it now, because Regeringen’s agreement with USA will be to give over their names to USA, and the penalties for that are between $10,000 and 300% of everything they own!!!!! (just google FBARAnd Sweden has an agreement to collect it with the Krono! (google the tax treaty)

  Hard to believe the truth sometimes, understood.

  The Empire Strikes Forward!!!!

  Kommentar av bancdelasteroideb612 — 14 januari 2014 @ 15:26

 4. Welcome to l’asteroid B612, where our Centrale Banc is also working diligently to meet the demands of USA

  http://bancdelasteroideb612.wordpress.com/2014/01/08/the-real-objective-of-fatca-pssst-it-isnt-about-homelanders-hiding-their-money-in-norway/

  Kommentar av bancdelasteroideb612 — 14 januari 2014 @ 15:34

 5. Det är ju så att Tyskland har visst samarbete med Ryssland: ett gasledningsprojekt i Östersjön t.ex. Från Snowden vet vi att NSA:s spioner är mycket intresserade av just ryska energiintressen. Man kan väl inte utesluta att Tyskland, som beslutat att avveckla sin kärnkraft, kommer att bli än mer beroende av ryska energiprodukter i framtiden. Därmed torde också NSA:s intresse att spana på Tyskland i allmänhet och den tyska statsledningen i synnerhet enbart att öka.

  Hela den här Snowden-historien visar ju på en annan paradox. Nämligen att när NSA ska lyssna på allt och alla då krävs det så himla många personer inblandade så att risken för läckage blir tämligen stor. Om NSA hade fokuserat på enbart högprioriterade signalspaningsmål med högt underrättelsevärde, så hade deras organisation varit mindre och man hade haft bättre kontroll på sin personal. Man föll på eget grepp.

  Kommentar av Johan Tjäder — 14 januari 2014 @ 23:26

 6. ”Man föll på eget grepp.”
  Håller med dig i stort. Men att säga att NSA har fallit är att gå händelserna långt i förväg. NSA är i hetluften, men har långtifrån fallit.

  Kommentar av Patrik E. — 15 januari 2014 @ 0:16

 7. Efter en stunds eftertanke tror jag att det här kan vara bra. Om de tyska toppolitikerna är arga på riktigt, och de inte får några löften från USA, då kan det hända att de börjar intressera sig för att skydda sig mot avlyssning med tekniska metoder i stället för politiska. I bästa fall kan det leda till att de börjar efterfråga praktiskt användbar kryptering av epost, telefoni med mera.

  Kommentar av Björn Persson — 15 januari 2014 @ 15:33


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: