Christian Engström, Pirat

13 januari 2014

NSA-avlyssningen stoppar ingen terrorism

Filed under: NSA — Christian Engström @ 16:37

Washington Post skriver idag:

An analysis of 225 terrorism cases inside the United States since the Sept. 11, 2001, attacks has concluded that the bulk collection of phone records by the National Security Agency “has had no discernible impact on preventing acts of terrorism.”

Hela den gigantiska NSA-övervakningen av oss alla har ingen märkbar effekt när det gäller att stoppa terrorism, alltså.

Det som har lett till att terroristkomplotter har kunnat avslöjas vid ett antal tillfällen i USA har istället varit traditionellt polisarbete, skriver Washington Post.

Det här kanske inte kommer som någon överraskning för den som har följt övervakningsdebatten någon tid, men det är värt att upprepa:

Massövervakningen fångar inga terrorister. Den kostar mångmiljardbelopp och den kränker våra medborgerliga rättigheter. Men den ger inga positiva resultat.

I Sverige är det precis samma sak. Den massövervakning som FRA utsätter oss för är dyr (närmare en miljard kronor per år) och kränkande för oss medborgare. Men den fångar inga busar. FRA har aldrig hittat en enda terrorist i Sverige.

Och precis lika dåligt resultat ger alltså hela den amerikanska massövervakningen.

Läs artikeln hos Washington Post

2 kommentarer

 1. Terrorn utövas av riksdag och regering, med hjälp av diverse myndigheter varav FRA är en. En rädd människa är en lättstyrd människa. Den strategin får kosta. I övrigt är budskapet ekonomisk kris och brist, trots att allt är oss givet i överflöd.
  Räddningen är på väg – vi behöver hjälp och får hjälp när vi ber om den. Själva klarar vi inte att ge varandra så alla har tillräckligt trots att vi sitter inne med det överflöd som räcker till alla.
  Arbetslinjen är ett tydligt uttryck för terror. Ingen ödmjukhet, sjukdomsinsikt eller humanitet för den som inte är stark nog att slita åt sig ett innanförskap.
  Jag dömer inget som fel eller rätt – men mitt hjärta gråter av medkänsla för det Kärlekslösa samhälle vi upprätthåller i rädsla.
  Jag är rädd att skriva detta – men bestämde mig för att våga ändå.

  Kommentar av Bo Wennström — 13 januari 2014 @ 18:46

 2. Ja, om det nu räckte med att det var meningslöst…

  Men sanningen är ju den att den här övervakningen drar enormt mycket resurser som annars kunde sättas in i verklig brottsbekämpning. Själva insamlandet drar sin del av resurserna. Utredning, analys och falsklarm genererar mycket sidoarbete både i signalspaningsmyndigheten och i de fall man aktiverar polisen i onödan.

  Minns när ”spionerna” fick polisen i Göteborg att stänga av halva stan på grund av ”sprängande huvudvärk”.

  Kommentar av Johan Tjäder — 14 januari 2014 @ 23:21


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: